8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278321
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Interpretuję postać Tonego chyba nieco inaczej niż większość. Uważam go za skończonego durnia o śmiesznych ambicjach. Najlepszym dowodem na to jest jego zachowanie gdy już wszystko osiągnął. Leżał nic nie robiąc i oglądał TV. Bardzo rozwijające. Scarface jest moim zdaniem opowieścią o człowieku, który osiągając cel ostateczny stracił sens życia. Zamiast spróbować go odszukać, zrujnował tylko życie swoich najbliższych. Ukazuje też jak niedorzeczne może być stawianie za swój życiowy cel pieniędzy. Albo będzie nam im wiecznie brakować i przez to nie będziemy szczęśliwi, albo gdy już je zarobimy nie będziemy wiedzieli jak ich sensownie wydać. Martwi mnie to, że wiele osób uważa go za autorytet. Dla mnie nie miał nic oprócz charyzmy, którą może zdobyć byle idiota nie mający skrupułów i na tyle krótkowzroczny by ryzykować życie swoje i najbliższych.

Film jest jednym z moich ulubionych, głównie dzięki Alowi. Dodam jeszcze, że De Palma dla mnie nie jest zbyt bystrym reżyserem, tak więc sukces filmu w pełni przypisuje dla Pacina i autora scenariusza Oliviera Stone'a.

ocenił(a) film na 8
pred89

W sumie to się zgadzam. W ogóle jeżeli ktoś stawia sobie przestępcę za autorytet, no to ja nie mam pytań...