PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=557330}

Czarownica

Maleficent
2014
7,3 225 tys. ocen
7,3 10 1 225476
5,9 53 krytyków
Czarownica
powrót do forum filmu Czarownica

Przesłanie

ocenił(a) film na 5

Byłam wczoraj na tym w kinie i w sumie zastanawiam się teraz jakie to miało mieć przesłanie? Czy w ogóle miało jakieś mieć? Na końcu było powiedziane coś w stylu "A morał tej bajki jest taki, że dobro i zło wygrywa (?)"... W każdym razie bardzo dziwne zdanie było wypowiedziane na temat morału.

ocenił(a) film na 7
milenakyy

morał tej bajki jest taki, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :P

ocenił(a) film na 7
milenakyy

Rzecz w tym ze na początku czarownica była dobra, a potem zła, a i tak wygrała bitwę i skończyło się dobrze. A przesłanie jest także takie że miłość istnieje. Nie zawsze musi to być miłość między dwoma płciami ale miłość ogólna między ludźmi. Czarownica nienawidziła małej Aurory na początku, ale obserwowała ją przez 16 lat i strasznie się z nią zżyła że aż pokochała i uratowała jej życie (po tym jak sama je naraziła na niebezpieczeństwo) grunt w tym że ją kochała.

ocenił(a) film na 5
MikaDora

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz. Dużo wyjaśnia :).

ocenił(a) film na 7
MikaDora

Moim zdaniem przesłaniem tego filmu jest to, że dobro i zło to wartości różnoznaczne dla osobnych ludzi. Jak wszystkim wiadomo czarownica była w poprzednich filmach/bajkach o śpiącej królewnie przedstawiana jako postać typowo zła (klątwa z powodu samej złości na brak zaproszenia na ucztę itp.). A tutaj mamy do czynienia z "dobrą" czarownicą, której kibicujemy praktycznie od początku filmu, przez to, że poznaliśmy jej brutalną historię. Dzięki takiemu zabiegowi Disney zwraca uwagę, że każdy zły w naszym odczuciu czyn drugiego człowieka, może być tak uargumentowany, że zaczniemy wierzyć, że był on tak naprawdę dobry. Wystarczy tylko poznać motywy takiego czynu. Przykładem takich motywów jest właśnie _//SPOILER_// opowieść o wróżce, która została skrzywdzona i zdradzona przez okrutnego i zżeranego przez chciwość i ambicję człowieka.

ocenił(a) film na 5
milenakyy

To co napisałeś/łaś jest jak najbardziej trafne, kolejna papka z serii dobro wygrywa, tylko oklejone supermocarnymi efektami specjalnymi z Angeliną w gratisie :)

ocenił(a) film na 8
magdziorkaa

Nie znasz się.

ocenił(a) film na 5
Unimportant

Bardzo możliwe :)

ocenił(a) film na 7
milenakyy

dla mnie jednak morał jest też trochę feministyczny: nie facet wybudza królewnę, tylko "matka" (chrzestna), kobiety sobie same poradziły, mimo że facet je obie zawiódł, po prostu to kobieta jest siłą sprawczą; a to zdanie na końcu brzmiało jakoś tak, że potrzeba było zarówno dobra jak i zła do połączenia królestw

ocenił(a) film na 5
Elinor

o dokładnie! teraz mi właśnie przypomniałeś/aś, że to zdanie tak brzmiało i według mnie jest błędne. nie powinni pokazywać ludziom, że połączenie dobra i zła pomaga....

ocenił(a) film na 8
milenakyy

A co to zmieni?

ocenił(a) film na 9
milenakyy

"dwa królestwa połączyła nie postać dobra ani postać zła, tylko postać dobra i zła jednocześnie", czyli Diabolina. Ja to zrozumiałam tak, że nie koniecznie trzeba być całkowicie dobrym, mieć sumienie czyste jak łza, itd, tylko że nawet ktoś kto popełnił jakiś błąd może to naprawić..

milenakyy

i bez zla nie byloby dobra :)

milenakyy

https://www.youtube.com/watch?v=rLiS1n2GqU4
filmu jeszcze nie ogladalem. Ale po ogladaniu ostatnich wybrykow Disneya jak to wszyscy faceci sa zli a kobiety dobre, chyba sie nie zmusze do obejrzenia

ocenił(a) film na 6
Smalec666

Mi sie bardzo film podobal i to ze facet nie byl potrzebny spojrzcie na klasyczne bajki biedna ksiezniczka czeka na swojego ksiecia czego to uczy male dziewczynki ze tylko przy facecie moga byc szczesliwe

ocenił(a) film na 7
milenakyy

To nie był wyjątkowo trudny film...

ocenił(a) film na 5
pudelka_2

Nie należę do osób bystrych ;).

milenakyy

* Nie można stwierdzić od pierwszego wejrzenia, iż kochamy drugą osobę (Diab. i Stefan)
* "Diabolina"-czarne skrzydła, rogi- z czym Ci się kojarzy? Raczej nie z grzeczną i sprawiedliwą dziewczyną (którą była Czarownica przed przemianą. Właściwie przez cały film.), tylko ze złem wcielonym. Pozory mylą, nie ocenia się po wyglądzie.
* Żądza władzy może zawładnąć człowiekiem.
* Nic nie dzieje się bez przyczyny. Angelinę ogarnęła złość przez zdradę.
* Trzeba najpierw dokładnie przemyśleć, a potem zrobić. W przeciwnym wypadku będziemy żałować, tak ja robiła to Maleficent.
* Prawdziwa miłość potrafi zmienić człowieka, odnaleźć w nim dobro.
* Prawdziwa miłość wybacza wszystko
*Prawdziwa miłość to nie zawsze para. Miłość opiekuńcza (?) (nie wiem jak to nazwać) również istnieje, nieraz jest silniejsza.

ocenił(a) film na 5
Sebek7771

DZIĘKUJĘ :)

ocenił(a) film na 10
milenakyy

W życiu często ludzie będą nas ranić. Naturalną reakcją będzie chęć zemsty, wyładowanie nienawiści. Ale ten film pokazał, że na szczęście istnieje też alternatywne rozwiązanie :)