Film oceniam na 6/10. Jest pozycją dla ludzi interesujących się historią. Nie brakuje w nim patosu. Szukałem ale nie znalazłem czy scena z metra jest prawdą historyczną. Jeśli ktoś ma taką informację to proszę o wpis. Dla nas Polaków film ten w pewnym fragmencie pokazuje dlaczego Hitler podbił Europę i Polskę. Gdyby Churchill był w 39 roku premierem prawdopodobnie historia by się potoczyła inaczej. Niestety Chamberlain był zwykłym tchórzem i był gotów poddać nawet Anglię aby tylko nie iść na konfrontację z Hitlerem. W filmie widzimy jak bruździł przeciw Churchillowi. Kończąc ten wątek przywołam słowa Winstona " Mieli do wyboru wojnę lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." Jeśli ktoś tu pomyśli że cenie Winstona to spieszę napisać że tak nie jest. Był równie obrzydliwy jak Chamberlain w kwestii Polski " Mamy dzisiaj dość wojska i waszej pomocy nie potrzebujemy. Może pan swoje dywizje zabrać."
Opis: do generała Andersa, który zarzucił Churchillowi sprzedanie Polski w Jałcie.
Moja babcia mówiła ze Hitler by wygrał wojnę tylko poszedł na 2 fronty i to go zgubiło. Ten film to w części właśnie pokazuje. Gdyby skupił się na zatopieniu Anglii, mógłby spokojnie zająć się ZSRR. Musiałby jednak zastosować Blitzkrieg bo od 41 r. szła już amerykańska pomoc wojskowa.
Gra Oldmana ładna + dobra charakteryzacja
Ben Mendelsohn - fizycznie przypomina króla Jerzego VI