PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4833}
8,2 276 tys. ocen
8,2 10 1 276383
8,2 84 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Dom Tony'ego - wzór dla ogromnej posiadłości Ricardo Diaza, potem Tommy'ego Vercetti. Obrona domu w pojedynkę z resztą też :d

ocenił(a) film na 9
orbitaluc

Sporo było. Wygląd ulic, architektura (domki) czy nawet laski w bikini :)

ocenił(a) film na 10
orbitaluc

A scena z piłą mechaniczną? Pamiętacie z Vice City jedno mieszkanie z zakrwawioną łazienką? o ile dobrze pamiętam można tam było uzbroić się właśnie w piłę. Z resztą Vice City czerpie pełnymi garściami nie tylko z Człowieka z Blizną. Np. jeden z pierwszych zleceniodawców w Vice City - facet z czupryną i w okularach - jest niemal żywcem wyjęty z "Życia Carlita" (zagrał go Sean Penn)

Bombadil1984

Mówisz o tym prawniku. Ken Rosenberg, który pojawia się jeszcze w San Andreas i tych innych sequelach na konsole. Faktycznie - identyczny. A "wygląd ulic" etc. W końcu Vice City wzorowane jest na miami gdzie odbywała się fabuła Scarface'a. Tak jak Liberty City na Nowym Jorku i Los Santos na Los Angeles. Swoją drogą .. swietne gry.

ocenił(a) film na 10
orbitaluc

Tak, właśnie o nim:). Z resztą jego pierwowzór z Życia Carlita też był prawnikiem:-). Ta jedna z większych ulic w Vice City gdzie poraz pierwszy można zapisać stan gry jest podobnie zaprojektowana (rownie kolorowa i cukierkowa) co ulica w Scarface po której jedzie Al z trzema kumplami kabrioletem na jedną z pierwszych akcji i gdzie Manny Ribera zaczepia dziewczyny w bikini. Grałem we wszystkie starsze GTA, Vice City i San Andreas na PC. Kultowe gry.

ocenił(a) film na 10
Bombadil1984

nie wiem czy wiesz ale starsze GTA to nie Vice City i San Andreas ale London 1969 i GTA 2 ;]

ocenił(a) film na 10
inovation2

Nie wiem czy wiesz ale przed GTA 2 było nawet GTA bez żadnych cyfer i podtytułów:P. Miałem na myśli właśnie: GTA, GTA 2, GTA London i GTA 3. Pamiętam, że to GTA z 1997 roku już wymiatało. Jak na tamte czasy było bardzo nowatorskie

ocenił(a) film na 10
Bombadil1984

dokładnie jak na tamte czasy ta gra stała się wielkim hitem i o dziwo bez grafiki 3D którą posiadała już większość znaczących się gier :)

ocenił(a) film na 10
Bombadil1984

A kto mówił głosem Tonny'ego Vercettiego - Ray Liotta! Główny bohater Goodfellaz. Zresztą w GTA3 pojawiają się plakaty z filmem Badfellaz :) Odwołań jest mnóstwo.

ocenił(a) film na 9
orbitaluc

Też to zauważyłem zresztą wielkim sentymentem darze tą grę czyli GTA VC choć bardziej to "Życie Carlita" przypominało mi to świetną gierkę.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
orbitaluc

I jeszcze jedno odwołanie, którego dotąd nie zauważono. 5 utworów, które można znaleźć w filmie znajduje się w radiu Flashback FM.