Wycięli niektóre sceny, cenzura, beznadziejne tłumaczenie. List napiszę do telewizji polskiej. Kiedyś oglądałem na TVN 7 to było w porządku.
Nie było sceny w której tną piłą mechaniczną Tonego przyjaciela w wannie, nie było Mannyego z językiem, bardzo skrócona wersja ostatniej sceny, Pacino rozwalił drzwi, zabił może trzech, walną z granatnika w drzwi i dostał w plecy ze strzelby. W ogóle nie było krwi i momentu jak ktoś giną. Zamiast "Kutas" "Łobuz" i takie tam pierdoły... :/
dlatego ja juz praktycznie nie ogladam TV:/ lektor zawsze potrafi spartolic robote tak ze sie nie da ogladac .... ostatni raz probowalem kilka lat temu ogladnac blair witch project...neistety lektor byl 10 razy glosniejszy od podkladu wiec nie bylo slychac nic poza nim...a kto blair ogladal to wie ze efekty w dzwiekowe w tym filmie to podstawa...te szelesty trzaski itd itd...takze tv KAZDA nie tylko tvp jest do bani!!
Ja sie ciesze, ze TVN jakies dwa lata temu puścił "Lśnienie" z napisami, bo z lektorem byłoby fatalnie. Ale i tak telewizja polska jest do bani pod wzgledem lektorów, cenzurowania itp . . .
Powinieneś wiedzieć, że wszystkie filmy Kubricka są emitowane w wersji z napisami ponieważ wersje z lektorem nie istnieją ;], a to dlatego że reżyser zastrzegł sobie by jego filmy były pokazywane w oryginale.
Jeśli chodzi o Scarface, to TVP zapewne nie ma praw do pełnej wersji Człowieka z blizną (takowe prawa ma TVN ;])więc nie piszcie, że TVP coś powycinało ponieważ wyemitowali tą drugą wersję Człowieka z blizną (wersję TV ocenzurowaną). Fani Scarface powinni o tym wiedzieć ;].
Odsyłam do tego linka
http://www.youtube.com/watch?v=KcJ61KEynm4