6,2 66 tys. ocen
6,2 10 1 65980
5,4 39 krytyków
Crimson Peak. Wzgórze krwi
powrót do forum filmu Crimson Peak. Wzgórze krwi

4/10

ocenił(a) film na 4

Najsłabszy film Del Toro jaki obejrzałem. To była dla mnie naprawdę spora, negatywna niespodzianka, bo nie spodziewałem się po takim reżyserze czegoś tak nijakiego i przeciętnego.

Film broni się jedynie piękną scenografią, zdjęciami, charakteryzacjami i niezłą grą aktorską (mało ciekawe postaci to już inna sprawa). Ale już same efekty nie trzymały równego poziomu. Nie podobały mi się duchy... te czarne smugi spowijające te zmory sprawiały pewne odrealnienie, ale raczej w negatywnym sensie. Dodawały im jakiejś dziwnej karykaturalności, co nie wyglądało dobrze przy tak poważnym brzmieniu całego filmu. Brakowało właśnie tej lekkości, zamiast tego było bardzo sztywno.

Najgorszy w tym filmie jest jednak scenariusz. Aż tak banalna historia, pozbawiona jakichkolwiek głębszych wartości to w tym przypadku trochę wstyd... naprawdę oglądałem to będąc do samego końca przekonanym, że w końcu stanie się coś wbijającego widza w fotel. Niestety... wszystko leci jak po sznurku, a więzi między bohaterami są tak słabo ukazane, że trudno uwierzyć w jakiekolwiek emocje czy uczucia bohaterów. A niestety takich niby-poruszających scen, akcji czy słów niby łamiących serca bohaterów jest tu w brud... Poza tym fabuła jest szczątkowa, podziurawiona.

Duży zawód. Piękny wizualnie film o niczym. Dosłownie pozbawiony jakichkolwiek treści, w sam raz do zapomnienia na drugi dzień.

Moja ocena: 4/10.

ocenił(a) film na 4
Shady_Yo

Cała relacja "głównych" kochanków odegranych przez Hiddleston'a i Wasikowską kompletnie od czapki... Oni to dobrze odegrali, ale mimo to nie przekonali do swoich uczuć. Coś tu nie gra. I oczywiście jest to scenariusz, ale też TYLKO zaledwie niezła reżyseria.