Mianowicie chodzi o pewne podobieństwo... koleś co zabija Tonego Montanę do złudzenia przypomina Arnolda Schwarzeneggera w Terminatorze (albo prościejszym językiem pisząc, to do złudzenia przypominał T-800)
Z początku myślałem że to jakaś parodia, dopiero potem załapałem że przecież Człowiek z Blizną to starszy film od Terminatora i wygląda na to że to postać Terminatora bierze swój cały wizerunek od tego kolesia.
Śmieszne ale prawdziwe :P
Pozdrawiam.
... A co do filmu to rewelacja! Gra aktorska Ala Pacino ARCYDZIEŁO! Chyba jego najlepsza rola.
Może i podobny, powolny chód, te okulary, ale wątpie, aby postać odgrywana przez Schwarzeneggera była wzorowana na nim.
A ja myślę, a raczej jestem pewny na 99.9% że James Cameron który ZAPEWNE oglądał ten film, bo to klasyka, wzorował postać (wizerunek) terminatora właśnie na zabójcy Toniego. W ogóle to film filmy Terminator są jednymi z najbardziej nieoryginalnych filmów (nie żebym coś miał do nich, bo kocham te filmy) ale sam James Cameron nawet został podany do sądu za to że zgapił fabułę Terminatorów z jakiś innych filmów i opowiadań... a sam wizerunek Terminatora T-800, to mówię... musiał James doznać oświecenia przy oglądania Człowieka z Blizną. W ogóle to dużo czytałem gdzieś o tym, np postać terminatora endoszkieletu, przewidziała mu się w szpitalu gdy leżał z wysoką gorączką, a wersję zhumanizowaną wykreował na tym kolesiu, żeby postać terminatora miała swój wyrazisty wizerunek.