Cygan

Le Gitan
1975
7,3 535  ocen
7,3 10 1 535
Cygan
powrót do forum filmu Cygan

Zacząłbym się zastanawiać czy to nie rola życia Paula Meurissea gdybym tylko lepiej znał jego filmografię. Oprócz pijanego montażysty (a może było mało pieniędzy?!) denerwowała mnie tylko pierwsza scena - policja FRANCUSKA nie odpuściłaby tak szybko w obozowisku cyganów. Nie, oni by tam postawili kuchenkę gazową i namiocik i rozpoczeli eksplorację poprzez rozbieranie po kawałeczku tych przyczep z jednego tylko powodu - od tak dla draki.

Później natomiast ten film jest miodzio. Delon jako Cygan jest od pierwszej sceny skazany na śmierć w ostatnich minutach. Więcej chcemy, żeby zginął zabierając ze sobą jak największą ilość inspektorów. Podczas filmu jednak zaczyna się nam prezentować od lepszej strony, ze starymi gangsterskimi zasadami. I wtedy już zaczynam myśleć, że bardziej zaskakujące by było gdyby jednak przeżył. I co za końcówkę nam zaserwował pan Jose Giovanni? No sami się możecie domyślić.

Jest tu trochę z przecinania się ludzkich losów a'la "W kręgu zła", ale jest bardziej sentymentalnie, do ludzi, słów, miejsc, przedmiotów każdy z nas ma prawo. Meurisse wymiata jeszcze raz powtarzam. Co do Cyganów to nie da się z nimi robić interesów, a kto próbował mieszkać w ich pobliżu ten już wogóle wie o czym mówię. Taki jest stan rzeczy - nienawidzimy się i nawet ja nie mam tu nic więcej do powiedzenia. Brad Pitt w pewnym filmie tylko lepiej zagrał takiego gościa. A tu 8/10 może ze wskazaniem na 9/10. Polecam.

Picu

gdzie widziałeś?bo na europa zone ostatnio puszczają filmy z delonem, ale ten na pewno nie...

ocenił(a) film na 9
Justyna_0288

Na Europie widziałem owszem... tyle, że to było ze 2 lata temu ;/ Ale teraz lecą też niezłe unikaty.
"Cygana" mam nagranego też z tvp, ale jakość koszmarna.

użytkownik usunięty
Picu

Na Zone Europe na Ale Kino na TVP3 duzo filmow mozna bylo zobaczyc...
Jak nie sa zatoka piracka i torrenty polskie(program napi-projekt)...
Duzo tez wydan na DVD filmow z Alaindem delonem pojawilo sie...
Co do zyciowej roli Paula Meurissea polecam "Armie cieni" J.P Mevillea...
Dramat wojeny o ciezkiej do strawienia narracji rezyserskiej...

ocenił(a) film na 9

"Armie cieni" akurat widział bo jest Melville'a, ale tam to bardziej bohater zbiorowy, na pewno nie taki wielki był Meurisse. Jeśli już o roli życia to bardziej chyba Ventury. Natomiast tutaj jest majstersztykiem tym bardziej, że to jedna, jak nie ostatnia jego rola. Jeżeli się odzywa to zawsze mówi coś kultowego i chyba... pobił Delona.

Nie potrzebuje się posiłkować DVD bo mam większość na VHS dzięki dobremu gustowi całej rodziny:) cofając się jeszcze do tych czasów to najlepsze były "wieczory z Alainem Delonem" na RTL7.

użytkownik usunięty
Picu

RTL7 to teraz obecnie TV4 i emituje dobre sensacyjne filmy np rewelacyjny
"Marsylski kontrakt" z Anthony Quinem i Michaelem Cainem.
Ja do dziś dnia w rodzinnym domu mam setki VHS od przyjaciela z TVP.
P.S warto posiłkować się DVD bo fonia kaset video po 10-20 latach to same szmery.
Pobić Delona może ona sam i jego role.