PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4788}

Czas Cyganów

Dom za vješanje
1988
8,0 14 tys. ocen
8,0 10 1 14425
8,4 16 krytyków
Czas Cyganów
powrót do forum filmu Czas Cyganów

najlepszy

ocenił(a) film na 10

Najlepszy film Kusturicy, Bregovic także rządzi.

ocenił(a) film na 9
buc

Wszystkich filmów Emira jeszcze nie widziałem, ale jak dla mnie najlepszy na pewno nie jest, a dopiero czwarty, może trzeci.

1 Arizona Dream
2 Underground
3 Życie jest cudem
4 Czas cyganów
5 Czarny kot, biały kot

Ale też widziałem go jako ostatni póki co, więc byłem już przyzwyczajony do genialności absurdu czy genialności Bregovića ;)
Chronologicznie jest z tej piątki pierwszy, więc kto nie zna jeszcze duetu Emira z Goranem to musi na nim zrobić duże wrażenie.

ocenił(a) film na 9
sten44

Hmmm, dla mnie to jeden z lepszych jego filmów, o ile w przypadku Kusturicy możemy mówić o filmach gorszych.
Choć "Czas cyganów" nie jest przesiąknięty taką porcją optymizmu i specyfiki do jakiej przyzwyczajił nas Kusturica, koniec końców film zakończenie ma nieszczęśliwe.
Myślę, że Kusturica dopiero formował swój styl, jego późniejsze filmy czerpały z "Czasu cyganów'.
Dla mnie:
1. Underground
2. Czas cyganów
3. Arizona dream
4. Życie jest cudem
5. Czarny kot, biały kot

ocenił(a) film na 9
mkowalski91

Hmm, trochę zmienię ranking mój jego filmów, gdyż moja wiedza jest już pełniejsza.

1. Underground
2. Czas cyganów
3. Tata w podróży służbowej
4. Arizona dream
5. Czy pamiętasz Dolly Bell?
6. Życie jest cudem i Czarny kot, biały kot

ocenił(a) film na 10
buc

Ja nie oglądałem wszystkich filmów Kusturicy, jeszcze, ale jak na razie wszystkie oceniam 10/10, po prostu. Nikt inny nie robi takich filmów, a te naprawdę robią wrażenie. Jeden film lepszy od drugiego i na odwrót :)

ocenił(a) film na 9
hrv

a mnie osobiście Tata w podróży służbowej rozszarpał na strzępy, a cała reszta egzekwo na drugim miejscu