Ogladam już trzeci raz Bandernatch'a. Dalej uwaga spojery :)
Zauważyłam kilka rzeczy:
-w zależności jakie wybierzemy płatki, później jest ich reklama,
- jeśli najpierw śledzimy Collina, to on później zniknie, a kasetę z dokumentem o twórcy książki da nam ktoś inny,
- w zależności od naszych wyborów są sceny które mogą zostać zablokowane, dlatego warto obejrzeć film więcej niż raz. Np. Nie w każdej wersji w filmie pojawia się żona Collina i go szuka.
- po zamordowaniu ojca, są różne sceny z dzwonieniem do psychiatry. Możemy wpisać dobry numer i zwyzywać asystentke (psychiatra na ślubie). Możemy się dodzwonić gdy jest akurat inny pacjent na wizycie i się umówić na następny dzień, możemy się nie dodzwonić a w tym czasie dzwonił do nas szef z firmy. Jest jeszcze możliwość, że szef się do nas dodzwoni i wtedy mamy wybór zgodzić się na dostarczenie gry do wieczora albo się nie zgodzić, wtedy przyjdzie do nas Kicia a nie sam Collin.
- nie zawsze jest wizja, jak Stefana zabija jego szef, na co trafiłam przy 3 razie,
Właśnie oglądam trzeci raz, ale tym razem bez wyborów, jeśli nic nie wybierzemy, film wybierze za nas domyślnie złą opcję i nas cofa, np. Rozwalenie komputera, albo pójście do lekarza zamiast śledzenia Collina, zabicie siebie a później Collina. Pozwala nam to obejrzeć większość jak nie wszystkie możliwości.
Podoba mi się wątek wyboru z netflixem. Jeszcze nie odkryłam czy wybór kasety w autobusie coś później zmienia w filmie tak jak wybór płatków.
Polecam wszystkim obejrzeć film kilka razy bo z kolejnymi wyborami coś się zmienia i nie zawsze mamy te same możliwości. Napewno ominęło Was coś ważnego :)
Sama jestem ciekawa czy obejrzałam wszystkie możliwości... Według mnie zakończeń jest więcej niż 5, czasem różnią się szczegółami.
- Stefan w więzieniu i:
* ojciec nie żyje, firma bankrutuje, Collin nie żyje,
* ojciec nie żyje, firma bankrutuje, Collin zaginął,
* ojciec nie żyje, firma bankrutuje, Collin żyje i zgłosił zbrodnię,
- Stefan umiera u psychiatry po tym jak pojechał z mamą pociągiem,
- Stefan zabił ojca, gra była hitem, kontynuacja w teraźniejszości,
- gra się nie udała po tym jak Stefan zrobił grę w studiu i wiele innych końcowek po których nas cofa, to według mnie mniejsze zakończenia historii.
Chciałabym kiedyś zobaczyć graficzne przestawienie zawiłości tego filmu, dokąd prowadzą poszczególne wybory.
Czekam na kolejne interaktywne filmy!
Wybór płatków to nawiązanie do Truman Show :-)
zresztą ten film jest pełen niuansów.
Ja może kiedyś jeszcze obejrzę ale póki co zostawię go tylko w liście odtwarzania.
Może w międzyczasie ktoś stworzy kompendium o tej produkcji.
3 razy obejrzałam, 5 godzin, za każdym razem nowe szczegóły które wcześniej były zablokowane :)
Ja oglądałam dwa razy, ale przeszłam chyba wszystkie zakończenia oprócz zabicia szefa. Zauważyłam coś, czego nikt chyba nie dostrzegł. Przyjrzyjcie się domowi Stefana, kilka razy widać go z oddalenia. Zwróćcie uwagę na układ okien i drzwi i co za wzór tworzą...
A ten plakat Ubika Philipa K. Dicka w pokoju Colina? Też mistrzostwo...