Conan Barbarzyńca 3D

Conan the Barbarian
2011
5,4 41 tys. ocen
5,4 10 1 40677
4,3 16 krytyków
Conan Barbarzyńca 3D
powrót do forum filmu Conan Barbarzyńca 3D

To jakiś żart, Jason Momoa znany dzięki serialowi Słoneczny Patrol, będzie zapewne w tym filmie stroił groźnie miny i tyle. Brak charyzmy, brak czegokolwiek.

Barrow_wight

Tak jeszcze wracając do ludów Europy, to zauważyłem, że szastasz określeniami typu "typowi germanie" itp :) Nie ma czegoś takiego, natomiast Germanie to chyba jeszcze większy mit niż Celtowie.

Barrow_wight

No Celtowie to ludność niegdyś z półwyspu iberyjskiego Gali,częściowo Belgia ale występowali także w południowej Polsce ,Czechach ,.Austrii czy Szwajcarii oraz południowe Niemcy np..Bawarczycy czy mieszkańcy Szwarcwaldu to celtycki zgermanizowany Lud Markomanów.Więc nie są mitem historia zna nazwy celtyckich i germańskich plemion a że różnice często były nieduże a teraz są wręcz kosmetyczne to nie znaczy ze przestały istnieć.
Co do Germanów Szwecja ,Norwegia to raczej typowi Germanie,najwyżej Norwegowie są z niewielką domieszką krwi ugrofińskiej choć fakt dzisiaj mają dużo przybyszy ,doliczyć też można Duńczyków ,Niemców szczególnie z północnej i środkowej części ,Holendrów ,częściowo Belgów,oraz częściowo Francuzów ,północnych Włochów ,a także częściowo północne rubieże Polski ,Rosji, Łotwy ,Estonii.Najczystsi Germanie to Skandynawowie ale istnieją także poza tym rejonem w końcu typ nordycki jest,i istnieje i to w czystej postaci mimo że już się tej terminologii nie używa...a swoją nazwę właśnie od tych ludów wziął.

Barrow_wight

Dokładnie tak samo jak my mamy muzykę ludową i jego mutanta disco polo...można lubić ,kochać , nie lubić i nienawidzić ,ja osobiście za country nie przepadam ale są osoby co mieszają ten styl i ich oraz ich utwory lubię..

Barrow_wight

Martwicę mózgu widziałam pierwszy raz na kablówce na początku lat 90 jeszcze nim nazwę zmieniła na UPC,.. podobnie jak Hellreisera mój ulubiony horror..Mieli swój kanał gdzie nadawali filmy akcji, horrory ,seriale itp. filmy np. oryginalny V itp.cudeńka dziś już pewnie takiego kanału UPC nie udostępnia...Film podobał mi się ale te ostatnie 30min no to już była raczej groteska ,ale niech będzie że gore...w końcu są filmy co pod kilka gatunków można podpiąć..
Koncert się tak nazywał ...stąd ta pomyłka
Tanga piękne są, moja mama miała kiedyś płyty winylowe ale igła się złamała i nie mogła przez dłuższy czas nigdzie dostać więc płyty dała koleżance co miała sprawny adapter a teraz o ironio adaptery kupić można i to całkiem tanio...
Miło że ktoś je na you tube zgrał...
Ja akurat na odwrót bardzo lubię latynoską muzę wcale nie jest dla mnie zbyt egzotyczna ani zbyt gorąca a może to za dużo telenowel obejrzałam i człowiek już przywykł?
a to pamiętasz?to był kiedyś hicior i te dowcipy co trzeba zrobić by nauczyć się tak tańczyć...
http://youtu.be/OIWGIFKR5So
A to żeby nie było że tylko ja lubię hiszpańskojęzyczną muzę weteranka z Rosji też....
http://youtu.be/_V-8qxxl5tY
Mam nadzieje że to nie nie będzie zbyt egzotyczne...
http://youtu.be/_V-8qxxl5tY
http://youtu.be/I6JBNhl3kG8
http://youtu.be/QxhxlAwj7b8
http://youtu.be/AIbtkoW5bUg
http://youtu.be/tjc2WWT4DrY
http://youtu.be/GITLODW4GKU
http://youtu.be/Ldq7tfDFnAw

szarit

Nie chodziło mi o jakieś pradawne plemiona celtyckie, tylko o to, że mitem jest to jakoby mieszkańcy Irlandii itp byli Celtami. Z Germanami jest jeszcze zabawniej bo kiedyś widzieli siebie jako czystą rasę germańską, co jest bajeczką gdyż rzekomi Germanie powstali ze zmieszania się trzech grup ludnościowych - tubylców skandynawskich (którzy przybyli tysiące lat temu z terenów śródziemnomorskich), Indoeuropejczków i Wyspiarzy. Później pojawiły się domieszki Lapończyków czyli rdzennych Skandynawów (Płn. Skandynawia), a nawet Semitów, Tatarów, ludów romańskich itd w np Niemczech czy Austrii. Co więcej większa część takich Szwedów itp ma pochodzenie w dużej mierze śródziemnomorskie, z tym że najczęściej jedyna pamiątka jaka po tym została to podłużne twarze. Narody w Europie o najsilniej indoeuropejskim pochodzeniu to Polacy i Serbołużyczanie. Również Słowianie to po prostu określenie na grupę ludzi którzy mają wspólną kulturę, język itp, w żadnym wypadku nie jest to określenie na rasę.
Prawdziwi Słowianie/Indoeuropejczycy od których wywodzą się w dużej mierze niektóre nacje Europy (Szczególnie Polacy i Serbołużyczanie) przybyli do Europy z Hunami jako Biali Hunowie i po rozbiciu Sarmatów i Alanów, a później celtyckich Gotów w IV wieku opanowali tereny do Alp i Łaby. Po zajęciu terenów do Alp i Łaby ruszyli na północ i powoli zajęli prawie całą Skandynawię aż po północne tereny Lapończyków, a od wschodu dzisiejszą Finlandię i północne tereny obecnej Rosji. Później już jako część drużyny Wikingów dotarli nawet na Wyspy. Widziałem Wyspiarzy o typowo słowiańskiej urodzie, czyż to nie pamiątka po słowiańskich Wikingach?... Germanie to sztuczna nazwa dla narodów podbitych i zgermanizowanych przez etnos 'celtycko'-skandynawsko-słowiański.
Ja i nie tylko ja uważam, że podręczniki do historii powinny być pisane od nowa jeśli chodzi o właśnie takie zagadnienia, bo na razie większość ludzi tkwi jeszcze w pseudonaukowych teoriach rodem z trzeciej rzeszy. Nawet nazi się na tym podczas wojny nieźle przejechali bo na podbitych terenach w Europie badali sobie procent "czysto aryjskich" jednostek w różnych miejscach - W Niemczech doliczyli się 7% "czystych aryjczyków" w populacji, podczas gdy w Polsce naliczyli 13%. Wyniki utajnili z rozkazu führera, bo oczywiście lud rzeszy jak też "podludzie" nie mogli się dowiedzieć... Mimo wszystko tłumaczy to masowe grabieże polskich dzieci w celu germanizacji.

Nie istnieje coś takiego jak rasa nordycka, to wymysł pseudonaukowców, rasistów i tym podobnych... Idąc dalej, nie istnieje rasa germańska.
Ponadto, co do typologii antropologicznej to może i jest pomocna gdy ktoś się lubi bawić w nienaukowe klasyfikowanie ludzi, tak choćby dla przybliżonego sklasyfikowania danej osoby. Mimo to jest to pseudonauka.
"Typologia antropologiczna to pseudonauka skompromitowana już w latach 50-tych XX wieku jako pozbawiona rzetelnych podstaw genetycznych, niebiologiczna i kwestionująca istnienie ewolucji. Typolodzy wymyślili, że na podstawie kilku pomiarów czaszki można zaklasyfikować człowieka do określonego "typu" rasowego. A skoro należy do tego typu to znaczy, że miał takie a nie inne włosy lub oczy itd.. Okazało się to totalnym nieporozumieniem. Niestety istnieją w dalszym ciągu kompromitujące polską antropologię (i przy okazji medycynę sądową) dinozaury, które nie przyjęły do wiadomości, że typologia to bujda na resorach. To tak jakby część astronomów uparcie utrzymywała, że Ziemia jest płaska a słońce krąży wokół niej."
"Sama koncepcja rasy w antropologii i w biologii w ogóle ma wymiar populacyjny, dynamiczny i chronologicznie zmienny. Dopasowywanie ludzi do kategorii "aryjskich" itd. jest historycznie i biologicznie rzecz biorąc debilne. Per analogiam moglibyśmy badać stopień szczurowatości szczurów. Zakończcie ten temat albo przenieście go do Karczmy, gdzie głupoty można wypisywać i nawet bywa to czasem wskazane. "
Już Polak profesor Bielecki zaraz po wojnie dobierając losowo odpowiednią próbę z populacji generalnej z polskiej populacji powojennej z różnych regionów kraju wykazał, że całe podejście typologiczne to totalna bzdura. Nawet ja nie pasuję do żadnego typu antropologicznego które według pseudonaukowców występują w Polsce.
Raz już dałem się kiedyś nabrać na typologię, ale dziękować że to zauważyłem.

