8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

moj ulubiony film

ocenił(a) film na 10

od czasu kiedy obejrzałem ojca chrzestnego sądziłem, że zaden film nie wywrze na mnie takiego wrażenia..a jednak...ale to wlasnie dzieki roli Michaela Corleone zdecywoalem sie obejrzec kolejne wcielenie Ala Pacino. Padlo tym razem własnie na "czlowieka z blizna" bo slyszalem duzo pochlebnych opinii o tym filmie, jak sie okazalo slusznie a slowo film nalezy zastapic słowem Arcydzielo kina. Rola Tonego jest wrecz "uszyta" dla Pacino, kazda scena wydaje sie byc kultową, chociaz nie znam sie na tych wszystkich zabiegach reżyserskich to w kazdym razie wydaje sie byc one idealnie dopasowane do danej sceny, nie mowiąc juz o genialnej grze Pacino, a i inni aktorzy (chociazby Sosa) chyba na zawsze beda kojarzeni właśnie z postaciami w ktore sie tu wcielili. Wiem ze w tym poscie nie umiescilem nic nowego na temat filmu poprostu chcialem mu złożyć hołd:)

ocenił(a) film na 10
sharky86

Ze mną tak samo - myślałem, że po "Ojcu" nic nie wywrze na mnie takiego wrażenia - a jednak :P

ocenił(a) film na 8
sharky86

Widać na filmwebie są jeszcze ludzie którzy potrafią docenić prawdziwe kino i prawdziwych aktorów... Film jest właściwe to nie przesadzając, swego rodzaju arcydziełem. Natomiast Al Pachino zawsze był i będzie dla mnie najlepszym aktorem i arcymistrzem w tym co robi.

ocenił(a) film na 10
Machu22

Uwierz mi, jest nas dużo. Scarface jest moim ulubionym filmem. Wiem jednak że ten film nie zasługuje na miano najlepszego wszech-czasów, bo są ludzie którzy go po prostu nie trawią i z tym musimy się pogodzić. Mi na przykład nie podoba się taki High School Musical, a są ludzie którzy wręcz kochają ten film i mi nic do tego.

ocenił(a) film na 10
Slowianin

co prawda to prawda Scarface budzi duzo kontrowersji, z tego co tu czytam wielu czepia sie scenariusza, rezyserii, w jednym z dokumentow o "Czlowieku.." Al Pacino twierdzil nawet ze wielu zarzucalo mu ze "przeaktorzyl" Tonego..prawdziwi wielbiciele tego filmu sie oczywisicie z tymi wszytki argumentami nie zgodza, ale coz ile osob tyle opinii i tak sie trzeba cieszyc z wysokiej oceny i ubolewac nad tym ze ten film nie zostal uchonorwany jakimis nagrodami, poprostu przewyzszyl swoja epoke i tak naprawde teraz jest chyba bardziej doceniany niz kiedys