8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278321
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Film zrobil na mnie piorunujace wrazenie i przypomnial chwile, w ktorych jako nastolatek gralem w gry z serii Grand Theft Auto (zwlaszcza "Vice City") Styl ubioru, luksusowe samochody, piekne kobiety, kolumbijska mafia, wielkie pieniadze, przemyt narkotykow, skorumpowni gliniarze, wspanialy klimat tamtych lat, przede wszyskim ukazanie drogi Tony'ego Montany po szczeblach mafijnej hierarchii nie zawsze wedlug uczciwych zasad. Naprawde warto obejrzec dla swietnej kreacji jaka stworzyl Al Pacino. Patrzac na wykreowana przez niego postac nie myslalem o tym, ze patrze na wielkiego aktora, lecz na bezwzglednego gangstera pragnacego coraz wiekszej wladzy. Poswiecenie na ten film Waszej uwagi nie bedzie czasem straconym. "Swiat jest twoj" wiec siegnij po "Czlowieka z blizna" bo wysokie miejsce w Top 100 Swiat mowi samo za siebie.

ocenił(a) film na 10
smakolyczek

GTA Vice City zrobili właśnie na podstawie Scarface ;] Jes tto jedenz moich ulubionych filmów POLECAM GORĄCO!!! Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
dejwid90

Prawda świetny film i widać że autorzy GTA VC bardzo dużo z niego wzięli do swej gry xD

ocenił(a) film na 9
_GF_

..i bardzo dobrze, przez to VC ma niepowtarzalny klimat wsrod GTA :)

dejwid90

Tak, VC, jak sami twórcy gry mówią, ma dużo ze scarface i była tworzona w oparciu o film, a i gra Scarface TWIY jest świetna, nie taka znowu stara, lae racja, wydana za dwie dychy w kolakji klasyki, polecam, bo jest naprawdę dobra, tylko że trchę wolno działa :(
Przynajmniej mi xD

ocenił(a) film na 9
smakolyczek

No a oprucz tego warto wspomniec że wyszła gra na podstawie filmu o tym samym tylule i teraz każdy może wcielic się w oryginalnego Tony'ego Montany!! Gre o tym samym tytule SCARFACE widziałem za 20 zł :D

ocenił(a) film na 10
smakolyczek

Smakołyczek nic dodać, nic ująć. :) Film ten to arcydzieło! Najlepszy film De Palmy!!

Cone, ta gra jest stara i dystrybutor wydał ją w promocji w jakiejś "kolekcji klasyki" (czy coś w tym stylu) za tańszą cenę..

ocenił(a) film na 10
Lance_Vance

gra Scarface wcale nie jest taka stara, ma niecale 2 lata (24 listopada 2006), jest to na prawde calkiem dobra gra, Tony mowi prawie jak Al, warto w to zagrac jesli lubisz gry typu GTA

ocenił(a) film na 9
proxima123

Z tego co widziałem na gry-online.pl ta gra jest bardzo dobra.

ocenił(a) film na 10
Lance_Vance

zgadzam sie to najlepszy film depalmy nie rozumiem tylko dlaczego dostal za niego nominacje do zlotej maliny (o ile dobrze pamietam) i tez skojarzyl mi sie z gta vc - nawet muzyka w filmie podobna do tej w gta

ocenił(a) film na 10
tomek699

piosenki z filmu leciały w radiu w gta 3.

ocenił(a) film na 10
_xoy_

nie pamietam doklaadnie jaka leciala muza w gta vc (bo gralem w nia juz dawno), ale tak mi sie kojarzylam, poza tym akcja gta vc chyba sie rozgrywa w podobnym czasie co w czlowieku z blizna. Mnie film bardzo sie skojarzyl z ta gra. Byc moze masz racje ze muza jest z gta3.

ocenił(a) film na 10
tomek699

Nie przeczę, że film kojarzy się z grą i odwrotnie. Ten klimat, lata 80. główna ulica wschodniej wyspy, no i rezydencja na Starfish Island. Ja też na początku pomyślałem: o kurcze, muzyka z Vice City. Dopiero później okazało się, że rzeczywiście, słyszałem te piosenki w GTA, tylko, że w innej części. Z tego co pamiętam, to była stacja Flashback FM.

ocenił(a) film na 8
smakolyczek

A ja pamiętam chyba w grze "Hitman" (pierwszej albo drugiej części) była taka misja, gdzie trzeba było rozwalić szefa jakiegoś kartelu narkotykowego. [SPOILER] Podobnie siedział w gabinecie w swoim domu strzeżonym przez sporą ochronę i monitoring, na biurku miał górę koki i jak po niego się przychodziło to był tak naszprycowany tym koksem, że nawalał z jakiejś broni automatycznej i w ogóle nie czuł kul które go trafiały zupełnie jak w tym filmie.

ocenił(a) film na 10
bankol

To było w Hitmanie 1,misja nazywała się ,,Hello to my little friend" i tym jego przyjacielem był karabin maszynowy M60 a trzeba go było nawalać z Miniguna ;P,i co chwile wyzywał nas latynowskimi tekstami

ocenił(a) film na 10
smakolyczek

Jeśli chodzi o GTA Vice City to ta gra została stworzona na podstawie Scarface a także Miami Vice ;].

ocenił(a) film na 8
TonyMontana21

No i jeszcze na podstawie "Carlito's Way" (Postać prawnika)

ocenił(a) film na 10
toudi_

Masz rację Toudi, Ken Rosenberg (któremu głos podkładał nie kto inny jak William Fichtner) jest łudząco podobny do postaci Davida Kleinfelda, prawnika grającego przez Seana Penna w filmie Życie Carlita.

ocenił(a) film na 10
TonyMontana21

Jeszcze jedno skojarzenie mi przyszło do głowy, misja w VC napadu na bank jest podobna do tej z filmu Gorączka.

ocenił(a) film na 9
smakolyczek

W Vice City w jednej ze stacji możemy usłyszeć motyw przewodni filmu człowiek z blizną

ocenił(a) film na 10
kopulator2000

Chyba masz na myśli GTA III. O ile pamiętam cała stacja Flashbach fm to
soundtrack ze Scarface. Jest "Push it to the limit" Engemanna, 2 albo 3
utwory Elizabeth Daily i inne...
W Vice City jest tylko motyw z Miami Vice.
Aha, pamiętam, że w GTA: liberty city stories na flashbacku były utwory
Giorgio Morodera, który był odpowiedzialny za Tony's Theme z filmu.

użytkownik usunięty
knopson

Dokładnie, soundtracka "Człowieka z Blizną" znalazł się w GTA III. W Vice City pojawiły się liczne nawiązania do tego filmu, jednak nie było w nim piosenek takich jak choćby wspomniane "Push it to the limit" czy "Rush rush".

ocenił(a) film na 9

Faktycznie, dawno nie grałem w GTA i coś mi się pomieszało. W każdym razie Człowiek z Blizną ląduje w moim osobistym top 10.
Pozdrowienia