PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64496
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Nawet dobry

ocenił(a) film na 7

Do kina szłam niepewna, czy to nie będzie kolejny polski film z serii "wielka pompa i chała", ale jestem pozytywnie zaskoczona. Całkiem nieźle zrobiony, dobrze zagrane role, obraz historii pokazany przekonująco. Dobrze, że w filmie pojawiają się fragmenty oryginalnych nagrań z Grudnia 70'. Wracając z kina inaczej patrzyłam na mijaną Świętojańską i stację Gdynia Stocznia.
Nie jest to wielka rewelacja, ale nie zaszkodzi obejrzeć i troche pomyśleć nad przedstawionymi wydarzeniami.

ocenił(a) film na 7
Bella_24

W 100% zgadzam się z powyższą opinią.
Również bardzo podobało mi się połączenie scen z dokumentami archiwalnymi.

I mam dokładnie to samo, teraz też inaczej patrzę na ul. Świętojańską, czy stację Gdynia Stocznia. Wcześniej nie wiedziałam, że kryją taką ciekawą historię. Jestem uczennicą pierwszej klasy liceum i szkoda, że w szkole nikt mnie wcześniej o tym nie uczył. W gimnazjum na wydarzenia z tamtego okresu poświęcony był jeden akapit w podręczniku, a początki liceum to omawianie starożytności. Nie rozumiem polskiego szkolnictwa....

ocenił(a) film na 6
Bella_24

Według mnie film dobry, z przekazem, lecz niestety w moim przekonaniu za mało ukazano, skupiono się na wplataniu życia przedstawianej nam rodziny między kilka scen drastycznych jakie miały miejsce, przez co mało ukazano tego czego oczekiwałem idąc na to do kina.
W mojej ocenie 6/10, czy warto iść? Myślę że tak ale opłacalne będzie bardziej obejrzenie go na pc ;]