Tu mamy przykład idealnego kina. Film ma znakomita fabułę, jest emocjonujący do samego końca. Dodatkowe atuty to świetne aktorstwo, klimat i muzyka.
De Palma wspaniale przedstawił wzlot i upadek Tony'ego - człowieka, który marzył o lepszym życiu a skończył gorzej niż większość ludzi.
W pełni zasłużone 10/10
Zgadzam się z założycielką tematu,dodam jedynie,że film pomimo tylu lat jest nadal uniwersalny,ponadczasowy.Świetna gra aktorska Ala Pacino.Film można oglądać kilka razy w ciągu roku,ma swój urok i się nie nudzi.To jedyny film,gdzie nie miałem wątpliwości jaką przyznać ocenę.Zdecydowanie 10/10.
Niewiele filmów można postawić koło takiego Scarface, Dawno temu w Ameryce, czy Taksówkarza. Brian De Palma był kiedyś geniuszem w swoim fachu, cenię go też za Nietykalnych i Życie Carlita. Człowiek z Blizną ma u mnie tak jak i u was 10/10.
Dawno temu w Ameryce i Taksówkarza - zestawienie tych filmów obok Człowiek z blizną jest dla nich obrazą
Powiem tak: mnóstwo osób uważa, że Człowiek z Blizną jest strasznie przereklamowany. Często się spotykam z takimi opiniami, mnóstwo osób uważa że to mocno średni film.
A ja powiem tak ile ludzi tyle opini,jedni uważają ,że przereklamowany inni ,że jest super.Ja zaliczam się do tej drugiej grupy.Film jest 10/10 i to jest moja prywatna opinia,którą tutaj wygłaszam.
dla mnie też 10/10, może i film jest przereklamowany, ale skądś się to musiało wziąć. Al Pacino w tym filmie jest geniuszem, tak dobrze zagrał tylko w ojcu chrzestnym (to moje zdanie), jest dużo dramaturgii w filmie, oprócz tego klimat świetny, zwłaszcza muzyka. Nie rozumiem tylko jak Scarface może mieć nizsza średnią niż goodfellas...