8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278321
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Ludzie, od razu widać, że sugerujecie się rankingiem, dając temu filmowi po obejrzeniu 10. To jest jeden z niewielu przykładów głupoty "Polskich kinomanów". Ten film wcale nie jest wybitny, nie dość, że nie nowatorski to na dodatek w filmie nie ma nic wyjątkowego prócz genialnej roli Pacino. Jedyny atut filmu to właśnie on w roli Montany. Nie mówcie mi, że ten film to arcydzieło tak jak wiele innych filmów z Top100 rzekomego chociażby Zielona Mila,Porachunki,Full Metal Jacket,Za wszelką cenę,Siedem,Fight Club,Gladiator i inne takie bzdety. Jest to również jeden z niewielu przykładów, że imdb to 100 razy lepszy ranking od tego, ponieważ scarface znajduję się u nich na 150 miejscu i ma średnia o ile pamiętam 8, czyli bardzo dobry, bo film jest jedynie bdb.

ocenił(a) film na 10

Pierdzielisz farmazony ten film to absolutny klasyk,majstersztyk pod każdym względem,świetna muzyka,gra aktorska Pacino wyrywająca z butów,śmiem nawet twierdzić że jest to jego najlepsza rola wykreował postać Tonego Montany z takim pietyzmem i wczówką że bania mała,niemasz zielonego pojęcia o dobrym kinie chłopcze.

użytkownik usunięty
daddy1132

po twojej wypowiedzi sądzę, iż ty nie masz pojęcia o dobrym kinie. Każdy Ci krytyk filmowy najlepszy że Scarface to nie jest rewelacyjny film, sugerujesz się rankingiem. Ale cóż większość userów na filmweb tak robi.

ocenił(a) film na 10

piszesz po prostu bzdury...

"Każdy Ci krytyk filmowy najlepszy że Scarface to nie jest rewelacyjny
film, sugerujesz się rankingiem." - nie bardzo rozumiem pierwsza czesc
zdania... a co do rankingu: kto tak robi? malolaci czy zagorzali
kinomaniacy?
ja mam gdzies ten ranking, Scarface moze byc na 10000 miejscu, malo mnie to
interesuje, ten film jest swietny pod kazdym wzgledem...

ocenił(a) film na 10

nie dajcie sie ludzie zwiesc wypocinom tego smiesznego eliasa, bo chlopczyna ma poprostu skrywione oko, sluch i reszte zmyslow, ktore odbieraja tak a nie inaczej takie arcydziela jakim jest niewatpliwie SCARFACE. Film jest genialny w kazdym aspekcie, a takie patalachy nie maja prawa bruzdzic tego dziela.

ocenił(a) film na 10

Ja nie mam pojęcia to pewnie ty masz za to ogromne,a ranking chłopcze na tym portalu to mnie zgrzewa,nie sugwruję się nim i nigdy nie sugerowałem jełopie.Jeśli chodzi o ścisłość to ten śmieszny ranking nie jest wogóle obiektywny i kierują się nim tacy laicy jak ty i tobie podobni.

Ja mysle że Elias ma racje choc nie do konca sie zgadzam ja uważam ze nie jest to najlepszy film w historii ale na top50 zasluzył ale napewno nie jest to najlepsza rola Pacino znam conajmnie 2 filmy z pacino(a widziałem około 20) w których zagrał lepiej.

ocenił(a) film na 6

Jak dla mnie to film był nawet nie "bardzo dobry" a tylko "niezły". ;p

ocenił(a) film na 10
Victor_

zabawne:)

a Zombie Strippers! na 7 ??? z pewnoscia lepszy film:)

ocenił(a) film na 10
Bradddock

Scarface to najlePszy film w historii, jaki przyszŁo mi obejrzeć - więc nie sugeruję, że najlepszy w OGÓLE!

ocenił(a) film na 7
Il_cattivo

Ja popieram tezę że większość ludzi sugeruje się rankingiem. I według mnie to nie jest rewelacyjny film. Owszem jest całkiem niezły. Ale to jest śmieszne aby jeden Tony Montana w końcowej scenie rozwalił by ok. 20 osób na raz. A dziwne że nikt w niego nie trafił. To jest śmieszne. To ty daddy1123 nie masz pojęcia o realnym świetnym kinie. Końcowa scena dla mnie jest nierealna i smieszna i to popsuło cały szyk dobrego filmu. 7/10 daje.

