PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1236}

Co gryzie Gilberta Grape'a

What's Eating Gilbert Grape
1993
7,8 306 tys. ocen
7,8 10 1 306207
7,7 52 krytyków
Co gryzie Gilberta Grape'a
powrót do forum filmu Co gryzie Gilberta Grape'a

Niedawno przeczytałem powieść Petera Hedgesa "Co gryzie Gilberta Grape'a", więc postanowiłem obejrzeć film. No, i obejrzałem... Choć film mi się podobał, nie do końca spełnił moje wyobrażenia względem filmu, i jak to bywa po wcześniejszym przeczytaniu powieści - względem lektury. Film wydał mi się trochę bardziej dramatyczny, niż książka, a napisane na tej stronie, że to "komedia obyczajowa" jest moim zdaniem lekką przesadą. Ja nazwałbym to raczej komiediodramatem bądź dramatem obyczajowym. Jak już pisałem powieśc dużo bardziej mnie ujęła, urzekła, wciągnęła i poruszyła. Myślę, że zawierała ona większe pokłady, tak rzadkiego dziś optymizmu. To chyba dlatego... W filmie natomiast jest to ukazane trochę bardziej dramaturgicznie i skrajnie. Co do zarysu postaci względem książki to może być, choć zmieniłbym przedewszystkim rolę starszej siostry Gilberta. W książce była ona lekko otyła (Gilbert sądził, że zminia się w matkę), i wierzyła, że Elvis żyje, tu tegoż się nie dowiedzieliśmy. Aczkolwiek kto powiedział, że to źle! Dobrze, że film wprowadził kilka nowych elementów, a zarazem odjął tych znanych z pierwowzoru. Ważne aby ekranizacja była oddaną wizją powieści. I tak tu jest, choć nie w 100 %... Jak dla mnie tylko dobry, a może, aż dobry. Polecam. Moja ocena: 7/10.