PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1236}

Co gryzie Gilberta Grape'a

What's Eating Gilbert Grape
1993
7,8 306 tys. ocen
7,8 10 1 306207
7,7 52 krytyków
Co gryzie Gilberta Grape'a
powrót do forum filmu Co gryzie Gilberta Grape'a

Ksiązka

ocenił(a) film na 8

Kto z Was czytał książkę? Co o niej sądzicie? I czy pierwszy był film, czy książka? ;)

ocenił(a) film na 10
Little_My

Książka jest fajna ale mi bardziej podobał się film pewnie dlatego , że dopiero niedawno przeczytałam książke...:)Pierwsza była książka na jej podstawie powstał film Pozdrawiam:)

ete19

tak jest- najpierw ksiazka ,a potem jej ekranizacja.

lol- ja kocham i książkę, i film.najpierw oglądnelam film i baardzo spodobala mi sie kreacja Gilberta stworzona przez Johnny'ego... i jak tylko uslyszalam o ksiazke od razu zamowilam z neta.

uwielbiam ja:)KOCHAM:) rozni sie nieco od filmu,praktycznie kazda postac jest "bogatsza" w ksiązce,w sensie "głębiej" opisana..takie mam wrazenie.jest więcej Elen (jej rozterek,rozkmin,kłótni z Gilbertem,jest wspomniana jej milosc do Jezusa,to,ze ma na nia [Elen]ochote Boby) itp....

jest po prostu troszke bogatsza od filmu,takie mam zdanie.ale zarówno ksiazka jak i film jest swietny.Postac Gilberta jest rowniez głebsza (analiza jego psychiki,stosunku do rodziny,co z czego wynika,mozna sie dowiedziec dlaczego ma do kogoś taki stosunek,albo inny,troche przeszlosci.. itp)

ponadto w książce pojawia sie Janice- starsza siostra Gilberta (w filmie chyba tylko wspominaja o starszym bracie)jest sporo "spraw" poruszanych w ksiazce,ktorych nie ma w filmie...

jest MNOSTWO rozbrajającyh tekstow,ktore oczywiscie sobie zapisalam i jak tylko mam zły nastroj -czytam je sobie dla poprawienia humoru.

uwielbiam Gilberta (zarowno książkowego jak i filmowego),za jego stosunek do swiata,postrzeganie swojej wlasnej rodziny; urok,styl bycia i wiele innych.
pozdro :)