PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569242}
4,3 18 tys. ocen
4,3 10 1 17891
5,6 34 krytyków
Cosmopolis
powrót do forum filmu Cosmopolis

Film polecam wszystkim, którzy nie boją się włączyć trybu intensywnego myślenia.
Nie widzę nic złego w tym, że ktoś wyszedł z kina - jesli trafił tam z przypadku, to niech
wyjdzie. Ja tez bym wyszła, gdybym przypadkiem znalazła się na sali Piły X :P

Dialogi są w dużej mierze cytatami wprost z książki, a autor był w zeszłym chyba roku
nominowany do nobla, więc nie podejrzewam go o bezmyślny słowotok.

Postaci są fascynujące i zagrane oscarowo - od epizodycznej roli Binoche,
której radzę słuchać w tym, co mówi, a nie tego jak jęczy - przydaje się na późniejszych
etapach seansu, po Pattinsona, który umyślnie w pierwszych scenach ma minę drewniaka
;)
Cudowna jest Sara Gadon - tak, teatralna niczym lalka, w ten sposób wyraża się jej postać -
jest poetką, rozpieszczoną księżniczką, w głębi duszy bardzo samotną.
Niewątpliwie fascynującą, a zarazem smutną i przerażającą postacią jest postać Benna...

nowinka_filmweb

Film był wymagający ale się opłacało. To było bardziej malowanie kamerą niż zwykła fabuła. Obrazy były proste ale bardzo intensywne jak rutyna życia Ericka w połączeniu z ogarniętym szałem miastem. Świetne scena z Binoche. Wijąca się czterdziestolatka po podłodze limuzyny niczym wąż to coś czego bym się nie spodziewał. Piękne.

nowinka_filmweb

Dobra rekomendacja :)

MarooNoo

Dokładnie. Lepsze niż recenzja :)

ocenił(a) film na 1
nowinka_filmweb

Śmiem twierdzic,ze nie trzeba wlaczac "trybu intensywnego myslenia".Jestem świeżo po seansie i odradzam ten film(chcialabym,zeby tak nie bylo;<) .
MOIM ZDANIEM
-jezeli ktos przychodzi na seans do kina to nie powinna mu byc potrzeba uprzednia lektura,na ktorej podstawie wykonane jest to "arcydzielo",a jak sama zauwazylas bez niej ani rusz w tym przypadku..dla mnie juz jest cos nie halo(ale teraz juz wiem ,ze musze siegnac po D.DeLillo,natychmiast,tzn jutro ;p)
-pomijajac fakt,ze to bylo oparte na czymkolwiek,uwazam,ze mozna bylo to zrozumiec,co wiecej:sadze,ze mnie sie to udalo ,ale dalej zachodze w glowe :dlaczego? dlaczego ten film otrzyma ode mnie najgorsza note ,czyli 1? mam nadzieje ,ze tuz po lekturze zmienie choc troche zdanie,tylko,ze to juz bedzie po czesci ocena lektury wraz z filmem(a to FILMweb prawda?),wiec dalej cos tym filmem bd nie tak,przyjmijmy moze wersje taka,ze jestem za tepa ,bo inni sie oburza,ze nie zrozumialam tak niezwyklego i ponadczasowego filmu ..;) dziekuje za uwage ;p

Klaudia Przez C

"dlaczego ten film otrzyma ode mnie najgorsza note ,czyli 1?"
Też bym chciał to wiedzieć, bo na ocenę filmu składa się więcej niż to czy ten się komuś podoba czy nie.
1 to ocena bardzo skrajna i jestem bardzo ciekaw, czy uzasadnisz w sposób sensowy i przekonujący :)
Będę z niecierpliwością czekał :)

ocenił(a) film na 1
michalwlodarczyk

z checia wyjawie czym sie kierowalam przy ocenie tego filmu ,tylko ,ze bedziesz musial poczekac ze wzgedu na fakt,ze postanowilam podejsc do seansu raz jeszcze +sam DD ,mojej wypowiedzi spodziewac sie mozesz jeszcze w tym tygodniu ;))

Klaudia Przez C

Cóż nie każdy ma szczęcie oglądać film przedpremierowo, ale jutro już będę wiedziała po której stanąć stronie :)
Te dyskusje bardzo mnie nakręciły na film, ale spodziewam się właśnie świetnych dialogów, a nie akcji rodem z Bonda plus szybki sex i broń...