Później napiszę o muzyce jak przesłucham.

Barrow_wight

btw, można nawet powiedzieć, że tacy np Skandynawowie nie mają prawie nic wspólnego z Ariami, tak samo jak Niemcy czy Austriacy. Tym biednym ludziom nieźle mózgi musieli wyprać żeby uwierzyli w takie bzdety.

Barrow_wight

Bo to również komedia. Z resztą które gore to nie komedia? Da się zrobić gore tak żeby nie było śmieszne? No ja wątpię :) Martwica to gore, świadczy o tym choćby to że zużyto w tym filmie największą ilość sztucznej krwi w historii kina.
Hellraisera jeszcze nie widziałem, za najlepszy horror uważam Egzorcystę z 1973r.

Niektóre osobniki z mojej rodziny się kiedyś zbierały i oglądały Niewolnicę Izaurę, Luz Marię itp. Normalnie dantejskie sceny to były w pewnym sensie. Zbiórki na disco polo czy disco relax też były, ja osobiście podziękuję za takie coś lol.

Pamiętam, że to kiedyś często grali, ale nic poza tym. Z roku 1989... powiedzmy, że mnie jeszcze nawet nie było wtedy xD
Nie jest zbyt egzotyczne, spoko jest. Jak się już mam czepiać to... niektóre za bardzo popowe jak dla mnie ale to wszystko ;) Rock z Japonii hah. To też rock z Japonii http://www.youtube.com/watch?v=rG5LZkOBEQM
To jest też ciekawy zespół, w składzie jest też jedna Japonka i Japończyk na wokalu:
http://www.youtube.com/watch?v=fpP7BaW9xQQ
http://www.youtube.com/watch?v=cLGNJGPzwmQ&feature=related
A to mongolskie, nawet niezłe:
http://www.youtube.com/watch?v=cYzf6BqE7Uk

Barrow_wight

Egzorcystę oglądałam ale tak dawno temu że słabo pamiętam i powiem nie powalił mnie wtedy a kolana,o czym świadczy że słabo go pamiętam Szczeki były dla mnie ciekawsze podobnie jak Hellreiser.
No przyznaję się ja, mama i babcia siedziałyśmy i oglądałyśmy większość telenowel jakie wtedy dawali łącznie z amerykańską Dynastią...Disco polo czy disco relax tylko końcówki bo po nim oglądałam serial...a wiecznie się ten program musiał spóźniać..
W 1989 nie było Cię ,auła,ale stara baba ze mnie...
Zbyt popowe?dla mnie to zaleta,bo lubię ten pop właśnie a mieszankę pop rock bardzo,
http://youtu.be/UWRnI6jnPpQ
http://youtu.be/7MHc53xpxMs
http://youtu.be/sdBf2RY2DNU
http://youtu.be/pbANJ2SeBlU
http://youtu.be/TFiJljV6wDQ

Barrow_wight

Oczywiście że nie mają ,ale Arjowie a rasa Nordycka to wymysły propagandy hitlerowskiej a nie typy o które mi chodzi..

Barrow_wight

Sorki ale Goci byli podobno Germanami nie Celtami.Czy Szwedzi przybyli znad morza śródziemnomorskiego?w taki razie skąd przybyli Achajowie? co z mitologicznymi hyperborejczykami?podobno ludem północy? I tak dla ścisłości bo "Germanie" co przybyli do Skandynawii zrobili to zachowując jako taką "czystość" plemienną tj.raczej niespecjalnie mieszali się z spotykanymi po drodze ludami.wiec teoretycznie są najczystszym typem.
Serbołużyczanie?z tego co ostatnio czytałam o.900osób używa tego języka w Niemczech,jeżeli ich liczba jest wielokrotnie większa to tak praktycznie zostali zgermanizowani i trochę ciężko dzisiaj mówić o nich jako plemieniu...
Rasa nordycka?nie słyszałam o czymś takim chodziło mi z tego co wiem tylko o typ nordycki który jest podobnie jak typy armenoidalny czy ,śródziemnomorski itp.a tu akurat wygląd fizyczny wielu osób jednak wykazuje cechy charakterystyczne można to odrzucać ale istnieje a oprócz typów bardziej znanych jest wiele pośrednich między nimi,tylko ich nazwy już mniej są znane,ale to raczej nie ma nic wspólnego z rasami jako takim.Te zaś jak już to dzielą się na czarną,żółtą i białą.Chyba przesadzasz z tym rasizmem choć fakt hitlerowcy mieli różne szalone pomysły. i fantazje które próbowali wcielić w życie.A do Aryjczyków to oni nie maja z tym nic wspólnego poza wymysłami hitlera np.Irańczycy czy Kurdowie albo Indusi to też Aryjczycy ,bo mają gen R1 a1(ponoć gen aryjski ),podobnie jak Polacy ,Rosjanie Węgrzy i sporo innych ludów także uważanych za żółte...

szarit

No w tym rzecz, że dziś już wiadomo, że Goci byli Celtami. I napisałem, że duża część przodków Szwedów przybyła z okolic śródziemnomorskich, czyli miałem na myśli jedynie część (ale znaczną). Achajowie itp, o nich zbyt wiele mi nie wiadomo.
Serbołużyczanie dzielą się na dwie grupy językowe - na tych którzy mówią językiem górnołużyckim - są to Górnołużyczanie i ci którzy mówią językiem dolnołużyckim - Dolnołużyczanie - te dwa odłamy dzielą się z kolei na jeszcze więcej plemion. Ogół Serbołużyczan to około 50 tysięcy. Nie ma takiej opcji żeby zostali zgermanizowani - są określani jako Słowianie, w dodatku słowiańska/aryjska haplogrupa dobija u nich do 64%, więcej niż u Polaków.

Te typy to tak jak napisałem wyżej. Owszem, są osoby które mogą z grubsza pasować do jakiegoś konkretnego wyglądu, ale może to mieć sens jedynie jak się bada pojedynczą osobę. Biorąc pod uwagę ogół populacji - większość ludzi nie będzie pasować do żadnego z "typów", większość będzie mieszanką (nie mieszanką "typów", po prostu mieszanką której nie da się określić). Trzy podstawowe rasy można rozróżnić, acz większość współczesnych naukowców całkowicie odrzuca nawet te trzy podstawowe rasy, jak też dzielenie ludzi na rasy w ogóle. W tym punkcie się z nimi nie zgadzam.

Artykuł pewnego gościa - zgadzam się z nim jak najbardziej we wszystkich punktach, również z tym, że większość narodów europejskich to nie Indoeuropejczycy, i że języki germańskie generalnie nie powinny nazywać się indoeuropejskimi, tak samo jak celtyckie i romańskie.

