6,2 66 tys. ocen
6,2 10 1 65980
5,4 39 krytyków
Crimson Peak. Wzgórze krwi
powrót do forum filmu Crimson Peak. Wzgórze krwi

Oglądając go miałam wrażenie,iż Del Toro inspirował się powieścią(bądź opowiadaniami)gotyckimi.Sama odnalazłam tu odniesienia do 'Zagłady domu Usherów' Edgara Allana Poe..Kto czytał,ten się pewnie ze mną zgodzi. Osobiście-b.inspirujący!

ocenił(a) film na 6
iza198444

Czytałem. W tłumaczeniu Wyrzykowskiego, Leśmiana i w oryginale. Pierwszy raz ćwierć wieku temu, ostatni zeszłej zimy. W tym filmie jest tyle z Poego, co w każdej innej historii o Starym Domu Gdzie Dzieje Się Coś Złego. Faktycznie, trochę jest w filmie del Toro zapożyczeń z Ann Radcliff, Josepha Sheridana Le Fanu, ale niewiele z „Zagłady Domu Usherów”.

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

To fajnie żeś czytał. Nie miałam na myśli dosłownego odniesienia do 'Zagłady...' lecz takie MOJE luźne skojarzenie. Uznałam,iż ktoś,kto to czytał mógłby mieć podobne wrażenie. Ty nie masz,to dobrze,że masz własne zdanie na ten temat.

ocenił(a) film na 6
iza198444

OK, dobra, nie chciałem wszczynać kłótni (bo ich za dużo na Filmweb) tylko zacząć dyskusje (bo przecież po to jest forum). Pomyślałem po prostu, że być może ja się mylę, del Toro faktycznie nawiązuje do Poego i ja po prostu tego nie wychwyciłem.

ocenił(a) film na 8
pegaz_filmweb

Miły jesteś-też się kłócić nie chcę. To takie b.luźne skojarzenie,więc wcale nie musisz się ze mną zgadzać. Poprostu-może trochę sama naciągam tu tę inspirację 'Zagładą...',bo jestem świeżo po lekturze...