8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Spoko film 5/10

ocenił(a) film na 9

Film nie jest taki rewelacyjny jakiego się spodziewałem. Myślałem że będzie do film jakiś wypas z siódmego nieba.
Obejrzałem go tylko dzięki temu że Master P (taki rapowiec) powiedział: "... Scarface is the best film under sun, and I watch it everyday..". Mówię Master P spoko gość, trzeba zobaczyć co to za film. A tu taka kupęcia. Spodziewałem się czegoś lepszego, a to tylko taki przeciętny film. Najlepsza rola Al Pacina w filmie, a reszta to takie 3/10, gdyby Al Pacino nie grał film był by do kitu,

ocenił(a) film na 9
reaper

otwórz oczy
Jak oglądasz film, to radzę mieć otwarte oczy. I, prawdę mówiąc, twoja argumentacja jest rzeczywiście powalająca - "przeciętny film", "do kitu". To jest forum dyskusyjne, nie ściana twojego bloku. Tutaj się dyskutuje.
A film w żadnym razie nie jest przeciętny. Nie jest to saga gangsterska na miarę "Ojca Chrzestnego", tym niemniej dość dokładnie przedstawia ewolucję "drobnego rzezimieszka" (sorry za archaizm), który staje się wpływowym mafiozem - w ostatecznym rozrachunku jednak tracącym trochę cel z oczu, zbyt naćpanym żeby wzbudzać wystarczającą dozę szacunku czy strachu.
Jak na film z lat osiemdziesiątych ma dość dużo cenionej przeze mnie psychologii i podniosłego nastroju. Ostatnia scena tchnie majestatem.

gw1azdeczka

zobaczyłbym
ten film dla 928, którą ponoć kupuje Al. Kojarzysz ta scene?

ocenił(a) film na 9
reaper

zasługuje na 9
jeśli oceniasz film tak nisko, napisz czemu??? Może za mało efektów specjalnych??? Według mnie film był pierwsza klasa!

reaper

raczej 0/10
Według mnie zasługuje na 10/ 10 - i wcale nie wypieram się że duża zasługa przy ocenie jest fenomenalnego Pacino ........ale nie zapominajmy także o M.Pfeiffer !:D

ocenił(a) film na 9
Patt

w sumie to ogladalem go jakis czas temu i wtedy tak jak kolega wyzej napisal "nie mialem otworzonych oczu". W sumie teraz scarface to jeden z najleszpych filmow. "argumenty kupecia i do kitu" to w sumie teraz dla mnie porazka (w sumie nie popieram tego co napisalem i chcialbym to wykasowa, wiecie o co mi chodzi ;-)

tak ogolnie to film pownienien miec 10/10 bo jest to najlepszy z tego gatunku i wogole, wogole, wogole jeden z najlepszych filmow!

nie wiecie moze, kiedy wychodzi jego nowa wersja w polsce ?

reaper

Ja obejrzałam dla Nicka Cave'a, bo to również jego ulubiony film. Wytrzymałam do sceny z piłą tarczową :/
Na razie nic nie mówię, bo byłam nie całkiem, hehe, trzeźwa. Wiem na pewno, ze kapitalna muzyka.
Może na Ale kino! powtórzą niedługo, to zrobię podejście drugie.

użytkownik usunięty
Patysio

Oj chyba rzeczywiście mało trzeźwa byłaś. Piła tarczowa jest okrągła jak ta tarcza, a to czym machał Kolumbijczyk to była piła łańcuchowa. Tak na marginesie nie wiedziałem, ze Old Nick ma taki gust do filmów. Zapewne teraz, natchniony Jezósem wybrałby co innego. Tak na marginesie scena z piłą ma miejsce na tej samej ulicy na której mieszka na początku Tony (sic!) Versetti z gry GTA:Vice City. Sceneria identyczna! A i ten nightclub bardzo podobny. Uwielbiam takie smaczki.

ocenił(a) film na 8

Skoro film byl przeciętniakiem to dlaczego umieściłęś go w ulubionych ? Bo lubi go twój idol ? LOL
Powiem wam że nie miałem pojecia że GTA było robione na podstawie jakiegoś filmu. A tutaj kuku i straciłem łeb. Jeden z najlepszych filmów o mafii ever. No a Al pokazał na co go stać, już nie będe wychwalał bo mi słów zabraknie :)

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Klub w GTA przypomina ten ze "Scarface`a", po za tym jest tam conajmniej jeden kawałek który był w filmie. Haha i jeszcze Pablo z Hitmana Codename 47 :) Toż to Tony Montana czystej wody :)

użytkownik usunięty
thraxxx_2

W GTA Vice City jest ukryty pokój ze śladami krwi w łazience i piłą łańcuchową. To ponoć nawiązanie do tego filmu (którego nie oglądałem).

ocenił(a) film na 10
reaper

smieszny z ciebie gosc.jesli nie podobal ci sie ten film,to proponuje plyte britney-upssss i did it again.bedziesz zachwycony

ocenił(a) film na 7
reaper

Ludzie a może zaczniecie czytać co inni piszą? Reaper sprostował swoje zdanie, mówiac, że jednak Scarface jest super, a wy z bluzgami do niego.

ocenił(a) film na 8
Dobry_2

Apropo GTA, przecież Vice City jest w pełni wzorowany na Scarface, końcowa strzelanina, mieszkanie i wogóle zbierzność postaci...