8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278333
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Film niby ma bardzo dobry klimat dobre zdjecia fantastyczna muzyke genialnego Ala Pacino ale czegos mi tam brakuje nie pasuje mi osobowosc Toniego jest tak wielkim prostakiem i cwiercinteligentem nasuwa mi sie pytanie jak on mógl dojc do tak wielkiej fortunny co zmniejsza realizm druzgocaco. Po za tym podczas transakcji z Kolumbijczykami (scena z pila) bylo ze 50 swiadkow naocznych tego jak Tony zabija tego bossa i nikt nie sporzadzil rysopisu tak po prostu uszlo mu to na sucho. Film kuleje pod wzgledem realizmu. To jest moje prywatne zdanie, tak jestem z gimnazjum i mam neostarada za zlotowke i dalej uwazam ze film nie zasluguje na 3 miejsce

użytkownik usunięty
brian1988

Uwaga - mamy tu znawce gangsterskiego swiata, pewnie "Pościgi, strzelaniny, wojny gangów" to twoj "chleb powszedni". Mowisz ze malo realistyczne jest to ze koles bez wyksztalcenia doszedl na sam szczyt narkotykowego interesu. A do tego potrzebny jest doktorat z fizyki kwantowej? Nie. Potrzebna jest ambicja, niewyparzona geba i jaja. Tony odpowiada opisowi. I wcale nie jest taki glupi, prostak tak, ale ma leb na karku. A dlaczego policja go nie scigala? Bo wtedy Tony pracowal dla Franka, ktory jak wiesz oplacal szefa policji.. I gdzie jeszcze wg Ciebie film "kuleje pod wzgledem realizmu"?

ocenił(a) film na 10

On troche ma racje z tym kulejącym realizmem.

użytkownik usunięty
Frank_Serpico

I Ty Frank przeciwko mnie? ;) Obaj jestesmy fanami Ala Pacino i lubimy Scarface. Wiec po co sie czegokolwiek czepiac i psuc sobie zabawe. A tak nawiasem to konkrety piszcie - a nie ze kuleje bo Frank to prostak.

Na miejscu tych 50 naocznych swiadków nie podał bym jego rysopisu ...
Na moich oczach zabija człowieka , bał bym się ze mnie znajdzie czy co :)

ocenił(a) film na 10
MoRRs_Z_LaSu

No dobra, może policja była przekupiona.

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

A prostak to sam jesteś!!!

ocenił(a) film na 7
Frank_Serpico

Lubie Ala Pacino, lubie ten film, ale z ta jego kultowością przesadzacie i to ostro. Bardzo dobry kryminał ze znakomita rezyseria i gra aktorska...oraz z typowymi filmowymi błędami..

ocenił(a) film na 10
Frank_Serpico

jak jak teraz jest, ludzie sie boja zglaszac na policje

ocenił(a) film na 9
brian1988

Film właśnie odpowiada na twoje pytanie pt. "jak on mógl dojc do tak wielkiej fortunny?". Jeśli nadal nie znasz odpowiedzi na to pytanie to znaczy że nieuważnie oglądałeś film

brian1988

I właśnie o to chodzi. De Palma pokazał, że boss narkotykowy raczej nie jest tak błyskotliwy i nie ma tak dobrego gustu jak Michael Corleone. Tony Montana to prosty (naprawdę prosty) chłopak, który dochodzi do wszystkiego dzięki swojej chciwości i rządzy władzy.
A cały film jest tak ceniony głównie dlatego, że stworzył estetykę, z którą dzisiaj kojarzymy lata 80.