PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1236}

Co gryzie Gilberta Grape'a

What's Eating Gilbert Grape
1993
7,8 306 tys. ocen
7,8 10 1 306204
7,7 52 krytyków
Co gryzie Gilberta Grape'a
powrót do forum filmu Co gryzie Gilberta Grape'a

A bardzo rzadko zdarza mi się taki żal czuć! Mogę sobie wyobrazić, jak bardzo zachwyciłabym się tym filmem, gdybym spotkała się z Gilbertem po raz pierwszy, ale po przeczytaniu książki mogę powiedzieć, że film był zaledwie niezły.. Ciężko mi oddzielić lekturę od adaptacji i oceniam troszkę przez pryzmat książki, ale ostrzegam wszystkich, by - chcąc się zachwycić filmem, najpierw po film sięgnęli! A później po książkę, by dowiedzieć się, że... Gilbert wcale taki szlachetny nie był, by poczuć wyraźnie żal, nienawiść i ponurą atmosferę w jego domu.. <3

caameleon

...i po to, by odkryć, że postać Becky nie była tak płytka i bezpłciowa w pierwowzorze oraz że w książce miała całkiem niezły 'charakterek'.

caameleon

Nie czytała jak dotąd książki i film na prawdę mnie zachwycił, ale chyba będę usiała po nią sięgnąć po przeczytaniu waszych komentarzy ...

teenspirit.

Dobra, przyjemna, momentami całkiem zabawna lektura.
Aż biorą mnie chęci sięgnąć po nią jeszcze raz

ocenił(a) film na 9
amator_kasztana

Cenię ten film, a przede wszystkim Leonarda, bo zagrał wyśmienicie tego chorego chłopca, naprawdę- jestem pełna podziwu!

ocenił(a) film na 6
jolka45

A ja patrzę na tego Arniego, kiedy oglądałam film i patrzę.. I kogoś mi on przypomina iii taak się głowię.. ^^ Dopiero później - *uderza się w czoło* Leonardo! Genialnie. Tylko Becky nie była taka, jaką sobie ją wyobraziłam po przeczytaniu książki. Gilbert i jego brat, jak najbardziej tak, matka też.

caameleon

Film naprawdę świetny. Rola Arniego mistrzostwo, przyznam się że ten był dla mnie pierwszą stycznością z grą Leonarda i przez długi czas myślałam, że na serio do tej roli wzięli osobę niepełnosprawną umysłowo ( tak jak na przykład w serialu Dzień za dniem z Korkim) tak świetnie zagrał. Zmylił mnie mimo iż na co dzień mam styczność z osobami niepełnosprawnymi wszelkiego rodzaju. A największy szok przeżyłam jak dowiedziała się że to całkowicie zdrowy aktor. Majstersztyk. Trochę przyćmił Deep'a mimo iż jego gra również była niesamowita.