"Do tej pory cała ludność Europy uważała się za Indoeuropejczyków z małymi tylko wyjątkami jak: Baskowie, Węgrzy, Finowie,Estończycy i Lapończycy, których zaliczano do ludów nieindoeuropejskiego pochodzenia. Przeprowadzano badania językowe, mierzono czaszki z wykopalisk, podzielono kultury od zarania dziejów i przypisano do nich poszczególne plemiona i narody. Tylko Słowian nie można było dokładnie określić, gdzie mieszkali przed V wiekiem ne. skąd dokładnie przybyli i jaką kulturę im przypisać. Uważano, że na ziemiach współczesnie polskich, czeskich i węgiersko-słowackich a także nad Morzem Czarnym mieszkali Germanie. To tak jakby przez 1000 lat Słowian nie było a później podbili i opanowali wiekszą część Europy przychodzac znikąd. Otóż są to kłamstwa historyczne, opracowane przez propagandę niemiecko-watykańską. Kiedyś na potrzeby krk spalono bibliotekę aleksandryjską i wszystko co było pogańskiego pochodzenia. Przez z górą 1500 lat żyliśmy w przekonaniu, że wszystko jest poznane i poukładane, aż do czasu jak zbadano ludzkie DNA a nastepnie odkryto haplogrupy męskiego chromosomu Y-DNA. Teraz już można było weryfikować wczesniejszą wiedzę archeologiczną, histotyczną i językoznawczą.
Ta wiedza okazała się dla niektórych zabójcza, gdyż ujawniła zakłamania i stereotypy myślowe. Okazało się, że Polacy od zawsze mieszkają na swojej dzisiejszej ziemi, że Germanie powstali za naszą przyczyną, że to my Słowianie daliśmy język indoeuropejski starożytnym Grekom, Rzymianom, Ormianom, Albańczykom a pózniej Bałtom i Germanom. To z ziem słowiańskich wyruszyli Ariowie na podbój Wschodu, a Tocharowie mieli język od nas i Anatolijczycy także. Sanskryt prawie w całości pokrywa się ze słowiańskim a w polskim jako najstarszym języku i.e. mamy pierwotne , dzisiaj jeszcze używane słowa. Język staro-cerkiewno-słowiański jest najstarszym językiem zapisanym i do dzisiaj nie ma trudności w jego zrozumieniu dla wszystkich Słowian. Słowiańska haplogrupa R1a1a ( Y-DNA ) jest szeroko rozpowszechniona w takich narodach jak Polacy (57%), Serbołużyczanie (64%), Bramini w Indiach ( od 40- 80%), Tadżycy ( 64% ) a w mniejszym procencie od 20 do 50 % w narodach zamieszkałych od Alp, rzeki Łaby, Skandynawii do Tybetu, Syberii Środkowej, Iranu i Indii. Nawet, Hunzowie, Gurki i Xiongnu w Chinach są aryjskiego ( słowiańskiego pochodzenia ). Może dzisiaj te wschodnie narody różnią się kulturowo od nas Europejczyków i wyglądem przypominają Azjatów, to jednak są wyspy, gdzie zachowali sie ludzie o orginalnym słowiańskim wyglądzie.
Niemcy i prawie cały Zachód Europy uważali się za lepszych od nas, Słowian, wmawiano nam, że jesteśmy mniej wartościowymi Europejczykami o niewiadomym pochodzeniu i rasie. W szkołach uczono nas fałszywej historii, czułem się zawsze dziwnie, jako Polak, nie znając swoich korzeni i pochodzenia. Mieszkając od 10 lat z małymi przerwami, najpierw w Holandii a teraz od pieciu lat w Norwegii a od trzech na stałe, czuję, że jestem pełnoprawnym Europejczykiem, autochtonem, że mówię najstarszym językiem europejskim, że mój wydląg nie różni się od nordyckiego modelu prawie niczym a nawet jest typowo aryjski, bo w Skandynawii dominuje haplogrupa I1a nieindoeuropejska o bliskowschodnim pochodzeniu, krewniacza semickim J1 i J2. Tu gdzie mieszkam w Trondelagu jest największe skupisko ludzi o słowiańskim pochodzeniu, prawie 35%, gdzie Polaka można poznać tylko po ubiorze i zachowaniu.
Germanie powstali ze zlepku trzech narodów: Wenedów skandynawskich ( I1a ), Celtów (R1b ) i słowiańskich Wandalów ( haplogrupa R1a1a7 ) jako grupa południowa, od Skane w Szwecji po płn. Niemcy. Po inwazji Hunów na Europę wlała się następna fala Indoeuropejczyków ( R1a1a ) do Skandynawii ale już w towarzystwie celtyckich Gotów, którzy byli ich sojusznikami. Zajeli oni tereny płn.Niemiec i całej Skandynawii. Języki Skandynawskie różnią się znacznie od języka niemieckiego, gdyż Wenedowie niemieccy byli z innej gałęzi o haplogrupie I2b i wnieśli do tego języka inne słownictwo. Języki skandynawskie, niemiecki, holenderski i anglosaski na tyle są językami indoeuropejskimi na ile zaadoptowały z języka słowiańskiego słów, które się z nim kojarzą, są to języki mieszane, kreolskie o dwóch do czterech przypadków. Polski ma ich siedem a miał kiedyś osiem. Języki germańskie generalnie nie powinny nazywać się indoeuropejskimi, tak samo jak celtyckie i romańskie, chociaż te ostatnie są najbardziej zindoeuropeizowane.
Co do zapożyczeń językowych nie ma żadnych wątpliwośc o słowiańskim rodowodzie dużej ilości słów, to do religijnych jest duże prawdopodobieństwo, że też pochodzą od Słowian: Wodan skandynaeski, Zeus grecki, to pochodne od polskiego słowa dzień, to słoneczne bóstwa starożytnych ludów, gdzie postacią centralną było słońce. Haplogrupa celtycka r1b jest krewniacza do słowiańskiej ale dzieje tych dwu narodowości miał inny przebieg i nie sadzę, by byli jacyś praindoeuropejczycy, którzy 20 tyś lat temu mogli dać nam wspólny początek jezykowy i etniczny. Tego nawet genetyka nie jest w stanie wyjaśnić. Zostaję przy swoim i uważam, że tylko języki słowiańskie i bałtyckie można zaliczyć do języków indoeuropejskich a pozostałe tylko do zindoeuropeizowanych."

Potem posłucham itd ;)

Barrow_wight

W takim razie źródła na necie łżą bo nazywają Gotów ludem wschodniogermańskim.. Co do Serbołużyczan jako naród istnieją nawet niech będzie te 50tyś,ale ich język jest w zaniku przynajmniej dla tych co mieszkają w Niemczech, podobno Michael Ballack jest Serbem łużyckim ale czy on się do tego przyznaje...
Nasz język raczej nie jest najstarszym językiem świata choćby dla tego że jest tak skomplikowany bardzo stare języki mają to do siebie że z czasem ewoluują do upraszczania a tego o polskim nie da się powiedzieć ale starocerkiewny czemu nie.
Całkiem sporo ludzi pasuje do tego wyglądu np.mój dziadek to klasyczny typ alpejski a patrząc na pochodzenie też pasuje.Moja babcia też była "typowa"śmiem stwierdzić ze po prosty powstaną/powstały nowe typy ale stare typy nadal istnieją.Nie prościej było dać linka do artykułu?zamiast kopiować cały..i chyba ten artykuł czytałam a na pewno coś podobnego.Nie wiem czy Albańczyków można uznać starożytni Illyrowie żyją od dawna a ich państwo rosło wraz greckimi państwami -miastami.Co do Celtów i Germanów ok zgoda ale oni jednak wytworzyli te grupy i stworzyli swoją tożsamość plemienną która zyskała swoje nazwy,a potem narodową a my pozostaliśmy w tym miejscu pozwalając by różne plemiona hasały nam nad głową...A co do słowa Zeus i innych nazw bogów olimpijskich to pochodzą one od Pelazgów rdzennej autochtonicznej ludności starożytnej Hellady.Badania naukowe to potwierdzają że w języku Greckim jest wiele słów innego pochodzenia właśnie od Pelazgów a czy Pelazgowie to Słowianie?dowodów jako takich jeszcze nie ma ale kto wie.. Możesz rozwinąć pojęcie języki bałtyckie?z tego co wiem ludy Bałtyckie to oprócz Litwinów także Łotysze i Estończycy.Łotyszy jeszcze można uznać choć mają dużo naleciałości z języków niemieckiego i skandynawskich ale Estończycy raczej odpadają,a inne języki można już uznać za wymarłe..

szarit

W świetle tego, że bzdurna nazwa Germanie funkcjonuje również jako określenie Celtów (nieświadome), to w tym że byli wschodnimi Germanami jest jakiś cień prawdy. Myślę, że jak najbardziej mogli być ludem celtyckim.

