PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1236}

Co gryzie Gilberta Grape'a

What's Eating Gilbert Grape
1993
7,8 306 tys. ocen
7,8 10 1 306207
7,7 52 krytyków
Co gryzie Gilberta Grape'a
powrót do forum filmu Co gryzie Gilberta Grape'a

dlaczego gatunek filmu opisany jest jako komedia? ja nie widze w tym nic smiesznego. wzruszajacego owszem, ale komedią bym tego filmu nie nazwala:/

ocenił(a) film na 10
gosik_z

zgadzam się z tobą, właśnie zobaczyłam ten film i poprostu jestem cała we łzach... Jeśli właśnie ktos kupił ten film który ukazał się gazecie wyborczej to wie o czym mówimy. Z tyłu na opaowaniu wyraźnie pisze... KOMEDIA OBYCZAJOWA...... powinno pisać DRAMAT OBYCZAJOWY...!!!!!!!!!!!

_natka

Jestem tego samego zdania.. właśnie oglądałam film...

gosik_z

No, moi znajomi którzy są nawiasem uprzedzeni do DiCaprio i nie trawia filmów z jego udziałem, oni mówia tak:
e, tam, wcale nie taki smieszny ten film ; jedyne co jest w tym filmie smieszne to to ze DiCaprio jest uposledzony...

O rany! To potworne jak ktos podchodzi do tego filmu jako do komedii...
Bo co tu jest niby śmiesznego? Chyba, ze ktos nasmiewa się z chorych dzieci;/

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
number_nine

Ogólnie należy się małe wyjaśnienie:
Komedia nie odnosi się do tego filmu jako coś śmiesznego i zabawnego, nic wręcz podobnego.
Chodzi tu bowiem o komizm sytuacyjny i być może postaci.

Obyczajowa - rodzinne problemy, upadki itd. jak najbardziej trafne.

Napiszę teraz jak najbardziej subiektywnie, że brakuje tu tylko gatunku: dramat :)

ocenił(a) film na 7
freepick

sory ale gdzie ty widzisz komizm postaci??

ocenił(a) film na 9
gosik_z

Ja widzę, co napisałem dobrze - być może postaci.

Jako to można odbierać właśnie Gilberta, czyli to jak "sprzedaje" własną matkę, pozwalając ją oglądać innym. W sumie czyny tego chłopca z autyzmem mogą być zabawne, jedna nie samo zachowanie.

ocenił(a) film na 7
freepick

no niestety nie zgodze sie z toba mimo wszystko:) ja nie widze tu zadnego komizmu ani sytuacyjnego ani postaci. bo czy sytuacja, w ktorej gilbert pozwala sie smiac ze swojej matki (jak podales w przykladzie) jest smieszna i czy przemawia przez nia jakis komizm? ja bym polemizowala:)

ocenił(a) film na 9
gosik_z

A nie lepiej polemizować z tym, kto ustalał gatunki do tego filmu?

ocenił(a) film na 7
freepick

nie znam

gosik_z

to samo pomyślałam, gdy zobaczyłam kategorię.

ocenił(a) film na 9
gosik_z

też tego nie rozumiem

..............................