Wszystkich filmów Emira jeszcze nie widziałem, ale jak dla mnie najlepszy na pewno nie jest, a dopiero czwarty, może trzeci.
1 Arizona Dream
2 Underground
3 Życie jest cudem
4 Czas cyganów
5 Czarny kot, biały kot
Ale też widziałem go jako ostatni póki co, więc byłem już przyzwyczajony do genialności absurdu czy genialności Bregovića ;)
Chronologicznie jest z tej piątki pierwszy, więc kto nie zna jeszcze duetu Emira z Goranem to musi na nim zrobić duże wrażenie.
Hmmm, dla mnie to jeden z lepszych jego filmów, o ile w przypadku Kusturicy możemy mówić o filmach gorszych.
Choć "Czas cyganów" nie jest przesiąknięty taką porcją optymizmu i specyfiki do jakiej przyzwyczajił nas Kusturica, koniec końców film zakończenie ma nieszczęśliwe.
Myślę, że Kusturica dopiero formował swój styl, jego późniejsze filmy czerpały z "Czasu cyganów'.
Dla mnie:
1. Underground
2. Czas cyganów
3. Arizona dream
4. Życie jest cudem
5. Czarny kot, biały kot
Hmm, trochę zmienię ranking mój jego filmów, gdyż moja wiedza jest już pełniejsza.
1. Underground
2. Czas cyganów
3. Tata w podróży służbowej
4. Arizona dream
5. Czy pamiętasz Dolly Bell?
6. Życie jest cudem i Czarny kot, biały kot
Ja nie oglądałem wszystkich filmów Kusturicy, jeszcze, ale jak na razie wszystkie oceniam 10/10, po prostu. Nikt inny nie robi takich filmów, a te naprawdę robią wrażenie. Jeden film lepszy od drugiego i na odwrót :)