Wspaniała kreacja aktorska Johnny Deppa i
Leonarda DiCapria ( choć nie przepadam ) uważam iż film warty POLECENIA !!!!!!!!!!!!!!
Nieprawdopodobnie udany film. Taka perełka na miarę Forresta Gumpa czy Dnia świstaka. Zdecydowanie za nisko w zestawieniu
7/10 - miano arcydzieła jest przesadą
jak dla mnie ta dziesiątka to przesada.. film owszem fajny, można polecić, obejrzeć kilka razy, ale uważam, że na miano arcydzieła nie zasługuje noi na pobyt w pierwszej 100 też nie..
Johnny jak zwykle pokoazał, że jest świetnym aktorem;) DiCaprio był wręcz genialny.. taki młody, a tak świetnie zagrał taką trudną rolę..
jednym słowem gra aktorska na plus..
film nie zawierał jednak odpowiedniej muzyki, która nadawałaby wyrazu.. wiem, że ten film jest stary, ale mimo wszystko wtedy już stosowano naprawdę godną muzykę.. to jest minus..
kolejnym minusem jest fabuła.. miejscami jest trochę nudnawa.. co prawda dobrze się ogląda, ale to jednak nie to.. do tego typowy motyw miłości, oczywiście happyend, nieodwzajemniona miłość, romans z mężatką to jest już tak obcykane, że już czasem się ma dość;)
noi plusy to jeszcze motyw otyłej matki, spalenie domu (powiedziałabym, że dość niespodziewane)..
"film nie zawierał jednak odpowiedniej muzyki, która nadawałaby wyrazu.. wiem, że ten film jest stary, ale mimo wszystko wtedy już stosowano naprawdę godną muzykę.. to jest minus.."
To żart? Przecież muzyka w tym filmie jest tak cudna że lepiej nie może być.Świetnie nadaje klimat i wyłania się kiedy tylko trzeba.
Film jest arcygenialny , jak dla mnie mówienie że film jest średniakiem to czyste nie porozumienie.Jest masa średnich filmów które wchodzą jednym okiem a na drugi dzień się o nich zapomina .W przypadku Gilberta dostajemy świetnie opisaną historię ,świetne zdjęcia ! gra aktorska mistrzowska .Ja ten film oglądałem parę razy , z początku mnie zachwycił później znowu i tak w kółko .Dzisiaj obejrzałem ten film chyba 6 raz .Popłakałem się , nie wiem jak to opisać .Wiem że ten film ma masę fanów na tym świecie , film po prostu zwala nóg klimatem i grą aktorską .Można się uśmiechać w raz z aktorami lub gdy się smucą można wtedy wylać nie jedną łzę .Nie mam pojęcia dlaczego nie było żadnych oscarów .Jak dla mnie film powinien znajdować się w pierwszej dziesiątce najlepszych filmów na świecie .Aż brakuje słów żeby opisać ten wspaniały obraz .
Film jest dobry. Jest nawet bardzo dobry. Powiedziałbym że jest świetny, gdybym nie znał książki....... Adaptacja jest dosyć swobodna... Film byłby o wiele lepszy, gdyby bardziej odzwierciedlał książkę, a gdyby wiernie przeniósł ją na ekran - byłby o wiele lepszy.
Odsyłam do książki, jeśli ktoś nie czytał jeszcze, wiele stracił.
Peter Hedges "Co gryzie Gilberta Grape'a"
no cuz sory muzyka mnie nie przekonala.. a jestem widzem, ktory bardzo sceptycznie podchodzi do filmow:P myslisz ze ile 10 czy 9 wystawilam razem moze z 5.. a nawet nie wiem czy tyle.. a te filmy, ktore ty nazywasz sredniastymi ja oceniam na 3,4,5 czesto 6.. kazdy ma wlasne zdanie.. tu dalam 7 i uwazam ze w zupelnosci wystarczy:)
To wspaniały film, który można obejrzeć wiele razy i się nie znudzi. Aktorstwo - najwyższych lotów, piękne nastrojowe zdjęcia oddające klimat tego filmu, muzyka - która doskonale dopełnia obraz. Film niezwykły o zwykłych ludziach, ciepły ale nie cukierkowaty, mądry ale nie patetyczny.
Polecam wszystkim, którzy szukają sensu właściwej drogi w życiu, tego co najważniejsze.
Zgadzam się film genialny. Rola Deppa świetna(jak zwykle zresztą) , ale
jak dla mnie Dicaprio był genialny(uważąm go za bardzo dobrego aktora,
choć cały czas gdzies tam widze Titanic i mam do niego jako aktora pewien
dystans...). Film bardzo klimatyczny, nastrojowy,prosty, zwyczajny tak że
piękny zarazem, co do muzyki to aż tak bardzo nie zapadła mi w pamięć.
Warto obejrzeć..