6,7 39 tys. ocen
6,7 10 1 38748
6,6 20 krytyków
Commando
powrót do forum filmu Commando

Czy Wy też mieliście wrażenie, że karabiny, z których strzelano do Matrixa, strzelały ślepakami? Bez przesady. Na tylu żołnierzy z karabinami żadna kula nie trafiłaby człowieka? I to bez żadnej kamizelki? Ja rozumiem, że to film akcji, ale to nie znaczy, że nie powinno tu być za grosz realizmu. Finalna strzelanina wprawiła mnie w spory niesmak, bo poza nią, film jest na prawdę udany, zwłaszcza na swoje lata.

slawmm

Komando bardzo filtruje z pastiszem kina akcji, niż jest filmem akcji samym w sobie. Mnóstwo tu humoru, a niektóre sceny są tak absurdalne (stewardesa strzelająca z bazooki), że aż niemalże satyryczne. Od początku do końca mówi widzowi, że jest na maxa odjechany, zabawny, celowo kiczowaty i czysto rozrywkowy, ani w jednej sekundzie nie udaje czegoś poważniejszego (jak np inne kina akcji jak Speed, Rambo, Bez twarzy, Zaginiony w akcji). Taka konwencja, dlatego te sceny są jak najbardziej do zaakceptowania.

Hayes

Owszem, zgadzam się z Tobą :) Jednak po prostu jak na mój gust, to z tą finałową strzelaniną i pociskami "ślepakami" przesadzili. Gdyby to była komedia sensacyjna to co innego, a tak to niestety na scena trochę zaniża jak dla mnie końcową ocenę. Co nie zmienia faktu, że film (zwłaszcza na swoje lata) bardzo fajny.

slawmm

Mieli strzelać ostrą amunicją?

ocenił(a) film na 4
generalrobert

Haha :D a czemu nie byłby wtedy duży realizm i ch*j że aktorzy filmów akcji grali by swoje życiowe role tylko raz.

ocenił(a) film na 6
slawmm

Nie, strzelcy szkolili się na kursach dla szturmowców w Imperialnej Akademii. Warunkiem zaliczenia jest trafienie w stodołę z trzech metrów. Jesli ktoś trafi z dziesięciu zostaje strzelcem wyborowym.

ocenił(a) film na 4
bombacy

Haha ale robicie sobie jaja :D.