PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=818016}

Czarne lustro: Bandersnatch

Black Mirror: Bandersnatch
2018
6,9 75 tys. ocen
6,9 10 1 74905
5,9 51 krytyków
Czarne lustro: Bandersnatch
powrót do forum filmu Czarne lustro: Bandersnatch

Mega

ocenił(a) film na 10

Mam wrażenie czytając niektóre komentarze że ich autorzy już za pierwszym razem wybrali opcje „przejdź do napisów końcowych” i nie poznali reszty możliwych zakończeń

ocenił(a) film na 7
_Zero_

Wcale nie musi być do samego końca, zwłaszcza jeśli to film interaktywny z wieloma "zakończeniami". Bo "przesłanie" zależy od tego, co widz wyniesie/wyinterpretuje z "zakończeń". (Przez zakończenia rozumiem sceny po których są napisy, albo pojawienie się opcji wyświetlenia napisów).

ocenił(a) film na 9
www_turobowice26

Polecam wszystkim odświeżenie sobie poprzednich odcinków Black Mirror, a konkretniej — White Bear. Po zauważeniu nawiązania, można przypuszczać, że nasz główny bohater utknął w symulacji bez dobrego zakończenia, przeżywając swój koszmar na różne sposoby, z powodu popełnionego wcześniej przestępstwa. Tak to widzę.

ocenił(a) film na 7
nietuzinkowo

Ja tak samo. Szczególnie, że znak z White Bear pojawia się wiele razy w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
www_turobowice26

Nie ma znaczenia, jak inni oceniają i komentują. Mają do tego pełne prawo. Dałem temu filmowi kosmicznie wysoką ocenę 8/10, bo dostarczył mi nowych emocji. Czegoś takiego podczas seansu nie przeżywałem. Dostał ten film wysoką ocenę nie za wybitny scenariusz, ale za prekursorskość. I za nawiązania do Dicka, bo faktycznie, film jest dickowski, bardziej niż jakikolwiek inny odcinek Black Mirror.

ocenił(a) film na 7
per333

Bardzo dużo w tym Dicka ("Ubik", "Trzy stygmaty...", "Oko na niebie"), też zauważyłem. Nie sądziłem, że doczekam do powstania takiego filmu, gdzie mogę w jakimś stopniu decydować o losie postaci.
Była też taka książka Huberatha "Gniazdo światów". Tam mogłeś wybrać zakończenie historii. Ty decydowałeś.

per333

Prekursorskość? A grałeś w "Heavy Rain" lub "Life is strange"? To są gry/filmy, które dostarczają emocji. "Bandersnatch" jest ok, przesłanie jest jasne, ale emocji w nim niewiele.

ocenił(a) film na 9
www_turobowice26

Wybory zostały już podjęte, nic nie klikać do końca (1:30), a tylko wtedy całość ma sens! Mistrzostwo, dali ludziom wybór, oni automatycznie z niego korzystają i sami psują szerszy obraz. Jestem pod wielkim wrarzeniem

ocenił(a) film na 5
www_turobowice26

A ja mam wrażenie że pierwszy raz się zetknąłeś z czymś takim i się podjarałeś ;)

Fajna tematyka fabuły i kilka całkiem niezłych scen, lecz nic po za tym. Podejmowanie decyzji jest tylko dodatkiem które może się spodobać bądź nie.

ocenił(a) film na 9
CHUDYx

Ten film mniej więcej jest tak głęboki jak reklama jakichś przekąsek.

Jaskiniowcy:
dwa kamienie

na jednym -> wynalazłem koło -> buuu...

na drugim -> wynalazłem blabla (nazwa przekąski w kształcie koła) -> łaaaa.....

i tyle komentarza w tej sprawie.

smacznego.

ocenił(a) film na 7
ArchieIl

I dlatego tak cię film zafascynował, że dałeś mu ocenę 9. Ech, ci ludzie (a raczej trolle) w internetach...

ocenił(a) film na 10
www_turobowice26

ten film to sztos nie wiem czemu odnalazłam go dopiero po 2 latach dopiero skonczyłam oglądac a juz chce obejrzec go z nowu totalnie inny wymiar