PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4788}

Czas Cyganów

Dom za vješanje
1988
8,0 14 tys. ocen
8,0 10 1 14425
8,4 16 krytyków
Czas Cyganów
powrót do forum filmu Czas Cyganów

Czy ktoś mógłby mi streścić finał filmu (scenę w której ojciec Perhana przychodzi do kaplicy i poprawia krzyż, bo w mojej wersji filmu wysiadły w tym momencie napisy?

ocenił(a) film na 8
lesny_lesny

Merdzan był wujem Perhana.

Poprawiająć krzyż wygłasza następujący monolog:

Przewróciłeś się do góry nogami | Jak cały nasz naród
Nie byłbym Merdzanem | gdybym ci nie pomógł
Ale w zamian musisz mi pomóc | Jeśli potrafisz
Jeśli nie to nie pomogę, Ale ja dalej | jestem Merdzanem, podniosę cię
Widziałeś Perhana? Dlaczego, o dlaczego?
Zostawiłeś go bez rodziców
A on dalej obmywał ci stopy | On wiedział jak do ciebie mówić
Pozwoliłeś mu wyjść między wilki | Dlaczego to zrobiłeś, Boże?
Prowadź go do najlepszego miejsca | na tamtym świecie
Gdzie nie będzie pamiętał | Co uczynił.
Boże, całuję twoją szatę.
Widzisz te kości, Boże?
Spraw żeby upadły właściwie. | Widzisz, jestem Cyganem
Ten jeden raz niech upadną na moją korzyść | Ty spełnisz moje życzenie
A ja nie byłbym Merdzanem | Gdybym nie spełnił twojego
Proszę, Boże. | To tylko gra w kości.

ocenił(a) film na 8
asi_asi

Dzięki.

ocenił(a) film na 8
asi_asi

mam podobny problem, oprocz koncowki nie mam tez fragmentu kiedy rozmawiaja na weselu Perhana. z gory dzieki.

ocenił(a) film na 9
asi_asi

Słuchaj mam do ciebie pytanie, widzę że lubisz Czas Cyganów i wszystkie wątki masz w małym palcu, więc prosiłbym o odpowiedz.
Oglądałem wczoraj na Cinemax, film jest dobry ale nad jednym wątkiem się zastanawiam. Azhra umarła przy porodzie, czy nie?, byłem pewny że tak dopóki nie zobaczyłem wesela Ahmeda (wtedy gdy Perhan zostawił siostrę i syna i poszedł się zemścić), i ta nowa żona Ahmeda dziwnie przypominała mi Azhre. Nie pytałbym ale , to ważny wątek bo to w końcu ona zabiła ostatecznie Perhana. Gdyby to była Azhra (w co wątpię) znacznie zmieniało by to film. Więc pytanie : Azhra umarła przy porodzie? Czy to ona miała być nową żoną Ahmeda ?

Danas_fw

Azra zmarła. Nowa żona Ahmeda według mnie nie była podobna do niej. Z całą pewnością to była inna osoba.

ocenił(a) film na 9
Pepepek

Ok, dzięki byłem prawie pewien że zmarła ale dręczyło mnie to podobieństwo (według mnie :)

ocenił(a) film na 8
Danas_fw

z tego co ja zrozumiałem to Merdzan był starszym bratem Perhana, a nie jego wujem. Był wkońcu fragmen filmu w którym Merdzan narzeka na to, że wszystko dostaje Perhan kiedy w złości unosi dom do góry na liniach wysokiego napięcia :)

ocenił(a) film na 9
szmar

Szmar mylisz się film oglądałem jakiś miesiąc temu ale pamiętam że Merdzan na 100 % był wujem Perhana po prostu jego matka dbała bardziej o wnuka (perhana) niż o syna który był obibokiem i hazardzistą. W kilku scenach wyrażnie jest powiedziane że zmarła matka Perhana była siostrą Merdzana, musiało ci to umknąć.

ocenił(a) film na 7
Danas_fw

zgadza sie. i przy okazji mam pytanie: co mowi Merdzan Perhanowi na jego weselu? bo nie mialem tego tlumaczenia.:(