Wymyślono tak wiele typów, że trudno jest żeby ktoś w pewnym stopniu do jakiegoś nie pasował, w końcu ludzie nie różnią się aż tak bardzo drastycznie od siebie. Sugerując się wyczynami antropologów znajdziemy się z pewnością w ślepym zaułku. Na przykład część antropologów kiedyś stwierdziła na podstawie badania kilku grupek ludzi, że Irlandczycy reprezentują takie i owakie typy antropologiczne, i na podstawie grupy ludzi stwierdzili że ponad połowa narodu ma bardzo jasną skórę. Kłóci się to z Twoimi dotychczasowymi obserwacjami Irlandczyków? Pewnie, że tak, bo grupa z narodu (rzekomo reprezentatywna) ma się nijak do ogółu narodu. To co stwierdzili to bzdury, bo byłem w różnych miejscach w Irlandii i kompletnie się z tym nie zgadzam. Nawet sami Irlandczycy widzą, że wśród nich nie dominuje bardzo jasna skóra. Najbardziej powszechne są włosy ciemny brąz i przeciętny odcień skóry.
Alpejski powiadasz... Ja za granicą (w różnych miejscach) zostałem wzięty za... kilka razy za Szkota, parę razy za Irlandczyka, dwa razy za Niemca i raz za Francuza.

Jakoś tak po prosu skopiowałem :P
Właśnie co do starożytnych Greków, Macedończyków itp - mogli mieć coś wspólnego ze Słowianami nawet z wyglądu, bo podobno starożytni Grecy byli często jasnowłosi i podobni do dzisiejszych typowych Słowian. Potem zostali sturczeni itd, stąd dziś bardzo niewielu z nich przypomina tych starożytnych. Taki Farrell, który grał Aleksandra Macedońskiego - nie bez powodu go zafarbowali na blond do tej roli.

Bałtyckie czyli łotewski, litewski i estoński. Estoński to język bałtyckofiński, łotewski bałtycki, a litewski to bałtycki a nawet bałtosłowiański. Teraz uwaga, bo znowu herezje będę pisać - Estończyków nie nazwałbym Ugrofinami (z resztą Finowie również czystymi Ugrofinami nie są), Estończycy to mieszanka ugrofińsko-słowiańsko-skandynawska z niewielkim udziałem celtyckim i może czymś jeszcze. Litwini i Łotysze bardzo podobnie, ale z mniejszym udziałem krwi ugrofińskiej i skandynawskiej, za to z większym słowiańskiej.

W Egzorcyście wszystko jest tak jak ma być, nie tylko straszenie, ale też budowanie napięcia, ciekawe wątki poboczne, gra aktorska itp.
Szczęki bardzo dobre są (jedynka, bo sequeli jakoś mi się najczęściej nie chce sprawdzać, przeważnie nie warto).
Na telenowelach się nie znam, ale Ty jesteś autorytetem w tej kwestii haha. Jak słyszę słowo telenowela to pierwsze co mi przychodzi do głowy to tekst "Antonio, zdradziłeś mnie", pewnie nie tylko mi xD

Stara? Może nie jest jeszcze aż tak źle ;)

Nie wiem nawet jeszcze czy to lubię czy nie :) Poza tym nic nie rozumiem z tego co oni tam śpiewają hah. W każdym razie w pop i jego odłamy rzadko wędruję. Nieco lubię britpop, ale to najczęściej idzie w parze z rockiem alternatywnym i innymi podobnymi.

Barrow_wight

Wyżej miało być typologów a nie antropologów.

Barrow_wight

Typolodzy antropolodzy żadna różnica choćby dla tego że te typy są opisane właśnie w słowniku antropologicznym....mam taki z...1973 mama moja ma takie hobby i przeszło na mnie po części....

Barrow_wight

Moja mama wg.mojego śp.wujka Bułgara z miejsca urodzenia, z pochodzenia pół Greka pół Macedończyka wygląda jak typowa kobieta południa...Z tym że u nas na górnym śląsku ludzi o specyficznym typie urody i kolorycie jest dostatek...
Co do greków Achajowie byli wysokimi blondynami co do Dorów ciężko powiedzieć podobnie co do Jonów,ale Macedończycy owszem przybyli z północy i najprawdopodobniej byli pochodzenia słowiańskiego.Ale Pelazgowie to swego rodzaju zagadka jako naród nie istnieją już od dawna złączyli się z Grekami w jeden naród,a dzisiaj historia i nauka potrafi o nich powiedzieć tylko tyle że byli pierwotną ludnością dzisiejszej Grecji oraz ze mieszkali też w Anatolii czyli skromnie..
No właśnie Estończycy to mieszanka a skoro tak ich język ciężko uznać za czysto bałtycki,zaś mentalnie i kulturowo od Finów prawie się nie różnią uznanie ich za bałtów to tak na słowo honoru.
Chyba muszę obejrzeć tego Egzorcystę skoro tak polecasz:),a Szczęki chodziło mi o 1 choć 2 też niezła jest choć takie trochę ksero z 1 ale 3 i inne podobne to już gnioty...
Śmiej się ale kiedyś padł mi telewizor i prze tydzień korzystaliśmy z pożyczonego od koleżanki mamy poza telenowelami nie było kompletnie nic ciekawego do obejrzenia żadnych filmów ,seriali ,dokumentów polska tv to dno i to od kilkunastu lat.W sumie gdyby nie fakt że mieliśmy już satelitę to poważnie zastanawialiśmy się czy warto kupić nowy telewizor .Dlatego kupilismy 14 calowego Philipsa przeżył 12 lat i pewnie pociągnie 2 tyle,niestety satelita taka odporna nie była.W sumie telewizor był w domu dopóki była satelita satelity niet i telewizora niet ,net całkowicie wystarcza i spełnia wszystkie nasze potrzeby..
No niby nie aż tak stara , ale te kilkanaście lat różnicy jakby nie patrzeć jest..:)
Brit pop akurat niespecjalnie,a już szczególnie ten popularny ,a japońska muza ..no cóż sama przyjemność dźwięków, dobór melodii ,głosu, słów nawet jak ich nie rozumiem muszą się komponować łączyć w jedną całość dlatego nie lubię niektórych gatunków muzycznych,bo brakuje mi tej harmonii,pełnej synchronizacji np r'n;b i inne amerykańskie mutacje...

szarit

Uważam typy antropologiczne za bardzo mało wiarygodne źródło, które sprawdza się w niewielu przypadkach. Jak wspomniałem, z grubsza nie uznaję czegoś takiego jak typologia. W większości przypadków ma się ona nijak do rzeczywistości.
Mój dziadek z pigmentacji wygląda jak południowiec - ciemne włosy (teraz siwe), śniada skóra.

Kiedyś oglądałem z kumplami filmy z krajów bałtyckich i stwierdziliśmy, że język estoński przypomina bełkot pijanego Polaka :)

haha.
Telewizji nie oglądam wcale, czasem jakiś dokument zobaczę albo mecz i to by było na tyle. Życie za krótkie żeby go marnować na oglądanie badziewia.

http://www.youtube.com/watch?v=gbx6QUoGpdY&feature=player_embedded#! Finland ;P
http://www.youtube.com/watch?v=AvCECbFdPxo&feature=related litewskie. nie wiem czy lepsza wersja live czy ta http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=VMDx67HiFYk

Oasis, Coldplay, Travis, Blur itp to z grubsza britpop. Na pewno nie jest to słaba muzyka.
Po prostu cenię sobie lirykę i to o czym jest tekst :)

Ten zespół (brytyjsko-szwedzki) to w głównej mierze pop rock. Wokalista to klon Bena Stillera:
http://www.youtube.com/watch?v=Nzn0ISaR9OQ
http://www.youtube.com/watch?v=KzrwZpEMCkc&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=61GrbjeNc1E&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=VCOIjvWFFo8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=OeNNfS0ZTnU&feature=relmfu

Barrow_wight

Jeszcze jeśli chodzi o tych Słowian w Skandynawii to powszechne są tam typowo słowiańskie twarze, szczególnie w Norwegii gdzie R1a1 w niektórych miejscach stanowi nawet ponad 1/3 ludności.
Choćby ten znany szwedzki piłkarz:
http://www.sondakika.com/haber-foto/276/samuel-holmen-abdullah-avci-icin-oynamak tan-2767276_4191_300.jpg ,
Kolejny znany szwedzki piłkarz Kim Källström (slavic look?)
http://images.paraorkut.com/img/soccer/images/k/kim_kallstrom-577.jpg

Barrow_wight

Walijski Stereophonics lubię, można powiedzieć że lekko britpopowy:
http://www.youtube.com/watch?v=iY4DnjFQxBo (btw, wokalista to typowy Walijczyk, tak samo jak Zeta-Jones)
http://www.youtube.com/watch?v=7n_fmoFj8tc
http://www.youtube.com/watch?v=4rAxeEcSWJ4

Barrow_wight

Szwedzki piłkarz a Norwegia?Dzisiaj w Skandynawii mieszka dużo emigrantów także pochodzenia słowiańskiego,a i często mieszanego pochodzenia tj jedno z rodziców z Rosji czy Polski i w ogóle naszego rejonu, a drugie rodzime podobnie jest też w Finlandii nie przypadkiem u Finów jako religia 2-3 co do ilości wiernych jest prawosławie ...

