Hej, zwracam się do was z takim pytaniem: czy wiecie dlaczego w latach 80-tych i 90-tych powstało tak wiele filmów o włoskiej mafii?? Jaki były takie powody? Czy była to konsekwencja jakiegoś wydarzenia?? Bardzo zależy mi na znalezienie odpowiedzi na to pytanie...pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, lepiej najpierw zadać to samo o lata 70. bo wtedy powstało ich więcej. ;)
Wydaję mi się, że jest to konsekwencją sukcesu "Ojca Chrzestnego" i pewnego przełomu jaki do kina wprowadził, tak czy siak Ameryka zawsze była związana z kinem gangsterskim po przez swoją historię i to co zapewne działo się na ulicach. Jeśli pytać o jakąś dalszą przyczynę, to należałoby szukać speca od przewrotów.. sam nie pamiętam lat 70-tych i trudno mi określić czy może było to spotęgowane jakimś wzrostem przestępczości w tym czasie, innymi perspektywami czy też strachem na ulicach, ale warto zauważyć, że jeden z czołowych aktorów tego "kierunku", Al Pacino zaczął być obsadzany w rolach gangsterów dopiero po pierwszym Godfatherze, który był niejako prawdziwym wstrząsem w jego karierze i zadecydował o jego późniejszym wizerunku.