PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=782092}

Czas mroku

Darkest Hour
2017
7,0 64 tys. ocen
7,0 10 1 64272
6,1 71 krytyków
Czas mroku
powrót do forum filmu Czas mroku

Dziwią mnie niezbyt korzystne noty wystawione przez krytyków, tym bardziej że zazwyczaj poparte są nonsensownymi argumentami.

Weźmy ten dotyczący filmu jednego aktora. Uwaga! To jest film o Churchillu! Nie powinno więc zaskakiwać, że będziemy widzieć go na ekranie przez większość czasu. Dodatkowo uważam, że aktorzy drugiego planu zagrali conajmniej poprawnie.

Drugi, całkiem zabawny w swojej niedorzeczności, porównuje film do Dunkierki w prześmiewczy sposób jakoby Czasowi Mroku w jakikolwiek sposób miało ubliżać to, że dzieje się w tym samym czasie.

Ponadto nie wiem znudzenie podczas seansu. Film może nie trzyma w napięciu, ale angażuje widza, o żadnej nudzie nie ma mowy. Inną mocną stroną tej produkcji jest scenografia, w szczególności oświetlenie. Nie jest ono wybitne, czy w jakikolwiek sposób odkrywcze, nie umniejsza mu to jednak ponieważ i tak spełnia swoje role, a sceny wyglądają świetnie.

Troche soli - rzeczywistymi słabościami filmu są nieliczne naiwne fragmenty oraz w przybliżeniu czarno białe ustosunkowanie się do postaci Churchilla i jego głównych rywali, choć odnoszę wrażenie, że twórcy starali się z tym nie przesadzać (a przynajmniej nie do bólu).

Na zakończenie chciałbym podkreślić, że jest to moje zdanie i mimo, że można odnieść wrażenie iż brzmię wyniośle, to nie uważam się za obiektywne medium (wręcz przeciwnie) i chętnie przeczytam jakieś sensownie popartą krytyke, zarówno filmu jak i mojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 7
Gunslinger19

Zgadzam się, też mam podobne odczucia. I nie brzmisz wyniośle tylko rzeczowo.