Czarnoksiężnik II

Warlock: The Armageddon
1993
6,1 1,9 tys. ocen
6,1 10 1 1863
5,8 4 krytyków
Czarnoksiężnik II
powrót do forum filmu Czarnoksiężnik II

Nie pastwiąc się nad prostotą scenariusza, trzeba stwierdzić że mamy do czynienia z typową produkcją, jakie w pierwszej połowie lat 90 ubiegłego stulecia zalewały rynek VHS. Stąd też otrzymujemy nieskomplikowany fabularnie, ale znośny w swej kategorii horror. Wiadomo, że takich produkcji nie ogląda się jako okazji do obcowania z kunsztem aktorskim najwyższych lotów, więc akcenty położone są gdzie indziej. Niektóre efekty specjalne, jak na tamte lata są całkiem przyzwoite a muzyka Marka McKenzie'go brzmi (jak na film tej klasy) niespodziewanie dobrze. Najlepiej zrealizowana i najbardziej klimatyczna scena to oczywiście narodziny tytułowego Warlocka; później niestety jest już tylko słabiej. Gdyby taki klimat udało się utrzymać przez cały film, byłoby całkiem dobrze, a tak niestety wyszło zaledwie średnio...

Niemniej jednak jeśli ktoś ma wolne 1,5h i jest zdeklarowanym wielbicielem horrorów niechaj się częstuje...

ocenił(a) film na 5

Nie znam horrorów, ale instynktownie z horrorem tego filmu nie kojarzę... raczej z klasyczną histrią walki dobra ze złem okraszonej, istotnie obficie, czarcimmi sztuczkami tytułowego bohatera. Nie znam podobnych fabuł z lat 90-tych, o których wspominasz, ale mi wydał się interesujacy sposób inicjacji-stworzenia dwojga wojowników, w szczególności z emocjami rodziców w tle. Poza tym historyjka ze straznikami kamieni była zgrabnie skrojona. Jak dla mnie tylko finałowa rozgrywka odstąpiła od dośc równego poziomu.