8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Jest to mój ulubiony film. Dlaczego ? Oto kilka dowodów na poparcie mojej tezy:

-genialny klimat Miami lat 80' który wprost uwielbiam( kto grał w Gta vice cite to wie o co chodzi, a propos dzięki Scarfece powstała ta część Grand Theft Auto, bo twórcy tej gry ogromną liczbę do swojej produkcji zerżnęli)
-klimatyczna muzyka w erze disco, wspaniale komponuje się w cały film(szczególnie ten kawałek: http://www.youtube.com/watch?v=ymtbTyVJ3CI&feature=related )
- film wciąga od samego początku kiedy mamy widok na Fidela Castro, jego przemowę i przeprawe imigrantów do Ameryki)
-tło historyczne-jeden z największych problemów Ameryki po II wojnie światowej, czyli Cuba jako sprzymierzeniec Rosji tuż pod ich "nosem"
-genialny remake genialnego filmu z 1932 roku. Oba dzieła dotykają problemów USA tamtych okresów: prohibicja w latach 30' i problem z narkotykami od lat 70'
-absolutny majstersztyk w wykonaniu Ala Pacino, zdecydowanie jedna z najgenialniejszych postaci w historii kina
-świetny dobór innych postaci, w szczególności: Mannyego, Elviry i Giny
-najgenialniejsza scena końcowa jaką widziałem
- świetnie ukazany upadek głównego bohatera: pokazane jak można wspiać sie w hierarchii nielegalnie( w historii mamy wiele tego typu przypadków-mafie, rządy, przedsiębiorstwa) a potem zapłacić za swoje czyny
-świetne teksty które się pamięta
-przestrogi życiowe: dwulicowość postaci, chęć władzy i wzbogacenia się( to samo widzimy w przypadku np. polityków)
-wzruszające sceny(Gdy ginie Manny, siostra Tonyego czy gdy mają wysadzić samochód z dziećmi, łzy same cisną się czasem, z powodu ogromnego realizmu
-początek wielkich karier aktorskich m.in M.Pfeiffer czy F. Murray Abrahama który rok później wystąpił w swojej oskarowej roli w Amadeuszu

Minusy: jak cos sobie przypomnę gdzieś tak za miesiąc albo dwa to napiszę.

ocenił(a) film na 10
tomasz_user

Dobrze ująłeś to wszystko

użytkownik usunięty
tomasz_user

Ja z chęcią wymienią minusy

- film nic nowego nie wnoś do kinematografii - podróbka Scarface z 1932 roku
- scenariusz filmu jest schematyczny, przerysowany i nieprawdopodobny, typowa kariera gangstera zaczynającego od zera... zdobywającego pieniądze, kobiety, sławę i takie tam - takich filmów jest od groma
- gra aktorska też nie jest oszałamiająca (potwierdzenie brak nagród i nominacji)
- jest słabo wyreżyserowany (potwierdzenie nominacja do Złotej Maliny za najgorszego reżysera Braiana De Palmy)
- film jest prosty i bez głębi
- słaby montaż, ujęcie są mizerne a każda scena nieprofesjonalnie poprowadzona
- klimatem odstaje od pierwowzoru, Scarface z 1932 to oczywiście mocny ciężki klimat charakterystyczny dla filmów-noir a w Scarface 84 tak jakiś nijak.

Tak więc otrzymujemy kolejny nic nie znaczący dla kinematografii remake, który nawet jak to potwierdzają krytycy nie przebił pierwowzoru, więc nazwanie go arcydziełem lub filmem wybitnym jest grubą przesadą.
Ciesze się, że mogłem pomóc

ocenił(a) film na 9

Arcydziełem nie jest, ale na pewno filmem znakomitym! Znasz lepsze filmy tego typu? Albo podziel się z nami Twoimi arcydziełami (w sensie filmami, które tak postrzegasz)...

crusing24

Dla niego arcydzieło to szklana pułapka, rambo i terminator..

użytkownik usunięty
Vezo

Terminator, Szklana pułapka to arcydzieła, nieporównywalnie lepsze od Człowieka z blizną
Rambo w przeciwieństwie do Człowieka z bliną nie jest płytki i porusza ważną tematykę

PS.Wykształć sobie opinie dlaczego to uważasz Dziewczynę z sąsiedztwa za arcydzieło

ocenił(a) film na 9

Każdy ma swój gust, dlatego nie jest tutaj tak nudno:)

tomasz_user

@tomasz_user w 100% popieram to co napisałeś. Te same cechy czynią ten film jednym z moich ulubionych :)