8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Oscary 1984

ocenił(a) film na 10

Rozdano (4):
Najlepszy film: Scarface
Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Al Pacino (Scarface)
Najlepszy scenariusz adaptowany: Oliver Stone (Scarface)
Najlepsza muzyka, oryginalny dobór piosenek i/lub najtrafniejsza adaptacja: Giorgio Moroder (Scarface)

+ 5 nominacji:
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Michel Pfeifer (Scarface), Miriam Colon (Scarface)
Najlepszy reżyser: Brian De Palma (Scarface)
Najlepsza scenografia: Edward Richardson, Bruce Weintraub (Scarface)
Najlepsze zdjęcia: John A. Alonzo (Scarface)
Najlepszy montaż dźwięku: Gerald B. Greenberg (Scarface)

ocenił(a) film na 6
huo_sanchez

żeby tak tandetny i amatorsko zrealizowany film, który w dodatku jest odgrzewana historia zgarną Oscara/nominacji w tylu kategoriach

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Tandetny, to jest twój anons towarzyski. Tylko czekać aż cię tu wszyscy zjadą, za tą twoją błyskotliwość ;>

ocenił(a) film na 6
huo_sanchez

nie ma się czego bać, poziom fanów tego filmu jest bardzo niski

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Aha, w takim razie nie będę mówił o twoim poziomie. Po prostu równy gość ze mnie.

ocenił(a) film na 6
huo_sanchez

ze mnie tez jest równy gość

ocenił(a) film na 5
ApolloCreed_

Zgadzam z Apollo. Człowiek z blizną nie zasłużył na oscary. Jedynie Pacino się wyróżnia z tego filmu i co najwyżej mógłby dostać nominację.

ocenił(a) film na 6
kaioken26

choc z drugiej strony Oscara wtedy wygrał bardzo przeciętny film Czułe słówka od którego Człowiek z blizna rzeczywiscie jest lepszy

ocenił(a) film na 5
ApolloCreed_

Czułych słówek nie widziałem, więc się nie wypowiem. Ogólnie w latach 80 nastąpił znaczny spadek jakości kręconych filmów. W latach 70 znacznie lepsze filmy nie dostawały oscarów. Wystarczy spojrzeć na 1976r. Rocky, Wszyscy ludzie prezydenta, Sieć, Taksówkarz, Maratończyk. To wszystko w jednym roku.

ocenił(a) film na 6
kaioken26

lata 80-te to świetny okres kina ale tego rozrywkowego, powstawało wiele arcydzieł gatunku sci-fi, akcja, przygodowka, które z perspektywy czasu bija na głowę wszystkie "oscarowki" jednak wiadomo ze akademia tego typu filmów nie będzie nagradzać gdyż woli przyznać nagrodę jakiemuś przeciętnemu dramatowi historycznemu

ocenił(a) film na 5
ApolloCreed_

Zgadzam się, że lata 80 to czasy kina rozrywkowego. Indiana Jones, Powrót do przyszłości, Terminator, Obcy 2, to klasyki o których wszyscy pamiętają, a takie Rydwany ognia czy Gandhi są filmami praktycznie nieznanymi. Wyżej jednak sobie cenię lata 70.

ocenił(a) film na 6
kaioken26

najlepsze filmy lat 80-tych, w pierwszej 10-tce nie ma żadnego filmu oscarowego
http://film.org.pl/a/ranking/najlepsze-filmy-lat-80-13790/7/

Lata 70te owszem lepsze, przynajmniej jeśli chodzi o Oscary

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Przecież to jest kino rozrywkowe, w większości super znane tytuły, ale niestety co najwyżej niezłe, a star wars to po prostu porażka, i to pomimo przłomu w efektach specjalnych.
Najwyraźniej nie interesuje cię takie kino, jak poniżej wymienione tytuły lat 80-tych:
- Amadeusz
- Wściekły byk
- My, dzieci z dworca ZOO'
- Pola śmierci
- Ściana
- Ofiary wojny
- Ostatnie kuszenie Chrystusa
- Rób, co należy
- Pełny magazynek
- Harry Angel
- Rydwany ognia
- Blue Velvet
- Ptasiek
- Psy wojny
- Cotton Club
- Cżłowiek Słoń
- Wall Street
- Pluton
- Dawno temu w Ameryce
- Lśnienie
- Rain Man

Aczkolwiek zgadzam się że lata 70-te były nieco lepsze. Więcej klasyków-gigantów wówczas powstało.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

No i oczywiście w życiu nie przyznałbym Oscara w głównych kategoriach za te filmy, choć co do niektórych mam uznanie z owego top10. Oscary jeśli już to tylko w kategoriach bardziej technicznych typu efekty, montaż itd.

ocenił(a) film na 6
huo_sanchez

Tez nie nie jestem wielkim fanem Gwiezdnych wojen ale Imperium kontratakuje było na prawdę dobre, zdecydowanie najmniej infantylna cześć serii z jednym z najlepszych zakończeń w historii. Rain man, Ofiary wojny to z kolei bardzo przeciętne, tendencyjne amerykańskie filmy dla mas i fakt ze ten pierwszy zdobyl Oscara jest nieporozumieniem
Z tej listy Blue Velvet wydaje mi się najlepsze, choć i tak nie jest to najlepszy Lynch... kilku filmów tez nie widziałem, a o nie których nawet nigdy nie słyszałem. Jednak jeśli chodzi o lata 80te to tylko kino rozrywkowe

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

Też nie jaram się Rain Manem ale niezaprzeczalnie film ten ma swoją nośność, przypadł mocno do gustu wielu ludziom, został filmem zapamiętanym na pewno. A "Ofiary wojny" mają niezły scenariusz i świetne kreacje aktorskie.