Barrow_wight

Czy typologia sie nie sprawdza?kiedyś sprawdzała sie teraz widać jest zbyt silne wymieszanie co nie znaczy że się nie sprawdza .Na Śląsku jest dużo ludzi co podpada pod typ alpejski oraz dynarski.
Litewska bardzo dobra w sumie nie wiem czy to na pewno live ale zdecydowanie dobra muzyka,ffinskie dobre choć śmieszne..
No właśnie Coldplay nie lubię słuchałam nie raz i nie trafia do mnie ta muza podobnie jak Oasis,Travis i Blur nie kojarzę z nazwy, z muzy też jakoś do mnie nie przemawia mimo że cieszy się uznaniem..Ten brytyjsko szwedzki strasznie mi przypomina zespół z lat 80 niech tylko sobie przypomnę jak się nazywali...

Barrow_wight

Trochę "przewietrzymy archiwum"z lat 80 i 90 więc się nie przestrasz...
http://youtu.be/pkz5I0-kFDQ
http://youtu.be/otJTgf40MZM
http://youtu.be/XuIgFZMEAuo mam sposób śpiewania (głos) tych gości leciutko przypomina mi ten wokalisty z tego brytyjsko szwedzkiego...
mamy lato i piękną i gorącą pogodę wiec coś w ten deseń http://youtu.be/deuc5lKOCno
a to nieco nowsze antyki
http://youtu.be/m_-Qtz70_z4
http://youtu.be/F5zEbIZX7X0
Cover tego utworu nawet można gdzieś w radiu usłyszeć choć trzeba znać oryginał by wiedzieć skąd się ten utwór wziął... http://youtu.be/DzD9CyFtH4o
http://youtu.be/ydw5qIycHE0
Z Brytyjczyków zdecydowanie muzycznie cenię tego pana
http://youtu.be/7vdoIB4Pzb4
http://youtu.be/iWtFPR5BnDI
http://youtu.be/6EGVcx_K5gM
http://youtu.be/MgiKalO5ibI
http://youtu.be/_p6RlkpJflQ
I coś bardziej swojskiego
http://youtu.be/8vNXpQDB2zg
http://youtu.be/yVN-QBmTAyg
http://youtu.be/Pgc0ZYDzazY
żeby nie było że dziewczyny tylko mama lubov potrafią
http://youtu.be/639AA6KYNsw

szarit

W Szwecji też jest dużo R1a1 więc nie robi różnicy czy wklejam Szwedów czy Norwegów. Imigrantów i mieszanego pochodzenia było tam już mnóstwo od wieków. Po drugie podejrzewam, że Holmén czy Källström których wkleiłem mają czysto szwedzki rodowód sięgając całe wieki wstecz. Co do Norwegii, to przyglądałem się kiedyś norweskim (szwedzkim też) sportowcom, głównie fotkom twarzy na stronach klubów piłkarskich, siatkarskich, żeńskich, męskich drużyn itd. Ogromny procent z nich wygląda słowiańsko, mnóstwo tych Norweżek czy Szwedek po przyjeździe do Polski byłoby nie do odróżnienia od większości ludności kraju. Chodzi o rodowite Norweżki i Szwedki, nie żadne mieszanki.
A może look-alike? Przykłady:
norweska piłkarka:
http://www.fkfortuna.org/02galleri/Camilla_600x800.jpg
pewna polska "aktorka":
http://bartheq.com/zdjecie/1669/bartheqcom-Malgorzata-Socha.jpg
Z innego pola:
Znany polski kabareciarz a jego zaginiony irlandzki brat? :O
http://www.extratime.ie/media/extratime/images/articles/Stephen-ODonnell.jpg
To przykłady znalezione przeze mnie w chwilę.

"To że typów antropologicznych nie ma wie każdy student biologii. Co wywołuje myślenie typologiczne dokładnie widzielismy w czasie II wojny. Jak powiedziałem - zdarzają się ludzie wyglądający podobnie do "typów", natomiast większość nie pasuje do NICZEGO. Typologia to jedynie ciekawostka historyczna i nic więcej. wyróżnianie "typów" wewnątrz populacji zostało dawno obalone wraz z XIX wieczną typologią opartą na antropometrii. Wynika to z zasadniczo z tego, iż przedmiotem ewolucji są całe populacje nie zaś pojedyncze jednostki. Jeśli wyróżniamy typy wew. populacji czemu nie wyróżnić każdego indywiduum jako osobnego typu??? Typologia w wydaniu Coona nieopatrzona odpowiednim komentarzym tylko ośmiesza wikipedia i mąci. Od 20 lat nikt w antropologii nie słyszał ani nie wspominał o typach, jak np. "Borreby" czy "Danubian"."

"TYPOLOGIA RASOWA" TO HISTORIA. NIE ISTNIEJE OD PONAD 40 LAT. Została obalona przez GENETYKE POPULACYJNA."
"Czekanowski umarl 45 lat temu! Jego typologia juz dawno zostala obalona jako nieprawdziwa. Kto nie wierzy niech przeczyta wstep napisany przez ucznia Czekanowskiego, antropologa, dr Adam Wankego do ostatniego wydania "Czlowiek w czasie i przestrzeni" Czekanowskiego z 1965 roku! Juz wtedy wiedziano, ze typologia to nieprawda.
TE INFORMACJE SĄ NIEPRAWDZIWE I PRZESTARZAŁE. MAJĄ JEDYNIE WARTOŚĆ HISTORYCZNĄ. POWINNO TO ZOSTAĆ PODKREŚLONE W TEKŚCIE. POJĘCIE TYPU, CZYSTYCH I MIESZANYCH TYPÓW zostało dawno obalone. Te informacje oparte są na pracy Carletona Coona z 1939 roku. Oto lista NAJNOWSZYCH źródeł na temat zmienności populacyjnej człowiek i pojęcia "rasy". Ktoś powinien się z tym zaznajomić i uprzątnąć ten artykuł, bądź opatrzyć go odpowiednim komentarzem.
To sa strony uniwersyteckie i naukowe artykuly napisane w ciagu ostatnich 15 lat, a nie przed II wojna swiatowa. Przeczytajcie je i powedzicie czy ktorykolwiek z nich wspomina cos o "typach" albo "typologii" w innym kontekscie niz jako historyczna ciekawostka."
Wrzucę te linki tak choćby dla beki, ale niektóre nie działają:
http://www.as.ua.edu/ant/bindon/ant275/
http://www.math.buffalo.edu/mad/special/pseudoscience-race.html
http://www.understandingrace.org/home.html
http://anthro.palomar.edu/vary/default.htm
http://www.umass.edu/physanth/modern%20human%20variation.html
http://www.nature.com/ng/journal/v36/n11s/full/ng1455.html
http://bruceowen.com/introbiological/20104s11.htm
http://raceandgenomics.ssrc.org/Goodman/
http://www.gnxp.com/MT2/archives/003712.html
http://www.anthrosource.net/doi/abs/10.1525/aa.2003.105.1.65
http://bjps.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/55/2/323
http://arjournals.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.anthro.34.081804.120 522
http://arjournals.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.anthro.34.081804.120 522
http://www.anthrosource.net/doi/abs/10.1525/aa.2003.105.1.116?journalCode=aa
http://www.apa.org/journals/releases/amp60146.pdf
http://www.pbs.org/race/000_About/002_04-background-01-07.htm
http://ocw.mit.edu/NR/rdonlyres/Anthropology/21A-240Spring2004/C48BCFDA-6D22-43E C-BCE8-527BA44F2E8F/0/lecnotes_03_18.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Typology_(anthropology)
http://www.anthropology.hawaii.edu/courses/anth455/lecture06.pdf
http://www.annalsnyas.org/cgi/content/abstract/925/1/9
http://165.230.98.36/acatalog/__Race__Racism__and_Science__2228.html
http://links.jstor.org/sici?sici=0011-3204(198508%2F10)26%3A4%3C475%3AAITAAC%3E2 .0.CO%3B2-1
http://www.rps.psu.edu/0305/boas.html
http://www.appstate.edu/~Robbinsgm/lecture5.pdf
https://netfiles.uiuc.edu/malhi/www/ANTH241/ANTH241lec11.pdf
http://www.eubios.info/EJ142/ej142h.htm
http://muse.jhu.edu/login?uri=/journals/differences/v015/15.3reardon.html
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/110514343/ABSTRACT
http://uk.encarta.msn.com/text_781529466__1/Racism.html
http://www.nature.com/ng/journal/v36/n11s/full/ng1435.html
http://www.anthrosource.net/doi/abs/10.1525/tran.2000.9.2.19
http://differences.dukejournals.org/cgi/reprint/15/3/38
http://raceproject.aaanet.org/resources/pdf/myth_reality/long.pdf
http://www.springerlink.com/content/r8u6431v5p4344w7/
http://www.goodrumj.com/Mayr.html
http://raceproject.aaanet.org/resources/glossary.html#t (look at "typological model")
http://www.pbs.org/wgbh/nova/transcripts/2902neanderthals.html
http://coa.sagepub.com/cgi/content/abstract/27/1/5?ck=nck
hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak_download&id_clanak_j ezik=8770
http://sdcc3.ucsd.edu/~jmessina/Race.pdf
https://netfiles.uiuc.edu/malhi/www/ANTH241/Long2006.pdf
http://www.leidenuniv.nl/fsw/iuaes/08-race.htm
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak_download&id_clanak_jezik=8770.
http://shrn.stanford.edu/workshops/revisitingrace/Jorde-Wooding2004.pdf

