8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

5/10

ocenił(a) film na 5

Tak, tak. Wyskoie miejsce w rankingu, Al Pacino, klasyk, ale jakoś mimo to ciężko mi się go oglądało. nawet na tyle, że przerwałam w pewnym momencie i poszłam robić cos zupełnie innego, by za jakiś czas wrócić i obejrzec go do końca. Powiewał nudą. Do tego (choć mogę być za to 'zlińczowana'), nie mogłam znieść gry Pacino (a to dośc dziwne, bo uważam, że jest jednym z lepszych aktorów). Może nie trafiłam filmem w nastrój, albo nie wiem na co moge jeszcze zwalić, że film po prostu nie podpasował.

ocenił(a) film na 10
DirtyGibon

Raczej nie trafiłaś w nastrój ( nie każdemu muszą podobać się wczesne lata 80 XX wieku). Dla mnie jeden z najlepszych dramatów gangsterskich, jaki kiedykolwiek powstał i także uważam, że Al Pacino świetnie zagrał biednego emigranta z Kuby, który dzięki swojej ambicji wzbija się na szczyt władzy w mafijnym półświatku (lecz ta opinia na temat roli aktora jest moja i nikt nie musi się z nią zgadzać). Świetna opowięść twórczości Briana De Palmy, która jednak może nie przypaść do gustu każdemu, jedak jak pisałem wcześniej jest to jeden z najlepszych filmów jaki powstał - 10/10.

ocenił(a) film na 5
DonChe94

Właśnie wydaje mi się to najbardziej prawdopodobne, dlatego wiem, że wrócę do tego filmu. Obejrzę go ponownie, bardziej uważnie. :) Jednak uważam, co do Al Pacino wcielenie się w Tony'ego nie umywa sie do roli Michaela Corleone, tam to dopiero pokazał prawdziwą grę aktorską. :)

ocenił(a) film na 10
DonChe94

Zgadzam sie z Toba w 100% ;-)

DonChe94

rowniez w 200% sie zgadzam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
DirtyGibon

Ja Pacino uwielbiam :)

użytkownik usunięty
DirtyGibon

Dla mnie osobiście Al Pacino zagrał bezbłędnie w "Człowieku z Blizną" i to właściwie dla niego ten film warto obejrzeć - on sam mówił chyba, że była to najlepiej zagrana przez niego rola w życiu.

Co do filmu to genialny począwszy od muzyki, klimatu, dialogów, fabuły a kończąc na wcześniej wspomnianym Pacino. Dla mnie znajduje się w pierwszej 10 najlepszych filmów.

Ale jak już wspomniał DonChe jest to specyficzne kino, które większości do gustu nie przypadnie i będzie ich nudziło. Ja nawet oka nie zmrużyłem - ba, mój tata co wiecznie zasypia na każdym filmie nawet komediach obejrzał ten film do końca i oka nie zamknął - podobnie jak na Gladiatorze i Dawno Temu w Ameryce, co oznacza, że film ten jest arcydziełem ;)