6,7 39 tys. ocen
6,7 10 1 38748
6,6 20 krytyków
Commando
powrót do forum filmu Commando

Jeden z najlepszych filmów jakie do tej pory oglądałem. Mamy tu do czynienia z gloryfikacją amerykańskiego bohaterskiego wojaka w stopniu przerastającym wszystko i wszystkich.Jest tak jak powinno być - bez pierdzielenia o psychologicznych wątpliwościach złoczyńców, którzy mimo wątpliwości i tak swoje robią. Bez obrazowania ich konfliktu tragicznego między wyborem zła mniejszego a zła większego dzięki czemu widz stopniowo współczuje opryszkowi. Zło jest złem a dobro karabinem zło zwycięża tak, by zło już nigdy w policzek nie uderzyło. W dupie mam moralistów i talmudystów filmowych, którzy lubią dzielić włos na czworo. Arnold nad tym się nie zastanawia. Rozwala całą wyspę zła a na końcu ma zamiar odlecieć samolotem ze swoją córką i stiuardessą do swojego raju.Amen

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
deconstramus

W końcu jakiś znawca. Dziękuję, pozdrawiam i amen.

użytkownik usunięty
Edward_Cieplak

Dokładnie. Poza tym w filmach z tamtego okresu mamy jasno powiedziane kto jest bohaterem pozytywnym, a kto negatywnym nie ma takich mieszanek jak teraz zły jest dobry i na odwrót.

ocenił(a) film na 5
Edward_Cieplak

Polecam Reksia. Też tam wszystko jest proste.

ocenił(a) film na 6
Edward_Cieplak

Lewacki znawca hahaha

ocenił(a) film na 7
Edward_Cieplak

Jestem prawicowa, co nie zmienia faktu, że Arnie miał tutaj swój uśmiech z reklamy pasty do zębów. Dawno nie widziałam tak sztucznych scen z dzieckiem. Jak nap#ernicza facetów z kamienną miną, to mu się wyrównuje, ale przy małej dostał jakiegoś aktorskiego przyćmienia. Ciekawe, że z babką już tego problemu nie miał, wszedł po prostu w swoją standardowo solidną kreację opiekuna niewiast. Dziwny film. Chciałabym powiedzieć, że mi się podoba, bo w ogóle kręcą mnie produkcje a la Leon Zawodowiec, ale tutaj Leon zamienia się przy Matyldzie w clowna.

ocenił(a) film na 10
TangoAndWaltz

Klimat, sens tego filmu może zrozumieć tylko mężczyzna. Niezmiernie mi przykro. Pragnę również poinformować, iż zawartość lewactwa we mnie jest taka sama jak prawactwa. Dziękuję za moją wypowiedź.

ocenił(a) film na 5
Edward_Cieplak

Tak tylko dla formalności -Arnie jest lewakiem:) a film jest dla dzieci i młodzieży:)

ocenił(a) film na 8
Edward_Cieplak

Twoja wypowiedź jest jak ten film. Miało być poważnie a wyszła komedia...

ocenił(a) film na 10
pinang

Uważam, iż ta ocena jest wysoce niesprawiedliwa. Moja wypowiedź od początku była żartobliwa choć "Commando" to dzieło idealne w swoim gatunku choć właściwie jest to obraz wielogatunkowy.

ocenił(a) film na 7
Edward_Cieplak

dialogi nie powalały ani aktorstwo, ale to nie było istotne akurat, bo jak na tamte czasy film wymiatał