I takie pytanie, które już samo w sobie jest najprostszym obaleniem typologii -
Przykładowo - Jeżeli Twoja matka jest typem halsztacko-nordyckim a ojciec typem uralskim to kim jesteś Ty? No właśnie...

Sporo do przesłuchania...

Barrow_wight

To fińskie to tak na żarty wrzuciłem ;)

Dzięki za przypomnienie staroci, Sun of Jamaica czy Coco jambo mi się z dzieciństwem kojarzą, bo często to leciało wtedy ;p

Przyjemne tamte, Zemfira jest najbardziej ciekawe z tego jak dla mnie :)

Oasis,Travis, Coldplay, Blur... nie jestem wielbicielem takich zespołów, ale w pewnym stopniu lubię. Dawno temu byłem fanem Beatlesów (ale to w gimnazjum było, i z tego wyrosłem), miałem też maniactwo na Coldplay i Travis (z tego również wyrosłem), ale mimo to pierwsza płyta Coldplay (Parachutes) pozostała jedną z moich ulubionych brytyjskich płytek. Wczesny Coldplay jest naprawdę dobry, potem zaczęli się powoooooli psuć i dzisiaj są dennym zespolikiem - już nie wróci to świeże granie kolegów ze studiów. Dźwięki z Parachutes są po prostu niesamowite:
http://www.youtube.com/watch?v=R1horffGyO0
http://www.youtube.com/watch?v=gtkDWlI8ZAA
http://www.youtube.com/watch?v=kHg-PhseKOQ&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=8B1AXoisWRg
http://www.youtube.com/watch?v=LpwW4iraV3Q

Barrow_wight

Coldplay nadal mnie nie zachwyca choć brzmi nieco lepiej niż to co słyszałam i nadal nie rozumiem tej ogromnej sławy tego zespołu.
Zemfira w Rosji to supergwiazda ,szkoda że poza krajami rosyjskojezycznymi niespecjalnie znana jest..Podobnie zresztą jak większość tamtejszych wykonawców..
http://youtu.be/pXXN-h9hpQo
http://youtu.be/Nh6ap78U2Xw
http://youtu.be/4Kgnvosooqc
http://youtu.be/X5Z9-4JV99c
http://youtu.be/2zhllSOTsvo

Barrow_wight

Mieszańcem oczywiście.....
Co do Skandynawów z Norwegia zgadza się że mają tą "słowiańską"urodę albo tylko podobną,Ze Szwedami jest już bardziej zróżnicowane no i bądźmy szczerzy trudno żeby mieszkańcy tej samej strefy klimatycznej bardzo się od siebie różnili wyglądem fizycznym..Ludzie np u nas też nie widzą dużej różnicy miedzy np.Japończykiem czy Chińczykiem podobnie jest z europejczykami...Co do nazwiska nie przykładałabym do tego jakiejś szczególnej wagi choćby dla tego że w Finlandii mieszaka wielu ludzi o szwedzkich nazwiskach i wielu Finów w Szwecji..Jest też sporo mieszanych związków co może mieć wpływ na wygląd fizyczny..W końcu dzisiejsze narody to mieszanka chyba tylko mieszkańcy zamkniętych dla świata wysepek są unikalni fizycznie na tle swoich sąsiadów...
Cóż widać polska nauka jest zacofana skoro wydała słownik antropologiczny z 1973r z typami ludzkimi...

szarit

Otóż to, bo każdy jest mieszańcem. I to nie mieszańcem typów, tylko mieszańcem w ogóle. Nawet posługując się banalnie prostą logiką - jest NIEMOŻLIWYM żeby przez tyle setek czy tysięcy lat mieszania ktoś nie był mieszańcem.

Mieszane związki nie są nowością w Skandynawii! Migracje plemion skandynawskich, słowiańskich, celtyckich i innych na tamtych terenach - wszystko to tworzyło mieszane związki. Tacy przykładowo Szwedzi ZACZĘLI się kształtować jako naród dopiero w XI wieku. Przez kilka następnych wieków dalej wyraźnie mieszali się z innymi nacjami. Z resztą później też, bo to tak jakby powiedzieć że Polacy nie mieszali się z sąsiednimi Niemcami czy Ukraińcami.
Jeśli chodzi o Finów to dalej trwają spory o to czy mają oni coś wspólnego z Mongołami. Do dziś nie jest to całkiem wyjaśnione.
http://www.mongolia-web.com/2085-are-finns-mongolians-europe

Obecnie nie jest już zacofana, bo wśród współczesnych polskich antropologów nie ma chyba żadnego który uznaje typologię. Typologia jest jedynie ciekawostką. Wygląda efektownie i ciekawie i dlatego tak interesowało to poprzednie pokolenia, ale niefortunnie w odniesieniu do większości jednostek ludzkich nie ma mowy o tym żeby się typologia sprawdzała.

No Rosja to wielki kraj, więc i wykonawców dużo. Jak ma być bardziej znane to wiadomo - trzeba śpiewać po angielsku lol.

Oni jeszcze niedawno nie byli popularni i sławni. Tak się stało kiedy zaczęli tworzyć badziew pod publiczkę. Komercyjne radiostacje zaczęły ich puszczać właśnie niedawno, bo wcześniej grali muzykę niekomercyjną, niemedialną. W ogóle po co ten duet z Rihanną na nowej płycie??? Pod publiczkę? Dla kasy? Przez modę? Czy jak, bo nie rozumiem?
A muzycznie ceni się ich za początkową twórczość. Tu chodzi przede wszystkim o klimatyczny dźwięk gitar w utworach i o technikę gry na wysokim poziomie. W dodatku czuć "klimat" Anglii w Parachutes, tak po prostu :)
A tak nawiasem to nie wrzuciłem Ci jeszcze w ogóle muzyki którą naprawdę lubię. Co najwyżej taką, którą przyjemnie mi się słucha :)

Barrow_wight

http://www.youtube.com/watch?v=6vDFbwkOfic
http://www.youtube.com/watch?v=6vDFbwkOfic
klimat, klimat, klimat....

