Leo dołącza do Gwiazd kina - Toma Hanksa, Dustina Hoffmana i
Russella Crowe. Co ma z nimi wspólnego? Jedne z najlepszych ról tych aktorów mają nierówno pod kopułą :).
Jak to jest, że gdy dobry aktor zagra niepełnosprawnego umysłowo robi to tak genialnie, że szczena widzowi opada?
Znacie jeszcze jakichś aktorów, których można dopisać do tej listy?
Ja dopiero wczoraj obejrzałam film po raz pierwszy i przyznam się, że przez pierwsze 20 minut zastanawiałam się czy to rzeczywiście DiCaprio - tak zjawiskowo zagrał Arniego! Miałam iść wcześniej spać, ale ten film mi nie dał, bo potem półtorej godziny siedziałam na filmwebie:)
Nie, no proszę, tylko nie świr...
A tak swoją drogą, to jak byłam mała i po raz pierwszy obejrzałam ten film, to myślałam, że DiCaprio jest naprawdę upośledzony umysłowo. Rewelacyjna rola i należał mu się ten Oskar...
Zastanawiałam się, jak to ładnie nazwać - upośledzony umysłowo? Ile razy można się powtarzać? Wariat, niespełna rozumu? Negatywne. Teraz naszło mnie "chory psychicznie". W sumie mogłoby być... ale czasem ciężko znaleźć nienacechowane emocjonalnie słowo, jeśli kogoś obraziłam to przepraszam.
Nie chciałam, żebyś odebrała mój komentarz jako jakiś atak w Twoją stronę :) Wiem, że trudno znaleźć dobre słowo. Ale poza tym upośledzenie umysłowe a choroba psychiczna to chyba jednak trochę co innego ;)
Pozdrooo :)
"pośledzenie umysłowe a choroba psychiczna to chyba jednak trochę co innego" to zdecydowanie co innego,
Arnie był chłopcem opóźnionym w rozwoju, a nie psychicznie chorym,
A co do aktorów, którzy zagrali znakomicie chorego człowieka (upośledzonego bądź psychicznego) to dodałabym aktora (Jed Rees), który zagrał znakomicie postać Glena w filmie Olimpiada(the ringer)
http://movies.yahoo.com/movie/contributor/1800352195/photos
Kevin Bacon w "Na przekór całemu światu" (Digging to China), kolejny przykład postaci mającej "nierówno pod sufitem" :) Świetnie zagrana rola i chwyta za serce. DiCaprio też był genialny. Nawet łezka mi spłynęła jak Gilbert uderzył Arniego ;( Piękny film i dobra absada... A w jakim filmie Hanks zagrał niedorozwiniętego?:>
To ja dorzucę jeszcze role Brad'a Pitt'a w "12 małp". Tylko, że Brad grał raczej obłąkańca :).
Pozdrawiam
No jeśli mowa o obłąkańcach to można jeszcze dorzucić żoneczkę Pitt'a Jolie w filmie 'Przerwana lekcja muzyki'. Oskar zasłużony.
Chyba niuważnie ogladales Girls interrupted jezeli uwazasz ze Angelina byla oblakana. Do zakladu trafila z zupelnie innego powodu.
on nie gra świra tylko chłopca chorego na zespół downa, trudno mówić nawet o grze bo on cierpi na tą chorobę więc nie kreuje tego na ekranie
Po pierwsze kto jest Chory na zespół downa??DiCaprio radzę coś wiedzieć o tej chorobie a potem pisać...a pozaty to co napisały dwaj pstatni użytkownicy jest lekko mówiąc niesmaczne...Jestem ciekawa swoją drogą jak u DiCaprio samego jaki jego postaci Arniego widaź zespół downa którego cechą charakterystyczną sa specyficzne rysy twarzy przypominające mongolskie gruba skóra na powiekach przez co wiekszość osób jest do siebie podobna jak rodzeństwo . Aktor z zespołem downa grał w serialu dzień za dnirm
przepraszam za literówki ale się spieszyłam . Poza tym postać grana przez leo ma mim zdaniem cechy autyzmu i dziecięcego porażenia mózgowego . Sam DiCaprio mówił , że po wizycie w ośrodkach stworzył postać wzorowaną na kilku chorych dzieciach.
mój komentarz nie dotyczył DiCaprio tylko aktora grajacego Maciusia w Klanie,
a był skierowany do użytkownika który stwierdził tu cytat "Piotr Swend w "Klanie", doskonała rola Maciusia i ta mimika!"
Kamil 122 to w takim razie przepraszam. A PIotruś z klanu rzeczywiście ma zespół downa Pozdrawiam:)