ocenił(a) film na 10
kamil_morawski1

No coś ty poważnie większość ludzi sugeruje się rankingiem,a ja myślałem że nie i że piszą tu sami następcy Zygmunta Kałżyńskiego,chodzące encyklopedie kina i autorytety:)Co do autentyzmu w Scerface,nie oczekuj od każdaj sceny maksimum realizmu,tan film cechuje przedewszystkim obłędna rola Pacino,klimat,muzyka,bardzo trafnie przedstawione lata 80'i rozkwit kokainowego rynku w Miami,świetne zdjęcia,kultowa już scena z piłą mechaniczną(zajebiście trzymająca w napięciu),Kolumbijskie akcenty i wieńcząca to dzieło(tak dzieło nie przesłyszałeś się)finałowa scena przedstawiająca Montane w furii,narkotykowym amoku razpierdalającym wszystko w koło.I na koniec pragnę ci uzmysłowić że realność nieralność jest tu dyskusyjna i nie tobie sądzić jak jest,film jest świetny,i mogą go docenić tylko nieliczni.Osobiście oglądałem go już niezliczoną ilość razy(posiadam orginalne dwu płytowe wydanie specjalne),a pierwszy raz jeszcze gdzieś w 1994r.w TV,moja ocena bez zmian czyli 9/10,i sram na wasze śmieszne rankingi,to tyle w temacie.

ocenił(a) film na 7
daddy1132

Oczywiście zgadzam się z tą obłędną rolą Pacino, klimatem, muzyką i rozkwitem kokainowego rynku ale to wszystko. Szczerze mówiąc to oglądałem na prawdę lepsze, trzymające w napięciu filmy ale ten nie zasługuje na top14.

ocenił(a) film na 10
kamil_morawski1

"oglądałem na prawdę lepsze" :)

czy to jest Thriller? on nie ma trzymac w napieciu...

ocenił(a) film na 10
kamil_morawski1

Spider-Man 3 jest wg ciebie arcydzielem 10/10 a Ojciec Chrzestny tylko
slaby 3/10...

zalosne...

Po pierwsze - rankingi to jedna wielka ściema i bzdura.Po co one? Chyba tylko po to, żeby takie osoby, jak założyciel tego postu, mądrzyli się czy ten film zasługuje do Top 10 czy Top 600. Jeśli się nie mylę to kino jest sztuką, prawda? Podobnie jak malarstwo, literatura czy muzyka. Jednemu "podchodzi" Salvador Dali a drugi uzna, że to co tworzył to gnioty. Jeden rozpływa się nad Pink Floyd a drugi uzna, że rock to nie muzyka (jak nasz sławny kompozytor Penderecki) Ludzie mają to do siebie, że są różni i każdy ma swoją opinię. Więc gdy czytam wypowiedzi "błędnych rycerzy", którzy chcieliby stworzyć ranking wg. swoich upodobań, to śmiać mi się chce i tyle. Stwórzcie, jeden z drugim, swój własny ranking i upajajcie się nim oglądając go dziennie przed zaśnięciem.

ocenił(a) film na 9

Śmiem twierdzić że Scarface jest lepszy od The Godfather. Moja ocena Scarface 9/10 a The Godfather 7/10. To tyle na ten temat.

ocenił(a) film na 10
rangebooster

Nie pisz tak, bo Elias jest w trzeciej fazie depresji nerwicowej!

ocenił(a) film na 10
Il_cattivo

Zarejestrowałem się na tym serwisie specjalnie żeby dać temu filmowi 10/10. Dużo filmów obejrzałem w życiu, ale ten uplasował się zdecydowanie na 1 miejscu...
-klimat
-GTA Vice City to moja ulubiona gra, więc ^^
-genialna rola Pacino
-Miami (róż, neony...)
-rewelacyjna muzyka
Nigdy nie sugeruję się oficjalnymi recenzjami. Tak jak na przykład rzekomo genialny "This Isn't a Country For Old Men" zanudził mnie na śmierć, tak tutaj siedziałem wpatrzony cały czas z okazyjnym dreszczem.

ocenił(a) film na 8
Faber91

sorry za offtop, ale po co piszesz na siłę angielski tytuł, nie mogłeś napisać "to nie jest kraj dla starych ludzi"? Bo przecież przetłumaczyłeś to 1:1 z tytułu polskiego, oryginalnie jest napisane w gramatycznie inny sposób.

A żeby nie był to offtop kompletny, to imho jest to film fenomenalny ;p

ocenił(a) film na 8

Ta, dzięki temu na 8 jest "wybitny" "arcygenialny" mroczny rycerz ;p . To czy Scarface jest arcydziełem to swoją drogą (imo nie jest), ale nie obrażaj "polskich kinomanów", bo wszyscy kierują się rankingami, nie tylko Polacy.