Barrow_wight

Dwa razy to samo kurde :P Miało być to http://www.youtube.com/watch?v=x0LLP1tYR2U

Barrow_wight

Coldpley nadal mnie do siebie nie przekonuje widać mamy inną definicję klimatu..na dobitkę przypominają mi nieco Pink Floyd tamci to są klimatyczni ..i bardziej mi się podobają..
W sumie ja też nie wrzuciłam mojej ulubionej, ale też prawdę mówiąc ciężko mi obiektywnie wybrać jaka jest moja ulubiona muza,oceniam raczej wg.gatunków a niekoniecznie wykonawców...
Sorki za jakość ale to demo http://youtu.be/13Ha6OGQFKc
http://youtu.be/S20QFqfeA00
http://youtu.be/q8Il2rhe3MI
http://youtu.be/y71hXD5Wrjc

Barrow_wight

Nie muszą Finowie pochodzić bezpośrednio od Mongołów w końcu na terenie dzisiejszej Rosji do gór Ural żyły sobie różne plemiona ugrofińskie ba nawet któreś z tych plemion założyło Moskwę na długo przed powstaniem państwowości Ruskiej.A ludy Syberii są tangusko-mandżurskie czyli owszem mają pochodzenie mongolskie czy są jednak spokrewnieni z ludami ugrofińskimi?częściowo pewnie tak w końcu jedni i drudzy to autochtoni w dzisiejszej Rosji..
Patrz a mnie się wydawało że Szwedzka państwowość zaczęła się w IX w a XI już była stabilna..
Coldpley nie są znowu tacy nowi jako zespół istnieją już dość długo a ich popularność też trwa już ładnych parę bo o ile się nie mylę od 2003 roku lat .Pamiętam jak oglądałam ich na vivie i mtv jak jeszcze nadawali muzykę i już wtedy mówiło się o tym jacy są sławni..A przecież te linki z ich pierwszej płyty pochodzą z 2000r a to już 12 lat...
Many ?no cóż bądźmy szczerzy jaki muzyk tworzy tylko i wyłącznie dla fanów,a nie też dla kasy?każdy chce zarobić i zyskać nowych fanów ,a jeżeli może to powstają różne dziwne lub mniej dziwne duety.
Wiesz w Rosji niektórzy owszem śpiewają po angielsku ale jakoś słabo to przekłada się na ich popularność poza krajami byłego układu warszawskiego..Więc tego bym nie brała pod uwagę jako główny warunek.Można stać się gwiazdą i nie śpiewać tylko po angielsku choć następna płyta pewnie już będzie musiała trzymać się norm międzynarodowych ale czy to przełoży się na sukces?niekoniecznie.

szarit

XI wiek stabilna? Wiem. Sprawdzałem tylko Twoją wiedzę z historii Szwecji, i czy zauważysz błąd hehehe.

Napisałem, że mogą mieć coś wspólnego, tylko tyle. Tamten link chyba nie działa w tej chwili, a ciekawy artykuł tam jest na ten temat.

Tak tak, znam ten zespół bardzo dobrze. Nie byli na pewno tacy sławni jak teraz. Grali rock alternatywny a to nie jest gatunek jakiś bardzo popularny. W Polsce do niedawna prawie nikt o nich nie słyszał, a jeśli chodzi o radio to ich utwory grano... tylko w trójce (?).

Prawdziwy muzyk robi muzykę dla siebie, po prostu z pasji, a jak przy okazji komuś jeszcze sie spodoba, to jest to dodatkowy plus. Owszem, gdy się znudzi tworzenie dla siebie to tworzy również dla fanów, albo i dla siebie i dla fanów. Pieniądze to najmniej istotny, albo zupełnie nieistotny element. Nie wszyscy są chętni na forsę, nie oceniaj jedną miarą. A już szczególnie scena punkowa czy hardcore, gdzie najczęściej dominuje ideologia antypieniężna. Z przeszłości - czy punk typu Sex Pistols był nastawiony na kasę? Chyba tylko McLaren chciał kokosy na nich zarabiać, ale on nie był członkiem zespołu. Teksty typu "No future for you, no future for me" mówią same za siebie, tak jak Sid, który i tak miał wszystko gdzieś, więc się zaćpał.
Mnie za to Pink Floyd nigdy do siebie nie przekonało. Jakoś niezbyt lubię rock progresywny, otoczony w Polsce dziwnym mini-kultem. "Po tym, jak Johnny Rotten wystąpił w koszulce z napisem „Nienawidzę Pink Floyd”, słuchanie ich stało się zupełnie passé, przynajmniej w obrębie ruchu punk." Z resztą który wielbiciel punka lubi progresywny? Punk to swoista opozycja do długowłosych rockmanów.
Klimat w muzyce może być bardzo różny, a w tym punkcie to już jest kwestia gustu.
Ruskie niezłe.

Wiadomo, że język to szczegół. Ale jak już się ten szczegół wcieli w życie, to wystarczy tylko nagrywać masową sieczkę, do tego trochę skandali i sukces bardzo prawdopodobny.

Barrow_wight

... no chyba że mamy do czynienia z progresją zmieszaną ze średniowieczem, renesansem i blondynką z Ameryki - wtedy efekt jest powalający:
http://www.youtube.com/watch?v=88lOD9-YleU
http://www.youtube.com/watch?v=kSh38BfeSCg
http://www.youtube.com/watch?v=DZpcIPuLDi0
http://www.youtube.com/watch?v=-IzVUOtMHa4

Barrow_wight

I wiesz, ja tak nie na złość z tym obalaniem typologii, mitem germanów itp, tylko w innym celu - ale w niektórych sprawach, również takich, nie lubię ludziom zmieniać poglądów na różne sprawy, bo mi ich potem żal w pewnym sensie ;P

Barrow_wight

E tam dla mnie typologia to zawsze była swego rodzaju ciekawostka..Ale co do tych typów niewykluczone że jeżeli na dziś zdarzają się osoby co wyglądają typowo.To pewnie jest to wynik regresji genów bo chyba tylko tak można wytłumaczyć to że nadal są ludzie co wyglądają "typowo"

Barrow_wight

Świetny zespół z całym szacunkiem ale niech się Coldpley schowa (i nie tylko)
Staroć ale chyba najczęściej coverowany utwór w historii a przynajmniej z ścisłej czołówki...
http://youtu.be/mQiDs9tKZv4
http://youtu.be/T5Xl0Qry-hA
http://youtu.be/9UrJyHGWen4
http://youtu.be/fygBE8dNawU

Barrow_wight

A i jest jeszcze ta wersja
http://youtu.be/FW3zN1-0Qvk

Barrow_wight

No XI wieku już byli stabilnym państwem. Zakładam że byli bo skoro zaczęli budować państwowość o.IXw to 200 lat później było już stabilne..
Może Cie zdziwię ale chyba nigdy w życiu nie słuchałam trójki...Jak byłam mała to dziadek okupował radio(zresztą stary gruchot to był)a ja miałam magnetofon i głównie jego używałam(jednego średnio co m-c zanosiłam do naprawy wiecznie się rupieć psuł) i tylko 1 leciała (u mnie w domu)dopiero tak pod koniec lat 80 i na początku 90 pojawiły się komercyjne stacje radiowe i trochę zaczęłam słuchać ale za fankę radia ciężko mi się uznać.Za to miałam satelitę od 1992 i jak słuchałam muzy to własnie z satelity.Pamiętam jeszcze mtv i mtv 2 jak nadawały muzykę podobnie jak Vivę i Vivę plus.Teraz to wszystko po kodowane,albo polikwidowane a to co nie, z muzyką nic wspólnego już nie ma.W sumie jak chcę posłuchać muzyki to włączam rutv i oglądam przez neta on line...
Wiesz na początku młodzi muzycy chcą po prostu tworzyć swoją muzę,ale z czasem jak trzeba się utrzymać i rodzinę to wtedy zazwyczaj albo szukają innej pracy albo zaczynają grać dla kasy bo powietrzem nikt niestety nie żyje a choćby sprzęt za coś też trzeba kupić...Tacy muzyczni idealiści znikają jak trzeba wybierać utrzymanie czy tworzenie dla tworzenia...A i oczywiście że tworzą dla fanów ale przede wszystkim tworzą dla siebie.
Pink floydów miałam kiedyś 1 kasetę aż mi ją wkręcił magnet ale bardzo mi się ta muza podobała,i Coldpley momentami mi ich przypomina.Akurat nigdy nie kumałam tej "świetej wojny"między punkami a rockowcami dla mnie to dziwne zwłaszcza że oba nurty tworzą dobrą muzę przypomina mi to że jak byłam w 2 czy 3 klasie podstawówki to fani lady punk wojowali z fanami republiki(w 2-3 klasie oczywiście) a ja nawet nie wiedziałam jak grają..Żeby było weselej lubię obie ekipy...Jest radio złote przeboje na początku swojego istnienia puszczali sporo dobrej starej muzy ale ostatnio coraz częściej dają to co na innych stacjach czyli nuda i już ich nie słucham chyba że okazyjnie. Dzisiaj to nawet skandale nie pomagają,teraz to trzeba było by coś niesamowitego zrobić by w ogóle Cię zauważono..
.

szarit

Wrzucę fotkę na chwilę na avek i mi napiszesz czy wyglądam typowo czy nie, dobra? ;D

Trójki w sumie już bardzo dawno nie słuchałem. Nie miałem neta kiedyś to wiadomo, słuchało się, ale jak jest net to już mi żadnego radia nie trzeba.
No racja, ale można pracować gdzie indziej, nie w muzyce, a grać dla frajdy.

