PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107049}

Człowiek w ogniu

Man on Fire
2004
7,9 195 tys. ocen
7,9 10 1 194655
7,0 44 krytyków
Człowiek w ogniu
powrót do forum filmu Człowiek w ogniu

9/10

ocenił(a) film na 9

Nakręcono dwa filmy sensacyjne, które wbiły mi się w pamięć. W obu główną rolę zagrał Denzel Washington. Mam na myśli genialny "Dzień Próby" i rewelacyjny "Człowiek w ogniu". Obie te produkcje to powiew świeżości w sztampowym kinie sensacyjnym i szczerze obie polecam.

Denzel i Scott wycisnęli ze starego jak świat motywu zemsty wszystko co się dało - za pomocą doskonałego warsztatu reżysera, aktorów, operatora i montażysty stworzyli hipnotyzujący wręcz obraz.

Scott nie uprawia taniego moralizatorstwa, historia przedstawiona w filmie rozgrywa się z dala od przyjętych powszechnie kanonów "tego co w kinie wypada", a z drugiej strony nie doszukamy się tutaj desperackiej próby szokowania widza.

Rola Dakoty to jedna z najlepszych ról dziecięcych jakie widziałem, Denzel pokazuje cały wachlarz swoich umiejętności.

Drastyczna, efektowna i zapadająca w pamięć produkcja.

9/10

ocenił(a) film na 10
krzychun

Ja wczoraj odgladałam juz poraz..hmmm 4, i za kazdym raz\em jestem pod ogromnym wrazeniem. Swietne zdjecia, swietna rola Denzela i rewelacyjny klimat i muzyka. Mało takich filmów w dzisiejszych chasach oj malo...

jezeli ktos jeszcze nie widzial niech zaluje.

REWELACJA

ocenił(a) film na 9
zozo671

Popieram w pełni kolegę... a nawet pójdę o krok dalej... Dla mnie Montaż w tym filmie zasługuje na Oscara... choć dla niektórych osób jest minusem, dla mnie genialnie potęguje klimat filmu...
Poza tym, genialna kreacja Denzela...
10/10
Oglądałem ten film ok. 5-6 razy... i myślę że to nie ostatni raz...^^

użytkownik usunięty
Koch96

Podzielam opinie fanów powyżej. rola Denzela przednia. wg mnie najlepsza w jego karierze...no moze jeszcze w "Johnie Q" zagrał w sposób wyjątkowy. ja oglądałem jakies 8-10 razy ;) na mnie olbrzymie wrazenie wywiera sciezka dzwiekowa. godne uwagi sa tez efekty pirotechniczne. film powinien otrzymac chociaz nominacje do Oscara. niue wiem czemu tak sie nie stało. pozdro dla fanów

ocenił(a) film na 9
krzychun

Mnie się wydaje, że Tony po prostu nie jest członkiem kółeczka wzajemnej adoracji jakim jest Hollywood. Ma wielki budżet, dysponuje świetnymi aktorami (Redford, Pitt, Hackman,Denzel), jego filmu zdobywają uznanie widzów - a mimo to Akademia Go olewa. Na szczęście Tony to kozak i ma ich gdzieś.

ocenił(a) film na 9
krzychun

Swoją drogą widział ktoś "Aviator"? To ten film dostał Oscara za zdjęcia i montaż w 2005r. Warto porównać. Ja niestety nie widziałem.

użytkownik usunięty
krzychun

jest tak dlatego bo Hollywood to jedna wielka mafia... Nazwiska Spilberg, Cameron, Petersen, itd licza sie bo ich filmy komercyjne i przynosza olbrzymie dochody. W przypadku Tonyego Scotta nie jest tak niestety. jego filmy sa ciekawe, niosa cos z soba ale nie przynosza chyba az tak wielkich dochodów jak w przypadku takiego Spilberga.