PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1236}

Co gryzie Gilberta Grape'a

What's Eating Gilbert Grape
1993
7,8 306 tys. ocen
7,8 10 1 306204
7,7 52 krytyków
Co gryzie Gilberta Grape'a
powrót do forum filmu Co gryzie Gilberta Grape'a

Jednak rozczarowanie

użytkownik usunięty

Po pierwsze rewelacyjna rola DiCaprio, prawdopodobnie najlepsza w jego karierze. Wydaje mi się, że mało kto potrafiłby tak naturalnie zagrać upośledzone dziecko. Do tego niezły Depp i całkiem przeciętna Juliette Lewis. A sam film? Przyznam, że mnie trochę rozczarował. Oprócz wspomnianego aktorstwa, nie wybija się w moich oczach wiele ponad przeciętny dramat społeczno-obyczajowy.
Gilbert pochodzi z rodziny dysfunkcjonalnej. Jest jedynym żywicielem rodziny, musi opiekować się upośledzonym bratem i matką w ciężkiej depresji. Poświęca się całkowicie pracy na rzecz innych, zapominając o własnych potrzebach. Uświadamia mu to dopiero nowo poznana dziewczyna będąca w miasteczku przejazdem. Pole do popisu dla reżysera jest spore, szczególnie przy takiej obsadzie. Film wydał mi się mdły. nie poczułem dramaturgii, nie poczułem sympatii, ani współczucia dla bohaterów. Ich losy były mi obojętne.
Nie wiem skąd te odczucia przy tak uznanym filmie, może powinienem ponowić seans? Póki co...
6/10

ocenił(a) film na 8

mam podobne odczucia. fajna historia, klimat dobry, dobre momenty. ale czy naprawdę taki dobry całościowo? 8/10 to góra co mogę dać, może za słabo się wczułem... Zabrakło czegoś!

użytkownik usunięty
tenTypWTK

Moim zdaniem tez czegos zabraklo,tak to bym dala 10/10. jednak ze wzgledu na swietna gre aktorow,muzyke i historie daje 9. ; )

ocenił(a) film na 9

dicaprio zmiazdzyl jaja ze tak powiem :D najlepsza jego rola jaka widzialem ! swietny :)

karlwerner

Zgadzam się zdecydowanie świetna gra aktorka Leonadro

ocenił(a) film na 9
Hayere

pytanie oderwane od tematu. Jak się film zakończył? Czy SPOJLER Becky wróciła do Endory? Niestety obejrzałam tylko do momentu kiedy SPOJLER palą dom.

użytkownik usunięty
k0cham_BIEBERKA

spoiler. ! uwaga!.

Becky wyjechała z babcia. pożegnała się z Gilbertem i jego bratem.
matka Gilberta umarła. Gilbert i jego rodzeństwo wynieśli wszystkie meble i Gilbert spalił dom. i chyba ich zmarła matka tez się spaliła. bo nie mogli jej wynieść,potrzebowali do tego ludzi,bo była ciężka.
A Gilbert powiedział,ze nie pozwoli,by ktos sie wiecej smial z jego matki. To byl jedyny sposób.
No i na koncu Gilbert i jego brat Arnie stoja przy drodze tak jak w poczatkowej scenie.
Gilbert mowi,ze jego brat ma juz prawie 19 lat. Amy ma prowadzic piekarnie,Ellen bedzie zmieniac szkole.Arnie zapytal Gilberta,czy tez gdzies wyjada. Gilbert powiedzial,ze moga jechac dokad tylko jego mlodszy brat zechce.Moga jechac wszedzie.
No i Becky razem z babcia przyjechala do Endory po Giberta i Arniego . ;) i bracia pojechali razem z nimi.

KONIEC.

ocenił(a) film na 9

dzięki

użytkownik usunięty
k0cham_BIEBERKA

spoko.:)