Częstotliwość

Frequency
2000
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25757
6,0 6 krytyków
Częstotliwość
powrót do forum filmu Częstotliwość

te trzy filmy prawie tego samego pomysłu jak dla mnie tak samo dobre
Częstotliwość troche lepsza od Efektu (chyba tylko pod względem aktorstwa to zależy od gustu mi troche nie pasowało że ci sami aktorzy grali w durnych komediach), na równi z The Jacketem

szkoda tylko ze pojawia sie w tym filmie "czarny charakter" czyli ten morderca naprawde dobrze mi sie to oglądało do momentu pojawienia sie motywu mordercy no cóz pewnie inaczej sie nie dało tego nakręcić wkońcu główny bohater jest policjantem

ocenił(a) film na 10
Bonus

czestotliwosc byla protoplastą efektu motyla i jacket, dlatego podobala mi sie najbardziej, a co do efektu motyla to jest to wedlug mnie beznadziejna kopia malo znanego w polsce donnie darko ktory jak dla mnie jest rewelacja, i pewnie gdybym nie widzial donniego to zachwycal bym sie efektem motyla tak jak inni. Cale jednak szczescie widzialem donniego darko wczesniej i przedkladam go na miejsce pierwsze filmow o tematyce cofania sie w czasie

maxreal

jest jeszcze Drabina Jakubowa pierwowzór wszytkich tych filmów

Bonus

mały offtop:
akurat Drabina Jakubowa nijak ma sie do przemieszczania w czasie... wiec mowienie o tym ze byl protoplasta tego czy tamtego jest bez sensu... co nie zmienia faktu ze jak dla mnie jest fajnym teatralnym wrecz przedstawieniem - zabawa z widzem... pozdrawiam

Ant3k

Drabina ma coś do przemieszczania się w czasie tak samo jak Stay (Zostań) - bohater ma wizje przyszłości choć to wszysko było urojeniem stworzonym w jego umysle tuż przed śmiercą, a tu mamy jednego bohatera który kontaktuje się z przyszlościa i drugiego który kontaktuje sie z przeszlością, ale rzeczywiście protoplastą bezpośrednim nie będzie (ale zawsze dalo by się znaleźć większe lub mniejsze wspólne mianowniki).

Motyw główny w Częstotliwości (czyli kontaktu radiowego) zaczerpnięto zapewne z epizodu z filmu Kontakt (główna bohaterka przy pomocy radiostacji próbowała nawiązać kontakt ze zmarłym ojcem)?

ocenił(a) film na 8
maxreal

i obłęd jest podobny :P i Wehikuł Czasu '02(powiedzmy...) :D i... :P

Lisek_3

fanom tego gatunku polecam "Ditto" super film!

ocenił(a) film na 7
Lisek_3

"i obłęd jest podobny" trzeba uczyc sie jezykow. Kolega juz wymienil ten film(The Jacket). Dorzucilbym jeszcze The I Inside. Filmik tez super.

ocenił(a) film na 5
Pucin

Tylko co da w tym wypadku nauka języków? Przecież "The Jacket" nie oznacza "Obłęd". To jest polski tytuł filmu, ale nie tłumaczenie tego słowa. Jacket oznacza w tym wypadku kaftan, który zakłada się w psychiatryku.

Pucin

Do maniurek20:
czy ty masz jakieś kompleksy, że się czepiasz 'Violet'?
Patrząc po profilu to zakompleksiony, to ty jednak jesteś...
A odpowiedź na moją prowokację, na pewno to udowodni. =)

ocenił(a) film na 7
WIN_HANDS_DOWN

O co ci chodzi, jakie kompleksy. Jaki profil i co to ma wspolnego z kompleksami. Patrzac na tytul filmu(obled) od razu skojarzylem z orginalnym tytulem (jacket) nawet nie myslac o jego przetlumaczeniu na nasz ojczysty jezyk stad te nieporozumienie. A twoje teksty w stylu "masz jakies kompleksy" sa adekwatne do tematu mojej wczesniejszej wypowiedzi, wiec skoncz ta mierna prowokacje bo nie mam zamiaru wiecej sie tlumaczyc. Tylko winni sie tlumacza a ja takowo sie nie czuje, moze tylko w kwesti zbyt pochopnego napisania poprzedniego posta. Najpierw powinienem pomyslec potem napisac i tu sie przyzmnaje do winny, ale KOMPLEKSY. A jesli chodzi ci o moj blog, to juz nie moje sprawa jaka jest twoja orientacja, i zamiast glupio prowokowac idz na parade rownosci. KONIEC