Recenzje zachecily mnie do obejrzenia tego filmu. Doskonale aktorstwo Di Capria (w jego talent to akurat nie watpie, ale tu pokazal prawdziwe mistrzostwo :)), tyle piekny co utalentowany Johny Depp. w tym filmie kazdyy moze znalezc cos dla siebie (a konkretnie w postaci Gilberta). No wlasnie. Tytulowy Gilbert Grape- mlody chlopak praktycznie utrzymujacy rodzine. Mieszka w miasteczku bez zadnych perspektyw. Rodzinka sklada sie z matki otylej tak ze nie rusza sie od 7 lat z domu (z powodu meza ktory sie powiesil), upierdliwych siostr ktore przywykly ze Gilbert da sobie ze wszystkim rade i zajmie sie Arniem- ich uposledzonym 18-letnim bratem (Leonardo). Gilbert prowadzi jednostajne, monotonne zycie, nie ma jakby swojego 'ja' ze swoimi pragnieniami ktore moglby zrealizowac. Film bardzo dobry, wzruszajacy i cieply z klimatem. Co zrobilibysmy na miejscu Gilberta? Jak wygladaloby nasze zycie ? Bardzo podobalo mi sie aktorstwo wszystkich oraz muzyka. Spodziewalam sie popisu ze strony Di Capria ale jego gra autentycznie mnie zahcwycila. Jesli kojarzycie go wylacznie z Titanika i watpicie w jego talent - obejrzyjcie :) Film daje do myslenia, a mimo ze zostal zrobiony 13 lat temu kazdy powinien go obejrzec.