Ostatnio moja koleżanka po obejrzeniu "Jab We Met" zapytała mnie jakie filmy mogę jej polecić.
Stwórzmy więc poradnik dla początkujących fanów Bollywood.
Moim zdaniem ktoś kto nie miał wcześniej doczynienia z filmami Bolly powinien obejrzeć następujące filmy:
1."KKHH" - miły i przyjemny no i oczywiście z SRK i Kajol
2."KHNH" - ten jest moim ulubionym Shahrukh zagrał świetnie i wyjątkowo podobała mi się Preity Zinta
3."Fanaa" - Nawet Aamir Khan wypadł nieźle
4."UMAH" - Cudowny film...
"Om shanti Om" - SRK i Deepika
"Coś sie dzieje" - SRK i Kajol
"Czasem słonce, czasem deszcz" - SRk i Kajol, Hrithik, Kareena
"Nigdy nie mow zegnaj" - SRK i Rani
"Don"- SRK i Priyanka
"Dhoom"- Abhishek
"Dhoom 2"- Abhishek i Hrithik, Aishwarya
Deepika własnie przypomniałaś mi że miałam dodać do mojej listy jeszcze "dona" i "Dhoom" oraz "Dhoom 2".
Poza tym:
5."KANK"
6."OSO"
7."Chalte Chalte"
8."KNK"
9."Veer-Zaara"
10."MHN"
MHN!
Miły i bardzo przyjemny
świetne piosenki
to był mój pierwszy film i uwzam do tej pory a obejzałam koło 60 ze jest super i jedenz najlepszych
Polecam jeszcze "Ta ra rum pum" świetna gra Rani M. Jeden z moich ulubionych filmów
Wszystkie wymienione filmy polecam, ale dodałabym jeszcze "Żonę dla zuchwałych", film może nie jest najnowszej produkcji, ale jest naprawdę warty obejrzenia.
OSO zdecydowanie nie! Dla początkującego żart zawarty w filmie nie przejdzie:)
1, Jestem przy Tobie
2. Dlaczego się zakochałem- pozycja zdecydowanie do odhaczenia:)
3. Kuch Kuch Hota Hai
4.Dostana
5. Veer-Zaara
6.Chak De:)ale spytaj najpierw czy lubi SRK, jak nie lubi to spytaj czy lubi filmy sportowe, jak powie nie, to nie dawaj:]
7. Gdyby jutra nie było
8.Yakeen- film dobry na raz ale będzie:)
9.Omkara:)
10. Never Say Goodbay...kabhi Alvida Naa Kehna jak to mówił Raj w Rab Ne! Właśnie!
11.Rab Ne bana di Jodi!
12.Bazzigar się podobał mojej mamie, może wejdzie:P
13.Blisko Siebie -podobał się mojej siostrze:P
14.DON!
15.Fanaa
16.Josh
17.Żona dla zuchwałych
18.Athadu fajne jest:)
19.Duma i Uprzedzenie
No niekoniecznie w tej kolejności:P
wywaliłabym z tej listy Duma i Uprzedzenie ... bo jak ktoś zna dzieło Austin.. albo oglądał wersje z Keirą to się bardzo wku...rzy
Zdecydowania DOSTANA chociaż mało w nim bollywoodu natomiast jeżeli chce typowo hinduskie to proponuję CZASEM SŁOŃCE CZASEM DESZCZ.
Tak "Dostana" zdecydowanie:) Film o kruchej tematyce, ale na poziomie na prawdę:D
ja polecam
1.Czasem słońce,czasem deszcz
2.fnaa
3.cos sie dzieje
4.gdyby jutra niebylo
5.podroz kobiety
6.salaam namaste
7.zona dla zuchwałych
8.kroki w chmurach
narazie tyle jak jakies znajde to napisze
Bardzo trudno jest coś polecić, bo każdemu podoba sie co innego w Bollywood. Jednym spodobają się lekkie komedie, innym mega romantyczne filmy, a jeszcze innym dramaty z lat 90. (np. mnie ;) ). Tak samo sprawa ma się z aktorami, każdy woli innych. Trzeba po prostu spróbować wszystkiego. ;D
"Nazywam się Khan"
brak słów by opisać, to trzeba po prostu zobaczyć... polecam :)
dokładnie ten film porusza, ten film wciąga, ten film poprawia humor, ten film jest piękny:) Polecam również "Nazywam się Khan"
polecam tez Kites ;) na jeden z pierwszych bolly najlepiej nadaja sie: żona dla zuchwałych, czasem słońce czasem deszcz albo veer-zaara ;) Jeszcze cudowny jest Kuch Naa Kaho :)
Dorzuciłabym jeszcze 'Thoda pyaar thoda magic' - szczególnie podobała mi się Rani w tym filmie. Można jeszcze polecić 'Dostanę' - przyjemna komedia pomyłek ;)
Gdybym zaczęła oglądanie Bollywoodu od twórczości Karana Johara, skończyłoby się na jednym filmie :d
Gdyby jutra nie było - sama od niego zaczęłam i uważam go za film świetnie wprowadzający w Bollywood, wspaniałe piosenki, historia dla odmiany bez szczęśliwego zakończenia, no i aktorsko doskonały
Veer-Zaara
Czasem słońce, czasem deszcz
Miłość żyje wiecznie
Jak dla mnie absolutne perełki indyjskiego kina
1.nigdy nie mów żegnaj(od niego zaczęłam-mój nr. jeden
2.jestem przy tobie
3.do zakochania jeden krok
4 .czasem słońce,czasem deszcz
5.miłośc żyje wiecznie
6.don
7. serce jest szlone
8.faana
9.veer-zara
10.co sie dzieje
11.żona dla zuchwałych
12.obca ziemia
13.węgiel
14.blisko siebie
15.naprzód idnie
obejrzałam tylko 6 filmów ale każdy z nich mogę polecić
więc:
1 żona dla zuchwałych
2 nazywam się khan
3 faana
4 coś się dzieje
5 czasem słońce czasem deszcz
6 gdyby nie było jutra
a propos możecie mi podać tytuł filmu oglądałam go dawno : główny bohater ma przyjaciela, pewnego dnia poznaje dziewczynę, nie jest typem romantyka wiec nie zakochuje się w niej, kiedy jednak dowiaduje się ze jest śmiertelnie chory zdaje sobie sprawę jaka jest dla niego ważna, kiedy mówi jej o tym okazuje sie ze dziewczyna chciała wraz z jego przyjacielem sprawdzić jego uczucia i ze nic mu naprawdę nie jest
wiem ze możne trochę nie zrozumiały ten opis ale może kojarzycie film
Ja takiego filmu nie kojarzę, a wiele fimów z bollywood już widziałam... ;) Łatwiej by było gdybyś pamiętała jacy aktorzy tam grali, może kogoś kojarzysz?? ;)