Też lubię te dwa zespoły, ale wolę Republikę. Mam nadzieję, że nie uważasz pank za zespół punkowy, bo nigdy punka nie grali :)

No tamte znam, szczególnie The Rasmus.
http://www.youtube.com/watch?v=ax1OMTy-gvM Rap-folk z Finlandii :)

Barrow_wight

Nie lady punk z tego co wiem nigdy nie tworzyło muzyki punkowej:) raczej zwykły rock że użyję tego terminu republika była wszechstronniejsza..
Fińska muza bardzo fajna jest często też zabawna ,zresztą w ogóle w Finlandii mają chyba nadmiar zespołów grających rocka i muzę pokrewną..
Ty z tym zdjęciem serio?nie musisz chyba że chcesz.Ale te "typowe"osoby to najprawdopodobniej właśnie recesywne geny po przodkach odziedziczone i dotyka % współczesnych...

szarit

To dobrze, że wiesz hah.
Akurat z fińskich to znam głównie metal. Będzie czas to zacznę przerabiać muzykę z tego kraju.

No serio, ale znalazłem tylko jedną niewyraźną "fotkę", w sumie dziwna, ale ujdzie jak nie ma nic innego - poza tym ma chyba jakieś dwa lata, także dzisiaj nieco inaczej wyglądam.

Barrow_wight

Masz tu jeszcze kilka ciekawych kawałków Blackmore's Night:
http://www.youtube.com/watch?v=bwZHYKsGIu4
http://www.youtube.com/watch?v=5m-qE9m0Bco
http://www.youtube.com/watch?v=XWhlbZ9gfCc
http://www.youtube.com/watch?v=YnIxHBmuXd0
http://www.youtube.com/watch?v=-KROTMEJ3-w
http://www.youtube.com/watch?v=RITzEoFQF80

Barrow_wight

Zdecydowanie świetny zespół
Nie wiem czy ich znasz dość stary zespół i nieźli jajcarze...
http://youtu.be/fAoWsUERLPw
http://youtu.be/yUyt3oTNI90
No po prostu lubię starocie....
http://youtu.be/kvDMlk3kSYg
http://youtu.be/2FgDles4xq8
http://youtu.be/ioQljjZv_8w
http://youtu.be/0txRLui5_q8

szarit

Już wrzuciłem tą starą fotkę jakby co ;p

Nie znam ich, widać że jajcarze lol. Dziwna muzyka hehe.
Tak jakoś jest najczęściej, że jak ktoś jest nieco starszy ode mnie to ma sentyment do tej muzy lat 80-tych, 70-tych... Znajomy kilka lat starszy starszy jest i ma fioła na tym punkcie. Ja mam sentyment do tej z lat 90-tych, nie żebym uwielbiał, po prostu sentyment.
To lekko jajcarskie: http://www.youtube.com/watch?v=QFPuOXvbp2g

Barrow_wight

Niezłe.A możesz napisać gdzie dokładnie wrzuciłeś tą fotkę?bo skrót avek niewiele mi mówi...bo jak na prywatne z filmweba to może być ciężko..ten portal lubi gubić wiadomości już wielokrotnie się o tym przekonałam....

szarit

lol :) wejdź na mój profil, tam tylko jedna fotka jest.

Barrow_wight

Ok dzięki za wprowadzenie w skróty..:) faktycznie dość słabo wyraźne ale tak na oko typ dynarski....

szarit

Nie ma za co hehe. Kiedyś nie używałem takich skrótów, ale pod wpływem pewnych osób zacząłem. Z kim przestajesz takim się stajesz :P

Mam korzenie polsko-irlandzko-litewskie, i w tym sęk że wyspiarze często przypominają coś à la dinaric, choćby ten http://img263.imageshack.us/img263/4180/ir0783xy.th.jpg
Kiedyś mnie ktoś "sklasyfikował" jako rzekomy typ "celtycko-nordyczny" :P A z pigmentacji do dynarskiego też nie pasuję, bo mam zbyt jasne oczy i zbyt jasną skórę.

Barrow_wight

Niezupełnie wg.opisu w typie dunarskim oczy jasne tj niebieskie czy szare mogą być,podobnie jak mieszane brązowe,rzadziej ciemnobrązowe, włosy brązowe ciemnobrązowe rzadziej czarne,a co do karnacji ma być jasna a ciemniejsza skórę mogą mieć południowi europejczycy.Najczęściej występujący typ dynarski na południu to Chorwaci i Serbowie,oba narody są wrecz modelowe przykłady typu dynarskiego taki Nowak Djokowic to jest typ dynarski....
http://www.google.pl/imgres?q=novak+djokovic&hl=pl&sa=X&biw=1366&amp ;bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=izZf8Ys-LdhzIM:&imgrefurl=htt p://tennis-wallpapers.com/Novak_Djokovic/&docid=b2LlquGjIMdKrM&imgurl=ht tp://tennis-wallpapers.com/players/Novak_Djokovic/wall/Novak_Djokovic_11.jpg&amp ;w=1024&h=768&ei=K0z0T_POMqrl4QSv2f3lBg&zoom=1&iact=hc&vpx=5 50&vpy=325&dur=2307&hovh=194&hovw=259&tx=145&ty=130& sig=112488682362933817678&page=1&tbnh=124&tbnw=175&start=0&n dsp=23&ved=1t:429,r:10,s:0,i:142
oczy jasne są oznaką że masz nieco wiecej krwi nordyckie ale podpada pod opis typu dynarskiego...

Barrow_wight

O i jeszcze ta fota
http://www.google.pl/imgres?q=novak+djokovic&hl=pl&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=isc h&prmd=imvns&tbnid=e3XXNunyfXQ5xM:&imgrefurl=http://ball71.com/novak-djokovic.ht ml&docid=rqxKxg926LgCpM&imgurl=http://ball71.com/images/novak-djokovic.jpg&w=800 &h=600&ei=K0z0T_POMqrl4QSv2f3lBg&zoom=1&iact=hc&vpx=994&vpy=185&dur=73&hovh=194& hovw=259&tx=146&ty=122&sig=112488682362933817678&page=1&tbnh=133&tbnw=173&start= 0&ndsp=23&ved=1t:429,r:6,s:0,i:129
Albo Goran Ivanisevic też typowy typ dynarski
http://www.google.pl/imgres?q=goran+ivanisevic&hl=pl&sa=X&biw=1366&bih=649&tbm=i sch&prmd=imvnso&tbnid=aWv8TwYwk8wB2M:&imgrefurl=http://ball71.com/goran-ivanisev ic.html&docid=w_U2kLt1TowBnM&imgurl=http://ball71.com/images/Goran-Ivanisevic.jp g&w=580&h=870&ei=I070T5SoBMbT4QSur_zFBg&zoom=1&iact=hc&vpx=377&vpy=117&dur=1269& hovh=275&hovw=183&tx=110&ty=171&sig=112488682362933817678&page=1&tbnh=150&tbnw=1 00&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:1,s:0,i:74
i jeszcze to
http://www.google.pl/imgres?q=goran+ivanisevic&start=130&hl=pl&sa=X&biw=1366&bih =649&tbm=isch&prmd=imvnso&tbnid=QAm9gN96DTQuxM:&imgrefurl=http://www.ellesse.com /en/About-Ellesse/tennis/Goran-Speaks/Collections/Look-Book-2&docid=x4Aq025dcDvy NM&imgurl=http://www.ellesse.com/en/About-Ellesse/tennis/Goran-Speaks/Collection s/~/media/Global/Campaigns/GoranSpeaks/Look-Book%2525202/Goran-Aegon-3-large.ash x&w=408&h=483&ei=eE70T_LaG-bP4QTkgPWOBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1044&vpy=292&dur=2421 &hovh=244&hovw=206&tx=114&ty=190&sig=112488682362933817678&page=6&tbnh=159&tbnw= 132&ndsp=25&ved=1t:429,r:11,s:130,i:206