Moim zdaniem, fakt że Conan 3D okazał się klapą finansową wynika przede wszystkim z faktu, iż
barbarzyńca nie jest obecnie bohaterem współczesnego kina. Niestety próba reaktywacji mody
na barbarzyńców nie wypaliła z braku zainteresowania. Obawiam się, że planowane projekty:
"Czerwona Sonia", sequel "Conana 3D" oraz "Thulsa Doom" nie doczekają się nigdy realizacji
(może kiedyś?). I nie patrzcie na porównania z Conanem z lat 80`tych, bo tamten tak samo w
czasie premiery również okazał się klapą finansową i dużo nie zarobił. Wniosek: barbarzyńca to
nie bohater naszych czasów. Niestety:(
NIe to,że nie ma mody owszem jest teraz znacznie mniejsza,bo rok 2011 to rok Marvela i Dc Comics książki Howarda są mniej znane niż Tolkiena czy Sapkowskiego.Ja osobiście do tej pory widziałem tylko filmy z Arnim i o prozie Howarda dowiedziałem się czytając Rękopis Znaleziony w Smoczej Jaskini Sapkowskiego.
"bo tamten tak samo w
czasie premiery również okazał się klapą finansową i dużo nie zarobił"
Aha i co jeszcze?
Conan z 1982 roku przy budżecie 20 mln zarobił:
Total Lifetime Grosses
Domestic: $39,565,475
+ Foreign: $29,286,000
= Worldwide: $68,851,475
Jak to jest dla ciebie klapa to widać jak się znasz na BO...
Poczekamy, zobaczymy jak będzie z tym filmem. I pamiętaj, pisałem "w dniu premiery", a nie ogółem
Dlatego powstała kontynuacja starego Conana barbarzyńcy - ale pierwotnie był plan aby zrobić 12 filmów - Destroyer wszystko zniszczył - nazwa zobowiązuje ;)
W materiałach dodatkowych na DVD CONAN BARBARIAN jest "Conan Unchained" (25 min) który na wylot nafaszerowany jest informacjami. Zawiera on masę wywiadów, archiwalnych fotosów, i innych atrakcji które dla fanów filmu będą dużą atrakcją. Zobaczmy m.in. Olivera Stone'a który był jednym z współautorów scenariusza. Jak sam mówi, planował aby nakręcić aż 12 części przygód Conana.