Którego z tych reżyserów lubicie najbardziej i dlaczego?
-Brian De Palma
-Quentin Tarantino
-Luc Besson
-David Fincher
-Martin Scorsese
Osobiście tego ostatniego :)
wszyscy sa znakomici ale moim faworytem z tych których tu wymieniles jest Quentin. a za co? za całokształ każdy jego film oglądałem z wypiekami na twarzy!(ps nie widzialem jeszcze Grindhouse: Death Proof)
a do tej listy dodałbym jeszcze Darrena Aronofsky'ego i Francisa Forda Coppole:) pozdrawiam
Coppole tez uwielbia za Ojca ;)A Quentin z Wściekłymi Psami i Pulp Fiction wymiata :) Aha. Pragnę dodać że mam 13 lat i nie patrze-jak niektórzy-tylko na brutalność.
Jeszcze nie dawno nawet miałem go na liście. Najlepszy film obecnego tysiąclecia :]
Sami wybitni reżyserzy, oryginalni.
Osobiście uwielbiam styl de Palmy: Człowiek z blizną, Nietykalni, Życie Carlita. Każdy film oryginalny, a dwa z nich nawet kultowe..
Ułoże mój ranking tych reżyserów:
De Palma
Scorsese
Tarantino
Besson
Fincher
Pozdrawiam.
Obejrzałem też Czarną Dalię De Palmy ale oczekiwałem wiecej po reżyserze którego uwielbiam
moja lista tych oto rezyserow:
1. Scorsese (zdecydowanie za filmy z de Nirem i Pescim)
2. de Palma (za Scarface i Nietykalnych)
3. Tarantino (za to ze rzuca nowe swiatlo na kino - Pulp Fiction, Kill Bill, Grindhouse)
4. Besson (na pewno za Leona, dorzuce Piaty Element i scenariusz do Wasabi)
5. Fincher (Podziemny krag to bardzo dobry film, ale to troszke za malo (nie ogladalem Siedem))
dorzucilbym tu Coppole ktory jest moim jednym z ulubionych, Spielberga ktory ma ciekawe pomysly na film i Leone ktory jest mistrzem spaghetti westernow i za Dawno temu w Ameryce.
pozdrawiam.
Polecałbym obejrzenie Siedem i Azylu Finchera. Ekstra filmy. Spielberga też
lubię chociażby ze względu na Jaws i Listę Schindlera. U Tarantino podoba mi się Reservoir Dogs i Pulp Fiction. Kill Bill to już nie to samo. Za dużo
tam walki za mało humoru z wyżej wymienionych. Przy niektórych tekstach myślałem że się posikam. Np. o murzynie co pracował na czarno. Gorąco polecam obydwa filmy.
Najlepszy film Finchera to Fight Club.
Pięciu (a właściwie sześciu) najlepszych reżyserów to wg mnie:
1. Scorsese
2. R.Scott
3. Fincher
4. Stone
5. Carpenter
Spielberg
De Palma jest niezłym reżysrem ale tworzy dużo słabych filmów - Czarna Dalia, Femme Fatale.
a tak nawiasem, oglądał ktoś Carlito's way?? Bo se kupiłem (za 6zł) i chyba dziś obejrzę
"oglądał ktoś Carlito's way??"
Wszyscy. Film b. dobry, aczkolwiek mi się bardziej podobał Scarface.
Według mnie Carlito's Way to najlepszy film De Palmy i jedna z najlepszych (obok gorączki i ojca chrzestnego)roli Pacino. Ranking reżyserów jest bez sensu ponieważ jest zbyt wiele genialnych filmów i zbyt wiele gustów aby dokonać oceny...
Ciężki wybór.. De Palmę lubię za filmy z Pacino, Scorsese za de Niro, a Bessona za Reno, to chyba lista moich ulubionych (takich naj).