PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=818016}

Czarne lustro: Bandersnatch

Black Mirror: Bandersnatch
2018
6,9 75 tys. ocen
6,9 10 1 75052
5,8 60 krytyków
Czarne lustro: Bandersnatch
powrót do forum filmu Czarne lustro: Bandersnatch

Film naszpikowany jest symboliką i porównaniami. Nacechowany filozoficznie, mitologicznie, popkulturowo.
Autor Bandernatcha, Jerome F Davies, jest wzorowany na Lewisie Carrollu (zresztą tytuł, jak i wiele smaczków jest opartych na Alicji po drugiej stronie lustra - biały króliczek, lustro, zagubienie, paradoksy czasowe, alternatywna rzeczywistość itd. Nawet sama nazwa Bandersnatch to imię postaci z Alicji). Dokopałam się do także do tego, że istniał Jerome Davies, który był działaczem pokojowym - dla niekumatych: PAX (tutaj demon zniszczenia przeznaczenia) - Pax, Pace, Peace: rzymska bogini pokoju.
Oprócz odniesień do Alicji, mamy oczywisty wątek Donnie Darko (trauma, choroba psychiczna, paranoja, królik), a także Truman Show (płatki, scena z Netflixem, PAC, trauma), Efekt motyla (nawet mały wybor niesie za sobą konsekwencje, a Stefan mimo replayów pamięta swoje wczesniejsze 'życie'), Dzień świstaka (przeżywanie w kółko niemal tego samego, pobudka o stałej godzinie, nawet podobny budzik, i wciąż przy tej samej piosence (nota bene, Relax, don't do it, when you wanna go - do it to taki hymn, motyw przewodni dla bohatera). Wątek z demonem iście Faustowski.
Sama koncepcja kojarzy się z grą Life is Strange. Oczywiście jest tez mnóstwo odniesień do Black Mirror. Mam tez wrazenie, ze Stefan to taki Uroboros, który zjada własną głowę i odradza się na nowo (symbol trwania, wieczności, zjednoczenia przeciwieństw - tutaj trochę logiki/braku jej).
Na pewno jest tego więcej, podzielicie się, co zauwazyliscie ;)

ocenił(a) film na 9
floorentine

O, przypomniało mi się, że album Phaedra był napisany "Tolkienowską" czcionką.

ocenił(a) film na 9
floorentine

Nie jestem audio za bardzo ale wybranie taśmy na początku z nic nie mówiących mi grup dawało w wyniku melodię, która była rozpoznawalna na całego i zupełnie nie pasowała do tego tytułu.

Pierwszą kasetę przespałem ale ponawiając wybrałem i byłem zaskoczony, że znam melodię nie majac pojęcia co to za grupa.

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

Mówisz o Tomhpson Twins? To znana grupa muzyczna.
Mój temat traktuje zupełnie o czymś innym ;)

ocenił(a) film na 9
floorentine

Musiałbym sprawdzić ale chyba na kasecie była nazwa albumu w takim razie bo wiem, że napisy nic mi nie mówiły.

Ale na pewno miałem na myśli:

"Talk to me", "like lovers do" = Eurythmics

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

A :) nazwa kasety to było "now 2" - to po prostu składanka znanych hitow.

ocenił(a) film na 9
floorentine

Wybór był pomiędzy now 1 i now 2?

Ja tylko pamiętałem, że pierwszy raz przespałem więc po prostu wybrałem prawą opcję.

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

Wybór był miedzy Tomphson Twins a składanką Now 2.
Jak to się ma do mojego tematu? :)

ocenił(a) film na 9
floorentine

a jaki był temat?

bo dla mnie dotyczył wyboru pomiędzy:
"Porównania symboliczne" i "smaczki z popkultury"

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

Chodziło mi bardziej o zauważenie czegoś między wierszami :)

ocenił(a) film na 9
floorentine

Pomiędzy wierszami to ja mogę zauważyć, że koleś pisal grę na najmniej amerykański mikrokomputer, a o ile się nie mylę akcja dzieje się w USA.

Jako ciekawostkę powiem, że był tam sprzedawany jako Timex.

Dodatkowo powiem, że w chyba 1983 roku przy okazji promocji na C-64 część osób kupowało ZX-a tylko po to żeby oddać go dla bonusu przy zakupie C-64.

Stąd sama akcja mam wrazenie, że odnosi się do pozornej/wydmuchanej zwyżki sprzedaży ZX-a na tym rynku.
Nie wiem jakiej wielkości to był zakup ale domyślam się, że CBM konkurencję niszczył, a nie rozdawał po żłobkach.

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

Sądząc po akcencie, akcja rozgrywa się w Wielkiej Brytanii.
Ale ciekawostka przednia!

ocenił(a) film na 9
floorentine

produkcja: USA

ale akcja faktycznie ma dotyczyć Londynu.

ocenił(a) film na 9
ArchieIl

Black Mirror: Bandersnatch is set in the UK in 1984 and although the setting isn’t confirmed, it looks very much like Croydon in South London.

However, much of the action takes place in lead character Stefan’s home and his bedroom, which according to a newspaper article in The Sun is Ealing.