7,5 30 tys. ocen
7,5 10 1 30271
7,3 32 krytyków
Człowiek z żelaza
powrót do forum filmu Człowiek z żelaza

nie

ocenił(a) film na 9

Dobijają mnie takie filmy.Dobija mnie Wajda.Powinien już zejść z pomnika.

użytkownik usunięty
Jerzy_Zemla

To jakiś niedorozwinięty albo ktoś jaja myśli że robi...
"Staruchu" Jurku - ile Ty możesz mieć lat - 20 czy 5 0 ? ( jak 50 to chybaś niezbyt dojrzały intelektualnie... ale na to j e s z c z e j e s t c z a s !... ) Uwierz, że taki Einstein też by właśnie takiego W a j d ę (choć może nie z lat ostatnich, Zemsty i P. Tadeusza ) wybierał...

ocenił(a) film na 9

re.: do Ma-tu-za-lem
Drogi Matuzalem!
Jestem głęboko wzruszony Twoją opinią o mnie. Jeżeli interesuje Cię mój wiek, to mam 63 lata i mój drogi adwersarzu, miałem okazję na tym świecie już dość dużo widzieć i słyszeć. Co do mojej dojrzałości intelektualnej to wydaje mi się że to nie akurat Ty powinieneś opiniować , gdyż formą swojej wypowiedzi na mój temat wystawiłeś sobie niezbyt udaną cenzurkę. Ale dziękuję że napisałeś, każda opinia czy zła czy dobra daje możliwość przemyśleń w tym temacie.
Ale teraz do Wajdy.
Widzisz, ja go pamiętam z filmu "Kanał" i tych następnych z przeszłości. Był wspaniały.Co tu dużo mówić, był najlepszy.Tylko że w dalszej swojej twórczości poszedł na kasę. Robił filmy tak za komuny, jak i z okresu "Człowiekaz żelaza" pod aktualną władzę.
Zabrał się za lektury szkolne które napędzały mu kasę poprzez zbiorowe "wycieczki" do kin grup szkolnych itp. Wartość tych jego ostatnich filmów , jak zresztą sam zauważyłeś, jest mierna. A dobił mnie całkowicie gdy odbierając Oscara zaczął jąkać o jakiejś tam wolności, czasie , w którym dopiero teraz można tworzyć.... I jak w kalejdoskopie przewinęła mi się jego służalczość wobec komuny. Pochody 1-majowe gdy w pierwszym szeregu szedł z czerwonymi gożdzikami wręczając je następnie jedynie słusznym wówczas przywódcom. Za "komuny" był najlepiej opłacanym reżyserem. Minęła komuna, kadzi nowej władzy.Żeby tylko być na górze. Poczytaj jakie opinie mają na jego temat aktorzy (nie chcę podawać nazwisk), nawet ci którzy występują w jego filmach.Jak widzisz, wszystko to powoduje że mam o nim takie właśnie zdanie. Nie zaprzeczę że wniósł bardzo dużo dobrego do polskiego kina, ale ludzie którzy zmieniają swoje zdanie i poglądy w zależności od tego kto jest teraz na świeczniku i jakie z tego tytułu można wyciągnąć profity,nie są w moim typie a wręcz budzą we mnie agresję. Gdy chcesz coś więcej o mnie wiedzieć zobacz moją stronę w filmwebie. Gdybyś to zrobił wcześniej może ta cała dyskusja nie byłaby potrzebna.
Pozdrawiam.