ciekawi mnie czym sie kierowali rezysezy przy tytulowaniu scareface? taki przydomek mial Al Capone - a to nie jest jego biografia;/
Głupie pytanie szybka odpowiedź. Scarface = człowiek z blizną - Tony Montana ma bardzo fajną bliznę na twarzy.
Popracuj nad ortografią bo wstyd ("scareface", "rezysezy").
Pisane na szybko - zreszta z polskim i tak miałem pod gorke ;)
swoja drogą nie ma nic wspomniane o Alu Capone - a to od niego wzieła sie zapewne nazwa filmu.. :)
mogli cos ambitniejszego wymyslec :P
Po części jest to film o Alu Capone :] a raczej remake filmu, który był po części historią gangstera wszechczasów. Ale po kolei...
Al Capone rządził Ameryką dwudziestolecia międzywojennego. Wtedy też, w 1932r., powstał obraz pt. "Scarface" opowiadający o karierze gangstera Tony'ego Camonte. Film ten inspirowany był rzecz jasna (na co wskazuje między innymi tytuł) życiorysem Ala Capone. Dlaczego filmowy gangster nie został ochrzczony nazwiskiem swego realnego odpowiednika? Nie wiem, ale pewnie miało to związek z tym, że Capone był wtedy u władzy i albo się go bano albo rząd USA by się temu sprzeciwiał - no trudno powiedzieć ale coś musiało być na rzeczy, bo podobno zakazano puszczania tego filmu w kinach ^ ^
"Scarface" z 1983r. to remake tego z 1932r., więc tytuł pozostał bez zmian ale w scenariuszu trochę się pozmieniało a nawet główny bohater, który pozostał Tonym ale nie Camonte a Montaną :]
ten scarface już raczej nie przypomina Ala Capone a z scarface 1932r. łączy go chyba tytuł i ogólny zarys fabuły czyli bezwzględna wspinaczka na szczyt a następnie upadek a szczegóły są już inne bo w latach 80 było inaczej i alkohol zastąpiono narkotykami a tytuł pozostał.