PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439684}

Czarny balonik

The Black Balloon
2008
7,2 7,4 tys. ocen
7,2 10 1 7367
Czarny balonik
powrót do forum filmu Czarny balonik

Nie jest to jakas glupawa komedyjka romantyczna, gdzie na koncu filmu para kochankow musi sie ze soba zjednoczyc. Film podejmuje bardzo ciezki problem dorastania w rodzinie wychowujacej chlopca z autyzmem. Mysle, ze widz poznawszy nieco tematyke nie oczekuje, ze film sie skonczy gdzie "everybody is happy". Podsumowujac - ciekawa historia, bardzo dobra gra aktorska, ale czy naprawde koniczeczny jest happy end?

ocenił(a) film na 9
garcon45

O tak, miłe zaskoczenie, dawno nie widziałem tak solidnej konstrukcji filmu, nie było sceny którą bym wyciął. Tak balastuje się na pomiędzy komedią a dramatem. Świetnie pokazana rodzina, jako wybaczający sobie wspólnie żywy organizm i do tego motyw z ta dziewczyną który odrywał od tematu churliego. Happy end nie potrzebny bo mając taką rodzinę i taką dziewczynę (patrząc oczami bohatera) nic innego nie potrzebne mi do szczęścia prócz akceptacji tego co nie jest takie jakbym chciał.

ocenił(a) film na 6
Tobasco

Film dobry i realistyczny ale miałem to samo odczucie co do zakonczenia.
Jest trochę sztuczne i przesadnie pozytywne, nie za bardzo pasuje do całości.
Dlatego też obniżyłem ocenę z 6,5-7/10 na 5,5/10

ocenił(a) film na 8
garcon45

Mnie też happy ending raczej razi, ale ostatnio doszłam do wniosku ze kiedyś lubiło sie smutne zakończenia bo były inne i oryginalne, nieoczekiwane. Teraz jest zupełnie na odwrót. Bo ile jest dramatów ze szczesliwym zakonczeniem? Zresztą nie było jakoś super sielankowe, raczej takie pogodzenie sie z nieprzyjemnym losem, bym powiedziała. w końcu film jest czasem na pograniczu komedii.