8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

... że tan film jest podobny trochę do 'Blow'. Czy mam racje? Kto oglądał jedno i drugie i potrafi mi odpowiedzieć na pytanie?

Szafran28

Oglądałem jedno i drugie.Oby dwa filmy bardzo mi się podobały(jednakże bardziej Scarface). Moim skromnym zdaniem filmy te dość różnią się od siebie."Scarface" opowiada o życiu gangstera który wspina się coraz wyżej w hierarchii gangsterskiej natomiast Blow pokazuje nam historię handlarza narkotykami.A no i Blow jest oparty na prawdziwych wydarzeniach a Scarface raczej nie.Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

ocenił(a) film na 10
domelutek

To są diametralnie różne filmy. W ogóle inne klimaty, inne wątki. Moim zdaniem "Blow" nie można nawet porównywać z "Scarface".

użytkownik usunięty
Szafran28

Główna różnica jest taka, że Scarface jest arcydziełem, a Blow jednym z najbardziej miałkich kryminałów jakie powstały.

Z tym pierwszym się zgodzę.Z tym drugim może nie tak bardzo jako że mi się Blow bardzo podobał :D

ocenił(a) film na 9
Szafran28

Jeśli gustujesz w takich klimatach to "Scarface" jest pozycją obowiązkową! Blow bliżej jest do "Życia Carlita" niz do "Człowieka z blizną".
Kocham klimat z lat 80-tych. Wszystko wtedy było inne - Filmy również :)

ocenił(a) film na 8
Szafran28

Bez porównania. Blow: gorzka, zabawna historia na faktach, Scarface: groteskowa, trochę stereotypowa historia upadku. Oba wspaniałe, przy czym ten drugi znaaaaacznie mocniejszy- film destrukcji, przemocy. Moim zdaniem- za wysoko oceniany.