mój temat z hip-hop.pl , ale myślę, że i tutaj sporo osób zainteresuje :
"Scarface - Człowiek z blizną ( 1983 ) - reżyser - Brian de Palma
Jestem właśnie po obejrzeniu po raz szósty tego filmu - i zastanawiam się, jak bardzo on wpłynął na muzykę jaką jest rap. Cytaty, sample i "follow up'y" do tego filmu znajduje na większości produkcji jakie przesłuchuje. Czarny, biały, mainstream, underground - wszyscy jarają się scarface'm i do niego nawiązują - od nas'a, az, scarface, ziomów z wu-tangu, mobb deep'ów - przez cam'ron'a do q-unique i wariatów z psycho+logical .
Wyjaśnieniem jest (poniekąd) dokument zrealizowany przez Def Jam, w którym raperzy/producenci wypowiadają się o fenomenie filmu w kulturze HipHop - a chyba nie codzień raperzy robią dokument o filmie NIE ZWIĄZANYM z rapem . Mowa jest o tym, że Scarface to czarnuch jak oni, który od zera staje się szybko prze-skurwielem.
Co sprawia, że film tak mocno wpłynął na tą muzykę? To, że Scarface jest filmem gangsterskim? Traktuje o kokainie i hustlingu? To, że Tony Montana (Al Pacino) to postać z którą można się identyfikować - nie jest cipą i mówi to co myśli, ma własne zasady?
Myślę, że ten temat warto głębiej "porozkminiać" - bo to po prostu fenomen wśród filmów - żaden inny obraz tak bardzo nie odcisnął się na rapie.
A to lista tracków z samplami z "Scarface'a" ( według www.the-breaks.com - te które ja rozkminiłem mogę dać później ) :
Scarface
score
Kreators ft Ed OG's "No Ordinary Love"
"Who do I trust? Me that's who."
Ice Cube's "Don't Trust 'Em"
"Where'd you get the beauty scar, tough guy? Eating p---y?"
Kid Rock's "TV Dinner"
"I should have told you a LONG time ago. . ."
Raekwon's "Only Built 4 Cuban Linx"
Various Al Pacino dialogs
Geto Boys' "Assassins", "Trigga Happy N---a", "Scarface", "B-lls and My Word", "City Under Siege", "Do it Like a G.O.", "F--k 'Em", "Read These Nikes", "Snitches", "The Problem"
PMD's "Business Is Business"
"Noooo!"
Master Ace's "Boom Bashin'"
"The time has come. We gotta expand. . . the whole operation, distribution, New York, Chicago, L.A.We gotta set our own mark, and enforce it."- Tony
Kool G Rap ft Nas's "Fast Life"
"Manalo, shoot this piece of s--t" - Tony "No, Noo, Noooo!"- Frank
Common's "Stolen Moments Pt III"
"Who do I trust? Me!" - Tony
Public Enemy's "Welcome to the Terrordome" (Vocal Interpolation)
"I stayed loyal to you. I made what I could outside, but I never turned on you Frank. Never!" - Tony
PMD's "Business Is Business"
"Don't f--k wit me!"
Kool Moe Dee's "The Don"
dialog
Compton's Most Wanted's "Def Wish"
Compton's Most Wanted's "Def Wish II"
Ice Cube's "F--k 'Em"
Scarface's "Born Killer"
------------------------------ ---
q-unique - nature of the beast
q- unique - things of ours feat. ill bill
cam'ron - yeyo
beatnuts feat. ill bill - yea yo
mobb deep - it's mine
necro - gory days
alchemist ft. the game, prodigy - dead bodies
compton's most wanted - I Gots To Get Over
kool g rap feat cnn my life
reakwon - criminology
next friday - latynosi najpierw smigaja po pile. pozniej tekst "say 'ello to my little friend!"
klip mariah carey z jay-z (nie pamietam jak sie nazywal) - hova siedzi w jakuzzi/wannie takiej samej jak w filmie + cygarko, taki sam wystroj wnetrza itp.
klip xzibita - "mean muggin" (czy jakos tak) - jest tam ta figurka "the world is yours"
klip mobb deep "got it twisted" - motywy z filmu
----------
2cztery7 - to byłem ja "mam blizne ale, nie mów mi scarface"
necro - gory days "I live Scarface scenes / I live Pulp Fiction scenes / Life is one big movie on the screen"
nas - n.y. state of mind "I'm like Scarface sniffin cocaine/Holding a M-16"
Masz racje,zgadzam sie z Twoją opinią. Tez jestem wielkim fanem tego filmu,mam go na plytach i widzialem chyba z 5razy.Teksty przeszły juz do historii jak i poszczególne sceny. Ładną ilosc utworów wyszukałes, ja dodałbym jeszcze do tego kawałek: ICE T - MONEY,POWER,WOMEN. Super kawałek traktujący do tej sceny nad basenem gdy Manny pokazuje jezyk lasce:) Pozdrawiam!
Można jeszcze dorzucić G-Unit "My Buddy". Chociaż sie na Hip- hopie nie znam, ale ten kawałek mi przypadł do gustu..
mozna jeszcze dodac jeden z dissow piha na duze pe i tekst - jestem po to bys mogl mnie wskazac palcem i powiedziec on jest zly
Obejrzalem pierwszy raz film (ktos wie kiedy powtorka?) i teraz kojarza mi sie sample z roznych (nie liczac raperskich) hardcoreowych technokawalkow a takze w gierkach MaxPayne i Hitman (chyba 1 czesc - byla nawet ostatnia misja pt. "Say hello to my little friend" i akcja jak z filmu z jakims kubanskim bosem narkotykowym, tyle ze on chyba walil z M60 ;D).