"Retrospekcja i przemijanie w ujęciu literackim i filmowym. Omów różne techniki
prezentowania czasu, analizując wybrane dzieła" To mój temat maturalny, co sądzicie o
"Człowieku z Blizną" w kwestii przemijania i "Pulp Fiction" jako retrospekcji ? Nie chcę od
razu polec na doborze filmów. Do środy czas na oddanie bibliografii także temat dość pilny.
Lepiej "Dom z małych kostek" jeśli chodzi o przemijanie, a jako retrospekcję "Sekret jej oczu". Scarface'a i Pulp Fiction znają wszyscy, więc egzaminatorzy będą drążyć temat ;)
Powiedzmy, że te drążenie tematu mi nie przeszkadza, pytanie czy mogę te filmy zestawić z "Nic dwa razy", "Przedwiośnie" i "Opowieść wigilijna"? W Pulp Fiction 271 razy pada dość popularne słowo na k, a w Człowieku z blizną 226 i jak się do tego ma wiersz Szymborskiej...?
Teraz to już chyba trochę za późno, ale będąc na twoim miejscu wybrałbym "Amadeusza" Formana, który cały jest retrospekcją, a i temat przemijania porusza. Co do Pulp Fiction to retrospekcja jest chyba tylko wtedy gdy Walken opowiada o zegarku- trochę mało, chyba że masz dużo innych przykładów. Człowiek z blizna z kolei jest strzałem w dziesiątkę.
Jeżeli chodzi o zestawienie wybranych przez ciebie filmów z literaturą - jak najbardziej. Prezentacja, prócz tego że ma być na temat, powinna też być ciekawa, a biorąc pod uwagę to że prawdopodobnie 90% przedstawianych prezentacji będzie składała się z lektur i powieści których analiz komisja słyszała już z milion, to takie, można pomyśleć skrajne zestawienie jak w twoim przypadku, może być atutem. Oczywiście wszystko powyższe zależy także od komisji na jaką trafisz:P